Beautyvideo's Borsten/decollete Contourverbetering Cosmetisch medisch Gezondheid Klinieken Lichaam Monique schrijft Operatietechnieken Psychologie

Nietszeggend voorlichtingsfilmpje van minister Bruins over borstimplantaten

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Wat een taboe! Hoe vaag kun je zijn!

Mijn mond viel open toen ik kennis nam van een video die via het Haarlems Dagblad verspreid wordt over ‘cosmetische ingrepen’. Aanvankelijk denk je dat een journaliste op zoek is naar wat random meningen van vrouwen op straat over cosmetische ingrepen, en krijgen we vage meningen over injectables en lichaamsoperaties te horen, en dan verschijnt ineens het voormalig boegbeeld van de cosmetische industrie ten tonele: Marijke Helwegen.

BEKIJK HIER DE VIDEO FILM

 

marijke helwegen

Ze vertelt dat ze tot twee keer toe borstimplantaten heeft gehad, en blijkbaar met weinig succes, want ze spreekt van inkapselingsproblemen en lekkende implantaten. Ze adviseert je als kijker ‘daarom’  om je altijd eerst goed te laten informeren voordat je tot lichaamsverfraaiende operaties overgaat. Tuurlijk Marijke….wat ging er bij jou dan fout, en werd je er ziek van? Waarom is je boodschap zo vaag in dit filmpje? Waarom ben je als vrouw en ervaringsdeskundige niet op je strepen gaan staan, Marijke.

Wie is de doelgroep

En waarom is er de drang om op eens te waarschuwen? Omdat er serieuze problemen zijn met siliconen implantaten? En aan wie is die waarschuwing gericht? Aan vrouwen die een gezond lijf hebben en mooier willen worden, of (ook) aan vrouwen die door hun oncologisch chirurg geadviseerd worden de borst leeg te halen en er (lekker makkelijk) een implantaat in te laten plaatsen – zodat je weer met volle boezem naar huis kan??

Voorlichtingsfilm zonder onderbouwing

Ik heb nog nooit zo’n slecht onderbouwde voorlichtingsfilm gezien. Er worden hints gegeven dat a. vrouwen eigenlijk weinig weten van cosmetische ingrepen, b. dat er iets is met implantaten, iets verontrustends, maar wat dat krijg je niet te horen (zoiets als van roken krijg je kanker, en vervolgens rook je stug door….nu ja, dat is nog een duidelijke boodschap – hier zou ‘van siliconen krijg je auto-immuunaandoeningen’ wellicht op zijn plaats zijn), en c. er wordt een beroep gedaan op je gezonde verstand, zonder dat je eigenlijk weet waarover je moet nadenken.

Praat met je arts, tuurlijk…moet je wel serieus genomen worden

Dan volgt er een vaag advies van minister Bruins dat je je goed moet laten adviseren door ‘ een arts’  als je een cosmetische ingreep wilt. Maar gaat dat dan ook over injectables? Oh nee…..Marijke verwijst naar de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen, dus het gaat om operaties. En mogelijk om borstoperaties, omdat Marijke dat als eigen voorbeeld te berde bracht.

Wat moeten vrouwen met borstkanker?

Een geslaagde ingreep begint bij goede informatie en een geschikte arts, luidt de pay-off aan het einde van de voorlichtingsfilm van het Ministerie van Volksgezondheid. Goede informatie…..goh. Laat deze film daar nou net helemaal niet in uitblinken. Een een goede arts? Strak plan, laten alle artsen dat ook zo eerlijk zijn naar hun cliënten. We krijgen teveel, net iets teveel mails van vrouwen die zich helemaal niet gehoord voelen door hun huisarts dan wel hun plastisch chirurg. En in de oncologische chirurgie blijft het siliconen implantaat gewoon het cadeautje dat je aan jezelf mag geven. Met een goed gevulde borst naar huis. Klaar.

Een goed advies is er wel: heb je klachten, ga er onmiddellijk mee terug naar de chirurg, en laat je implantaten verwijderen. En minister Bruins kunt u ervoor zorgen dat per onmiddellijke ingang lipofilling voor borstreconstructie bij vrouwen met borstkanker vergoed gaat worden (voor de gehele borst en niet alleen een deukje). Het is een gotspe dat nu alleen implantaten vergoed worden (en ingrijpende  8 uur durende DIEP-lap operaties, eigenlijk een borsttransplantatie). Onze dank is groot.

Je vraagt je af wanneer deze film gemaakt is. Het is een rare timing net na de tv-uitzending bij Jinek met onderzoeker Henry Dijkman over siliconen toxiciteit. Of is het van de zomer gemaakt? Begin van de zomer? Na het ‘besloten’ congres van het ministerie over de gevaren van siliconen implantaten in Amsterdam met tal van wetenschappers en medici (waar de pers bij aanwezig mocht zijn, maar er niet over mocht publiceren?)

