Nieuwe inzichten en shoptips!

02:09 - 01:17
luistertijd 02:09 - leestijd 01:17

Watersprays zijn niet bepaald nieuw; tal van vrouwen gebruiken ze al decennia om hun huid te verfrissen en hun make-up doeltreffend te fixeren. Watersprays kunnen echter meer dan alleen fixeren of verfrissen! Uit een recent onderzoek is namelijk gebleken dat een waterspray de huid niet alleen kan hydrateren maar zelfs de barrièrefunctie van de huid kan verbeteren.

Het onderzoek

De Japanse Aichi Medical University voerde begin 2019 een onderzoek uit op een groep van 17 gezonde vrouwen tussen de 30 en 46 jaar, waarbij verschillende watersprays op hun gezichten werden gesprayd. In de eerste spray waren de waterdeeltjes kleiner dan 0,5 micrometer, in een tweede waren ze 1,8 micrometer en in een derde spray 5,4 micrometer. Alle deeltjes waren kleiner dan de intercellulaire ruimte in de hoornlaag, waardoor ze beter konden doordringen in de huid. Het water was verder niet behandeld; het ging om gewoon water.

De test vond plaats in een klimaat gecontroleerde ruimte om zo het effect van de waterspray op een droge winterhuid te testen.  Er werd gekeken naar de huidgeleiding, het trans-epidermaal vochtverlies en de huidelasticiteit in de wangen van de deelnemende vrouwen.

De onderzoekers concludeerden dat de waterdeeltjes van minder dan 0,5 micrometer het beste door de epidermis in de dermis doordringen. Daardoor bleek dat deze fijne spray de capaciteit van de huid om vocht vast te houden wist te verbeteren, tot wel 360 minuten na het sprayen. De wangen van de deelnemende vrouwen zagen er beter gehydrateerd en gezonder uit en voelden elastischer en comfortabeler aan. En dat allemaal met doodgewoon water uit een spuitbusje!

De resultaten van dit Japanse onderzoek werden gepubliceerd in Skin Research and Technology.

Wat zijn fijne watersprays?

Er is in de apotheek, bij de drogist, in de parfumerie of online veel keuze in verschillende watersprays. Vijf tips:

 

 

Lees ook:

Lees ook