Wat een taboe! Hoe vaag kun je zijn!

05:44 - 03:26
luistertijd 05:44 - leestijd 03:26

Mijn mond viel open toen ik kennis nam van een video die via het Haarlems Dagblad verspreid wordt over ‘cosmetische ingrepen’. Aanvankelijk denk je dat een journaliste op zoek is naar wat random meningen van vrouwen op straat over cosmetische ingrepen, en krijgen we vage meningen over injectables en lichaamsoperaties te horen, en dan verschijnt ineens het voormalig boegbeeld van de cosmetische industrie ten tonele: Marijke Helwegen.

BEKIJK HIER DE VIDEO FILM

 

marijke helwegen

Ze vertelt dat ze tot twee keer toe borstimplantaten heeft gehad, en blijkbaar met weinig succes, want ze spreekt van inkapselingsproblemen en lekkende implantaten. Ze adviseert je als kijker ‘daarom’  om je altijd eerst goed te laten informeren voordat je tot lichaamsverfraaiende operaties overgaat. Tuurlijk Marijke….wat ging er bij jou dan fout, en werd je er ziek van? Waarom is je boodschap zo vaag in dit filmpje? Waarom ben je als vrouw en ervaringsdeskundige niet op je strepen gaan staan, Marijke.

Ben je bang dat jouw implantaten lekken? Via deze eenvoudige haartest wordt het gecheckt!

 

Wie is de doelgroep

En waarom is er de drang om op eens te waarschuwen? Omdat er serieuze problemen zijn met siliconen implantaten? En aan wie is die waarschuwing gericht? Aan vrouwen die een gezond lijf hebben en mooier willen worden, of (ook) aan vrouwen die door hun oncologisch chirurg geadviseerd worden de borst leeg te halen en er (lekker makkelijk) een implantaat in te laten plaatsen – zodat je weer met volle boezem naar huis kan??

Voorlichtingsfilm zonder onderbouwing

Ik heb nog nooit zo’n slecht onderbouwde voorlichtingsfilm gezien. Er worden hints gegeven dat a. vrouwen eigenlijk weinig weten van cosmetische ingrepen, b. dat er iets is met implantaten, iets verontrustends, maar wat dat krijg je niet te horen (zoiets als van roken krijg je kanker, en vervolgens rook je stug door….nu ja, dat is nog een duidelijke boodschap – hier zou ‘van siliconen krijg je auto-immuunaandoeningen’ wellicht op zijn plaats zijn), en c. er wordt een beroep gedaan op je gezonde verstand, zonder dat je eigenlijk weet waarover je moet nadenken.

Praat met je arts, tuurlijk…moet je wel serieus genomen worden

Dan volgt er een vaag advies van minister Bruins dat je je goed moet laten adviseren door ‘ een arts’  als je een cosmetische ingreep wilt. Maar gaat dat dan ook over injectables? Oh nee…..Marijke verwijst naar de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen, dus het gaat om operaties. En mogelijk om borstoperaties, omdat Marijke dat als eigen voorbeeld te berde bracht.

Ben je bang dat jouw implantaten lekken? Via deze eenvoudige haartest wordt het gecheckt!

 

Wat moeten vrouwen met borstkanker?

Een geslaagde ingreep begint bij goede informatie en een geschikte arts, luidt de pay-off aan het einde van de voorlichtingsfilm van het Ministerie van Volksgezondheid. Goede informatie…..goh. Laat deze film daar nou net helemaal niet in uitblinken. Een een goede arts? Strak plan, laten alle artsen dat ook zo eerlijk zijn naar hun cliënten. We krijgen teveel, net iets teveel mails van vrouwen die zich helemaal niet gehoord voelen door hun huisarts dan wel hun plastisch chirurg. En in de oncologische chirurgie blijft het siliconen implantaat gewoon het cadeautje dat je aan jezelf mag geven. Met een goed gevulde borst naar huis. Klaar.

Een goed advies is er wel: heb je klachten, ga er onmiddellijk mee terug naar de chirurg, en laat je implantaten verwijderen. En minister Bruins kunt u ervoor zorgen dat per onmiddellijke ingang lipofilling voor borstreconstructie bij vrouwen met borstkanker vergoed gaat worden (voor de gehele borst en niet alleen een deukje). Het is een gotspe dat nu alleen implantaten vergoed worden (en ingrijpende  8 uur durende DIEP-lap operaties, eigenlijk een borsttransplantatie). Onze dank is groot.

Je vraagt je af wanneer deze film gemaakt is. Het is een rare timing net na de tv-uitzending bij Jinek met onderzoeker Henry Dijkman over siliconen toxiciteit. Of is het van de zomer gemaakt? Begin van de zomer? Na het ‘besloten’ congres van het ministerie over de gevaren van siliconen implantaten in Amsterdam met tal van wetenschappers en medici (waar de pers bij aanwezig mocht zijn, maar er niet over mocht publiceren?)

Ben je bang dat jouw implantaten lekken? Via deze eenvoudige haartest wordt het gecheckt!

 

Lees ook:

 

Lees tot slot ook de nieuwe voorlichtingsbrochure van de Vereniging van Plastisch Chirurgen over borstvergrotingen (en reconstructies). Er wordt nu net iets harder gewaarschuwd dat de verfraaiingsingreep niet zonder risico’s is. (Onderaan het artikel vindt je een link naar de pdf bij NVPC)

Lees hier ook meer over reconstructiemogelijkheden na borstkanker op de site van de NVPC.

Lees ook