De Observ maakt huidproblemen zichtbaar met beeldfotografie

11:13 - 06:43
luistertijd 11:13 - leestijd 06:43

9 vragen: waaraan moet een goed huidanalyse-apparaat voldoen?

Zien is geloven is het nieuwste adagium om huidproblemen in kaart te brengen. Zowel de zichtbare, als de nog onderhuids sluimerende issues. Van pigmentatie tot roodheid, van talgproductie tot rimpels. Er is steeds meer apparatuur waarmee dan kan. Alleen: welke geeft het beste en ook eerlijkste inzicht, op een manier dat je er als behandelaar maar ook als cliënt het meeste aan hebt? En dan bedoelen we: dat je ook écht kan zien dat de huidverzorgingsproducten en behandelingen werken!

1. Er is huidanalyse-apparatuur die huidproblemen ‘meet’ in getallen en er is apparatuur zoals de Observ die huidproblemen ‘zichtbaar maakt’ met beeldfotografie. Wat is het verschil?

Het verschil zit hem vooral in de filosofie van huidanalyse. De Observ is in Nederland ontworpen en ontwikkelt door Innofaith, een bedrijf dat zich al meer dan 20 jaar richt op het ontwikkelen van high-end cosmetische apparatuur. De Observ heeft een zeer visuele manier van werken. Dit werkt snel en geeft een eerlijk en realistisch beeld van iemands huidkenmerken. Tegelijkertijd ziet en begrijpt een cliënt vrijwel direct waar de specialiste over spreekt en ziet daarom veel sneller de noodzaak in van een behandeling en productroutine.

Bekijk hier de demovideo van de OBSERV 520:

2. Waarom is het functioneler om huidproblemen met speciale belichting en filtertechnieken zichtbaar te maken in plaats van ze te meten in termen van het aantal pigmentvlekken, rimpels en poriën, etcetera?

Metingen zijn erg onderhevig aan verandering vanwege bijvoorbeeld het moment op de dag of het jaargetijde en de plek op je gezicht waarop ze worden uitgevoerd. Daarbij zijn metingen gemakkelijk te beïnvloeden en kun je ze ook nog eens op veel verschillende manieren interpreteren. Beelden van de Observ laten direct op een hele duidelijke en eerlijke manier zien wat de verschillende huidkenmerken zijn. What you see is what you get.

We leggen het uit….

Computers en meetalgoritmes zijn krachtig omdat zij geen persoonlijk oordeel hebben. Onafhankelijk van wie of wat je meet, heeft de computer een consistente manier van oordelen. Dat is voor veel toepassingen heel nuttig, maar niet op iets dat zo persoonlijk is als ‘het uiterlijk’.

Wat vertelt een oordeel van de computer bij iemand met verschillende uiterlijke kenmerken? Een jonge dame met sproetjes of een oudere dame met ouderdomsvlekken worden door de computer op exact dezelfde wijze beoordeeld, namelijk op haar pigmentvlekken.

Vele soorten pigmentvlekken

Maar in werkelijkheid zijn er vele vormen van pigmentvlekken die een hele andere betekenis of invloed hebben op de wijze waarop we het uiterlijk ervaren. Een moedervlek wordt op dezelfde wijze geteld als een sproetje.

Een pigmentvlekje kan je niet vergelijken met verkleuringen van een zwangerschapsmasker. Iemand kan zich storen aan een groepje van 3 pigmentvlekken omdat ze precies op het jukbeen zitten. Voor de computer is het een lage pigmentscore, maar voor de persoon in kwestie een storend probleem.

Het zwangerschapsmasker wordt veelal niet eens door de computer opgemerkt als een pigmentvlek.

Kortom, als mens zijn we gevoelig voor de perceptie van uiterlijke verstoringen op onze eigen huid en zijn we erg gevoelig in onze eigen oordeel.

Computers beoordelen op basis van algoritmen

Computers kunnen niet anders dan een oordeel berekenen met de gegevens waarmee ze geprogrammeerd zijn, en missen dus de menselijke gevoeligheid om te oordelen wat mooi en niet mooi is, laat staan dat de perceptie van de klant meegenomen wordt in het consult.

Observ registreert wat je oog ook ziet

De speciale filtertechnieken van de Observ zijn erop gericht om precies dat te doen wat we in het dagelijks leven eigenlijk al ervaren. In dat vreselijke licht van het pashokje schrikken we van de pigmentvlekken van onze huid en wallen onder de ogen, in het badkamerlicht van de rimpels op ons voorhoofd, en voor de vergrotingsspiegel met onvergeeflijk licht zie je pas hoe grof de poriestructuur is op de wangen.

Instinctief scannen

De Observ doet precies dat, maar dan op een gecontroleerde en consistente wijze en maakt daarbij gebruik van onze eigen instinctieve manier van kijken naar het uiterlijk. Zonder een computer hier een waardeoordeel over geeft.

3. Wat zegt het meten van een pH-waarde, vocht- en vetwaarden bij traditionele meetapparatuur?

De huid is een zeer complex orgaan waarbij het functioneren wordt bepaald door een gezonde balans van vele biologische functies. De zuurgraad en het vocht- en vetniveau maken onderdeel uit van een complex biologisch stelsel dat van invloed is op het functioneren van de huidbarrière, de productie en aggregatie van huidvetten en de wijze waarop huidcellen van binnenuit naar de oppervlakte van de huid verhoornen.

Huidaandoeningen verstoren een meetwaarde

Bij vele huidziekten zoals atopische dermatitis, irriterende contactdermatitis, ichthyosis, rosacea en acne is er sprake van ernstige verstoringen van de biologische systemen van de huid en zullen dan ook logischerwijs ernstig afwijkende meetwaarden geven.

