Probiotica, de juiste vitaminen en peptiden, in de beste doseringen

10:13 - 06:07
luistertijd 10:13 - leestijd 06:07

Als je al 25 jaar als journalist in het beauty vak zit, en gepokt gemazeld bent in de lifestyle boodschappen over potjes crème en het feel good gehalte, vallen medici en formuleerders met een simpele maar doeltreffende wetenschappelijke kijk op zaken, des te meer op.

Zinvolle producten met een huidverbeterende werking

Evidence based-skincare, noem je zoiets. Alle vrouwen en mannen (maar het zijn vooral vrouwen tegenwoordig!) die daarmee bezig zijn omarm ik met liefde. Omdat ik hou van zinvolle producten, omdat ik weet dat er werkzame stoffen zijn die je huid echt mooier maken en houden, en omdat ik vind dat iedere vrouw en man de beste skincare verdient.

Huidarts en medisch adviseur

Dermatoloog Tiina Meder, van origine uit Estland, is weer zo’n fantastisch voorbeeld. Ze heeft haar sporen als medisch adviseur en onderzoeker verdiend bij spraakmakende grote laboratoria in Zwitserland (Cellap, voor Cellcosmed, vergelijkbaar met La Prairie) en bij het beroemde bedrijf Thalgo (bekend van de algen therapieën voor spa’s) in Frankrijk.

In de ban van peptiden

Toen Tiina in 2005 tijdens een congres voor het eerst over een heel bijzondere peptide hoorde: argireline, was ze verkocht. Een peptide met huidontspannende eigenschappen, een soort Botox, zeg maar. Het was het duwtje in de rug om haar eigen producten te gaan maken.

‘Ik was volledig geobsedeerd erdoor’, vertelt ze enthousiast tijdens een kort bezoek aan Nederland. ‘Mijn toenmalige werkgevers wilden er niet aan omdat het niet in hun visies paste. Als je nu dertien jaar later kijkt, is het volledig geïntegreerd in cosmetica.

Enorm succes

‘Mijn eerste uitgangspunt was deze peptide beschikbaar te maken voor vrouwen die eigenlijk Botox wilden gebruiken maar dat bijvoorbeeld vanwege zwangerschap niet konden, omdat er altijd risico is voor systemische reacties. Met deze stof konden zijn wel een vergelijkbaar effect krijgen, op een milde manier.’

Tiina had niet kunnen vermoeden dat haar product zo’n enorme vlucht zou nemen. Ze verwachtte dat het in enkele doctors officeste vinden zou zijn. ‘Ik was flabbergasted hoe snel mijn product zich verkocht. Vooral in Oost-Europa nam het een vlucht, en niet alleen bij zwangere vrouwen, maar bij alle vrouwen! In de eerste drie jaar verkochten we al 100 duizend sets via klinieken, salons en spa’s.

Meder Beauty Science in 27 landen, en nu ook in Nederland

Jarenlang combineerde Tiina nog haar werk in haar eigen kliniek met de productie van haar cosmeticalijn, maar in 2014 besloot ze volledig voor Meder Beauty Science te gaan.

Haar producten zijn nu in 27 landen te koop. Recent kwamen daar Vietnam, maar ook Nederland bij. Toplanden zijn Oekraïne, Australië, Nieuw-Zeeland en Meder is groeiend in Amerika. Ze vertelt: ‘Ik probeer elk land een keer per jaar te bezoeken om een train-de-trainer programma te geven.

Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent tussen de vele duizend merken die er zijn?

Pittig als ze is: ‘Ik was al gek genoeg om te starten, en ik run dit bedrijf samen met mijn man en een medisch collega, dat geeft een enorme energie.’

If you make it here, you make it anywhere….

Nederland is voor Tiina een spannende markt, omdat het bekend staat als een moeilijke markt: wie het hier maakt, zit gebeiteld, zo luidt het adagium. ‘Maar ik geloof erin. Ons merk is heel rationeel en to the point, net zoals de Nederlanders, en we hebben een fantastische distributeur in de persoon van Surayya Jacobs, die in Oezbekistan dermatoloog was, en later in Japan ging wonen, waar ze distributeur van enkele huidverzorgingsmerken werd.’

