Kurkuma, gember en peper zijn heel goed voor je darmen!

03:34 - 02:08
luistertijd 03:34 - leestijd 02:08

Bekende en veelgebruikte medicijnen als aspirine, penicilline en het malaria bestrijdende quinine vinden hun oorsprong in de natuur. Amerikaanse wetenschappers onderzoeken nu het effect van al eeuwenlang gebruikte specerijen op de gezondheid van het microbioom van onze darmen. Ze hopen daarmee nieuwe behandelmethodes te vinden voor aandoeningen als darmkanker en auto-immuunziektes. Hoe bijzonder is dat!

Een onderzoek naar specerijen kurkuma, gember, peper

In een recent onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in een toonaangevend medisch tijdschrift over alternatieve geneeswijzen, onderzochten een team wetenschappers onder leiding van professor Scott Peterson het effect van vier bekende specerijen: kurkuma, gember, zwarte peper en Indiase lange peper, op het microbioom in de darmen.

Ayurvedische geneeskunde

Deze specerijen worden in de traditionele Ayurvedische geneeskunde al meer dan vijfduizend jaar toegepast om de spijsvertering te ondersteunen. De wetenschappers ontdekten dat de specerijen het aantal darmbacteriën die het metabolisme ondersteunen, flink deden toenemen. Deze kennis kan ons helpen om onze gezondheid te verbeteren.

De samenstelling van het microbioom aanpassen

“We weten al heel lang dat deze vier specerijen de spijsvertering ondersteunen en de opname van voedingsstoffen verbeteren”, zegt Peterson. “Maar dit onderzoek toont voor het eerst aan dat ze het microbioom ook daadwerkelijk veranderen. Van hieruit kunnen we verder onderzoeken hoe we de samenstelling van het microbioom kunnen aanpassen om zo onze gezondheid te beschermen en verbeteren.”

Coeliakie en Crohn

Darmziektes als de ziekte van Crohn, coeliakie, en prikkelbaredarmsyndroom komen steeds vaker voor onder de Westerse bevolking. Alleen al in de VS lijden zo’n zestig miljoen mensen aan een van deze ziektes. Effectieve behandelmethodes zijn er maar weinig.

Voor dit onderzoek verzamelden de wetenschappers ontlasting-monsters van twaalf gezonde mensen tussen de dertig en zestig, die allemaal een vegetarisch of veganistisch dieet volgden. De monsters werden op kweek gezet in een substraat dat bacteriën voedt, waaraan steeds één van de vier specerijen was toegevoegd.

Goede bacteriën

Vervolgens werd onderzocht of de samenstelling van bacteriën in het monster was veranderd door de specerijen. Daartoe werden de monsters ook vergeleken met monsters waaraan geen specerijen waren toegevoegd. Ze ontdekten dat de door specerijen gevoede monsters veel meer goede bacteriën bevatten. De specerijen hadden daadwerkelijk de samenstelling van microbioom veranderd.

Verschillende effecten

“We gaan nu onderzoeken hoe de verschillende specerijen verschillende effecten hebben op het microbioom”,  legt Peterson uit. “We begrijpen nu dat iedere specerij op een andere manier werkt. Nu willen we precies weten op wat de afzonderlijke specerijen nu precies veranderen aan het microbioom.”

Meer onderzoek

Het onderzoek naar de geneeskrachtige werking van de specerijen gaat door. De werking van de specerijen zal binnenkort worden getest op meer vrijwillige proefpersonen. Daarnaast worden de specerijen op celniveau onderzocht en wordt bestudeerd  hoe de verschillende componenten van de specerijen het microbioom beïnvloeden en zo de gezondheid van de darmen verbeteren.

“Daardoor kunnen we in de toekomst wellicht het geneeskrachtige potentieel van deze specerijen vergroten en zo mensen met ernstige darmziekten helpen”, zegt Peterson.

Bron

BeautyJournaal schreef eerder:

Lees ook