Lees ook:

 

Lees tot slot ook de nieuwe voorlichtingsbrochure van de Vereniging van Plastisch Chirurgen over borstvergrotingen (en reconstructies). Er wordt nu net iets harder gewaarschuwd dat de verfraaiingsingreep niet zonder risico’s is. (Onderaan het artikel vindt je een link naar de pdf bij NVPC)

Lees hier ook meer over reconstructiemogelijkheden na borstkanker op de site van de NVPC.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

5 reacties

 • Het zou mooi zijn als er eerlijke voorlichting zou komen, maar zolang die niet schriftelijk is, kunnen plastisch chirurgen in de spreekkamer zeggen dat het allemaal wel meevalt en dat implantaten écht niet kunnen scheuren. Uit onze vragenlijsten is gebleken dat ruim 92% van de vrouwen niét of onvoldoende was voorgelicht. In de recente chirurgische bijsluiter van de NVPC staat dat (auto-immuun)ziekten door siliconen niet zijn aangetoond, terwijl wij duizenden onderzoeken hebben gevonden. Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma is wel aangetoond en erkend, maar auto-immuunziekten niet, terwijl BIA-ALCL notabene een kanker is van het immuunsysteem. Wat is de wetenschap waard als de politiek en beroepsgroep deze onderzoeken negeert. Minister Bruins wil het voor de toekomst beter gaan maken dmv registratie en voorlichting, maar neemt geen verantwoordelijkheid voor duizenden zieke mensen, die er zijn vanwege de geheimenissen en fraude rondom de inhoud van implantaten, vanwege toegestane lobby van de industrie en vanwege de slappe houding van huidige en voorgaande regeringen. Vanaf 1992 is stichting SVS al aan het strijden om ze van de markt te krijgen tot de veiligheid is aangetoond. Waarom ziekmakend materiaal behouden? Laat hen geld en energie stoppen in innovatie en laat hen alsjeblieft een genezingsmethode ontwikkelen voor de huidige zieke vrouwen wereldwijd! In en in triest dat er dagelijks zieke vrouwen bijkomen en het filmpje van Bruins zal hier beslist geen positieve invloed op hebben.

 • De Borstkanker Vereniging Nederland heeft zich er zeer sterk voor gemaakt bij de minister om implantaten niet te laten verbieden, met het oog op de snelle, makkelijke mogelijkheden (voor de oncologisch chirurg) bij borstkanker reconstructie. Ik ben overigens niet voor een verbod per se, maar wel voor eerlijke voorlichting, en dat begint nu te komen. Het is opvallend dat longartsen in Nederland de pers opzoeken met de vraag om de E sigaretten te laten verbieden totdat duidelijk is dat ze veilig zijn. Ik vraag me ineens af waarom de esthetische beroepsgroep dit standpunt nooit heeft ingenomen: eerst bewezen veiligheid.

 • Het bovenstaande artikel nog een keer doorlezend viel mijn oog op het laatste alinea van dit artikel. Het “besloten congres” van het ministerie in Amsterdam met tal van medici en wetenschappers over de veiligheid van siliconen. Ook de pers mocht hierbij zijn maar mocht hierover niets publiceren.

  Deze geheimzinnigheid bevestigd mijn verdacht dat er met ons gesold wordt als het om siliconen implantaten gaat. Om de slachtoffers en hun vertegenwoordigers buiten dit congres te houden versterkt de aversie tegen de besluitvorming van Bruins om de gestructureerde implantaten in de handel te laten. Dus er verandert weer niets onder deze minister. Het lijkt wel of de producenten van implantaten de macht hebben in dit land in plaats van de slapste overheid sinds decennia.

 • Ik heb de verwachting dat van deze minister Bruins het zelfde te verwachten is als van zijn voorgangers, namelijk helemaal niets. Hij kiest er voor gestructureerde implantaten in omloop te laten. Hoe komt het toch dat deze mensen die verantwoordelijkheid dragen voor de gezondheid van de gehele bevolking zo gemakkelijk beslissingen nemen die een ander deel van die bevolking schade berokkend, levens bedreigende schade. Het lijkt een tendens te worden op dit ministerie de verantwoordelijkheid te omzeilen door het delegeren van het probleem, en het liefst zo ver mogelijk weg. Al Bruins zijn voorgangers hebben de zelfde koers gevaren en dat heeft al meer dan 30 jaar gewerkt. Meer dan 30 jaar ellende voor hen die getroffen zijn in deze siliconen affaire.

  Dat schuldloze kinderen van vrouwen met implantaten nu ook blijken te worden getroffen door de laksheid van overheid instanties als het RIVM om zelf onderzoek te doen naar het effect van siliconen in menselijk weefsel en organen. Een ontwikkelend kind in de baarmoeder is niets meer dan ook een orgaan, een levend orgaan aan het einde van een bloedsomloop. Hier hopen de toxische stoffen in moeders bloed zich op. Komt het dat dit ministerie totaal geen kaas heeft gegeten van de materie of te lam is zich hierover op de hoogte te stellen dan is dat een ramp voor de burgerbevolking als er echt een calamiteit ontstaat.
  Nee mijnheer Bruins, ons vertrouwen heeft u nog niet verdient, en dat zal ook niet gebeuren wanneer uw houding in deze niet verandert.

 • Vooral vrouw Helwegen als woordvoerder voor dit soort informatie inzetten. Was het niet deze dame die kort geleden nog veel Nederlandse vrouwen om de tuin leidde met haar positieve verhaal over siliconen borstprothesen. Op deze wijze klinkt deze overheid info net zo vals als het product waarover het gaat zelf. Ik heb ook de indruk dat deze show voor de bühne een indruk geeft hoe onze minister in deze materie staat.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.