Je huid is een orgaan dat zichzelf continu bijstelt

De huid is er niet alleen om mooi te zijn, het is een levend orgaan met meerdere belangrijke functies. Zoals vele andere organen van het menselijk lichaam, reageert de huid continu op zijn omgeving. De biologische systemen zijn continu aan bijregelen door signalen van binnenuit het lichaam en door verstoringen van buitenaf.

De pH-waarde, vetwaarde en hydratie van de huid reageert daardoor in de loop van de dag op bijvoorbeeld temperatuurwisselingen, de luchtvochtigheid, lichamelijke inspanning en wordt tevens beïnvloed door de hormoonhuishouding en de flora op de huid.

De ideale waarde is niet jouw persoonlijke waarde

Een gezonde huid heeft een gemiddelde pH-waarde van 5,5, maar dit betekent niet dat dit ook jouw persoonlijke ideale pH-waarde is.

Biologische metingen van de huid zijn van grote betekenis in klinisch onderzoek naar huidziekten. Deze metingen worden echter in zeer gecontroleerde omstandigheden en omgevingen uitgevoerd.

De meetwaarden bij ongecontroleerde condities variëren echter op zo’n grote schaal dat het niet realistisch is om hier een waardeoordeel aan te koppelen.

Wanneer een meting, om welke reden dan ook, negatief zou uitpakken (denk aan externe factoren zoals het weer, slaaptekort, etc.) dan wordt een behandeling of productroutine wellicht onterecht in twijfel getrokken.

Wij vinden dat een huidanalyse-apparaat jouw consult juist kracht moet bijzetten. Hier ligt de kracht dan ook van de Observ.

4. Waarom is het beter om naar het totale aspect van een gezichtshuid (zoals onze ogen dat van nature doen) te kijken dan alleen naar een klein deelgebied?

Precies om wat je zegt. Alle huidkenmerken tezamen bepalen het totaalbeeld. We beoordelen onszelf en anderen van nature op basis van ons instinct en kijkend naar de complete gezichtshuid.

Behandel alleen dat wat behandeld moet worden

De Observ maakt alle huidkenmerken duidelijker zichtbaar in het totaalbeeld. Hiermee voorkom je ook dat je zaken gaat behandelen die er wellicht minder toe doen, en dat je andere verstoringen over het hoofd ziet, die juist een grote impact hebben.

Perceptie van het uiterlijk is iets instinctiefs en wat voor je instinct relevant is, is relevant voor de cliënt.

 

 

5. Is het fotograferen van een totaal huidbeeld een momentopname?

Het uiterlijk is het resultaat en de optelsom van alle huidcondities door de jaren heen. Tien jaar droge huid resulteert in zichtbare droogtelijntjes en op den duur rimpels. Uiteraard zijn bepaalde condities ook van invloed op de korte termijn.

Na een nacht flink doorfeesten zal je hier wel degelijk iets van terug zien op de foto’s, maar dat zal van tijdelijke aard zijn. Dat is natuurlijk een ander verhaal bij 20 jaar blootstelling aan de zon.

 

6. Waarom kun je met fotografische huidanalyse-apparatuur beter zien wat de effecten van een behandeling of product is dan met meetapparatuur?

De Observ maakt gebruik van de instinctieve gevoeligheid van de mens. Deze menselijke gevoeligheid is sterk en persoonlijk en een meetapparaat heeft deze perceptie van details en behoeften niet.

 

 

7. Wat maakt de beelden van huidanalyse zo waardevol voor de huidspecialist?

De Observ maakt binnen 20 seconden 6 foto’s waarmee je direct aan de slag kunt. De foto’s zetten het consult kracht bij en maken het inzichtelijk en begrijpelijk voor de cliënt.

Al met al kost een huidanalyse op deze manier weinig tijd en is het ontzettend waardevol. Met het in een handomdraai vergelijken van voor- en nafoto’s kun je zelfs de kleinste verbeteringen zichtbaar maken en daarmee de cliënt gemakkelijk overtuigen van de werking van een behandeling of productroutine.

Dat versterkt je professionaliteit en cliënten zullen het vertrouwen krijgen om door te gaan met de voorgeschreven behandelingen en producten. Zien is geloven.

8. Is een huidanalyse-apparaat complex in zijn bediening?

Een huidanalyse-apparaat moet snel en gemakkelijk bruikbare informatie leveren waar je direct mee kunt werken. Sommige apparatuur werkt traag en is complex in gebruik. In dat geval vergt een huidanalyse veel tijd en kennis en zal niet iedere huidspecialist er mee kunnen werken.

De Observ werkt met een iPad en een speciale app. De app is intuïtief en men heeft de bediening van de Observ snel onder de knie. Natuurlijk krijgt iedereen bij een installatie ook een training.

9. Is een huidanalyse-apparaat duur?

Prijzen van de verschillende huidanalyse-apparatuur variëren. Een goed huidanalyse-apparaat moet aan bepaalde veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen.

De Observ is het enige huidanalyse-apparaat van Nederlandse makelij en voldoet aan deze hoge eisen. Vaste onderhoudskosten voor de Observ zijn er dan ook niet. Onze klanten verdienen de Observ ook snel terug vanwege de flinke stijging in hun omzet door een toename in verkoop van behandelingen en producten.

Maak zelf kennis met OBSERV 520!

Schrijf je nu in voor het gratis webinar en maak kennis met de OBSERV 520! Datum: Zondag 7 juli. Start webinar: 11:00 uur. Duur: ±1:00 uur. Schrijf je in via deze link.

 

 

 

 

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van het Brands we Love programma van BeautyJournaal.

Lees ook