Borsten/decollete Cosmetisch medisch Gezondheid Klinieken Lichaam Operatietechnieken

Oproep RIVM: meldt klachten siliconen borstimplantaten

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Overheid wil meer wetenschappelijk onderzoek naar ASIA syndroom

Sinds 21 februari 2017 roept het RIVM vrouwen op hun klachten siliconen borstimplantaten in te sturen. Men wil een inventarisatie gaan doen in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Men wil in kaart brengen welke gezondheidsklachten vrouwen kunnen ervaren.

Zowel vrouwen die om cosmetische reden borstimplantaten hebben laten plaatsen als vrouwen die dat hebben laten doen vanwege een borstreconstructie kunnen meedoen aan het onderzoek. Meedoen kan door een online vragenlijst in te vullen. De vragenlijst is afgestemd met een aantal experts en Stichting SVS (Steunpunt voor Vrouwen met Siliconenimplantaties).

 Doel onderzoek

Het doel van het onderzoek is om een beeld te krijgen van de verschillende soorten klachten die vrouwen met siliconen borstimplantaten ervaren. En of hierin trends en overeenkomsten zijn te herkennen. Het is niet mogelijk om met dit onderzoek een uitspraak te doen over de oorzaak van de klachten. Het is met dit onderzoek ook niet mogelijk om een verband tussen de klachten en het hebben van siliconen borstimplantaten aan te tonen. De resultaten worden naar verwachting in het najaar van 2017 gepubliceerd.
De uitkomsten van dit onderzoek kunnen helpen bij verder wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van siliconen borstimplantaten.

Deelname

Het onderzoek is anoniem en het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer een drie kwartier. Vrouwen hebben tot en met 21 maart 2017 de tijd om de vragenlijst in te vullen. Vrouwen die tijdens het invullen van de vragenlijst nog vragen hebben, kunnen contact opnemen met het Meldpunt IGZ.
U vindt de vragenlijst op survey.igz.nl/onderzoek_borstimplantaten.

BeautyJournaal heeft de afgelopen jaren regelmatig aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsklachten veroorzaakt door siliconen implantaten en de ziekte die het kan veroorzaken die onder de noemer het ASIA syndroom nu steeds meer aandacht krijgt.

Wij maakten twee jaar geleden nog een film met plastisch chirurg Frank Niessen hierover met een vrouw die haar prothesen liet verwijderen na ziekte:

Lees hier ook meer artikelen op onze site over deze ziekte en de laatste stand van zaken. Er wordt momenteel al wetenschappelijk onderzoek verricht namelijk.

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.