Zes programma’s voor de salon, 25 producten voor thuis

Meder bestaat nu uit zes professionele programma’s en 25 producten voor thuisgebruik.


Er zijn salonbehandelingen voor versteviging, voor rimpelvulling, twee programma’s voor huidweerbaarheid met prebiotica, voor afslanking van het gezicht – met name het kin/kaakgebied, en voor het minimaliseren van de mimische rimpels.

Hoge, schone productie eisen

Meder’s professionele verpakkingen zijn allemaal single dosed, zoals dat vanuit farmaceutisch oogpunt ook hoort, en die standaard houdt Tiina hoog. Haar producten worden in Zwitserland gemaakt om reden van hoge, veilige, schone standaarden. Bovendien kan ze zo ervan verzekerd zijn dat alle behandelaars dezelfde hoeveelheden gebruiken zoals zij heeft voorgeschreven.

Tiina laat je graag volgens vaste stappen werken die vanzelfsprekend beginnen met reiniging. Ze gebruikt ook veel niacinamide vanwege de veelzijdige goed onderzochte huidversterkende eigenschappen.

Meder Beauty Science Cleansers

Dol op niacinamide

Ze is ook groot voorstander van het gebruik van cosmetische producten met een probiotische werking, om de huidflora te beschermen. Omdat het nog nauwelijks werkt om met levende bacteriën te werken (de probiotica), werkt zij met de voedende suikers voor de goede bacteriën op de huid, de prebiotica.

Voorstander van probiotica voor gezonde huidflora

‘Bijvoorbeeld alfaglucanen’, vertelt ze. ‘Ze brengen de hoeveelheid acne-bacteriën terug, en ze stimuleren de goede lactobacillen. Overigens heeft niacinamide daar ook een invloed op.’ Volgens Tiina werkt haar programma ook mooi bij volwassenen met acne. ‘Een huidconditie waar tot nu toe maar weinig aandacht voor is.’

Het geheim van Meder, volgens dermatologe Surayya Jacobs

De van origine Oezbeekse dermatoloog Surayya die haar liefde in Nederland vond, en nu de achternaam Jacobs draagt, volgde Tiina al vele jaren.

Surayya Jacobs en Tiina Meder

‘Ik was geïnspireerd door haar holistische kijk op huidverzorging’, vertelt ze, ‘waarbij haar uitgangspunt vooral is om de huid niet te zwaar te irriteren. Tiina zegt niet dat je geen laser, peeling of injectables moet doen, maar wel alles met mate, en alleen bij een getraind specialist.

‘Het gaat Tiina in eerste plaats om een gezonde huid. Wil je agressievere behandelingen ondergaan moet je die huid eerst gezond maken, en nadien is ook begeleiding in herstel heel erg belangrijk. Ik onderstreep dat volledig.’

Voorzichtig met zuren en retinol

Zuren en retinol zul je opvallend genoeg in de producten voor thuisgebruik bij Meder Beauty Science niet aantreffen. De huidartsen Tiina en Surayya zijn ervan overtuigd dat ze de huid te veel irriteren, en als dat te frequent wordt toegepast ontstaat er dermatitis.

Een toestand van de huid die zo gevoelig is dat er droogheid, roodheid, pigmentissues en schilferingen ontstaan. Uiteindelijk kan het ook leiden tot eczeem. De microflora van de huid raakt volledig van slag.

Het belang van vitamine C

Vitamine C is wel belangrijk, zeggen de vrouwen. Meder gebruikt het vooral in een in vet oplosbare oplossing, en in combinatie met arbutine.

Ook aan een teintverhelderend programma wordt gewerkt. Niet om de huid op te lichten overigens, het moet geschikt zijn voor alle huidkleuren. Peptiden en prebiotisch zullen weer een belangrijke rol spelen.

Organic en vegan?

Gaat Tiina mee in de trends van organic en vegan? ‘Nee’, daar is ze stellig in. ‘Ik werk met stoffen die echt werken. Ze zeggen wel eens dat ik een onwrikbare beroepsethiek heb, ha!

Lekker tegendraads

‘Maar zoals jij me nu vraagt hoe ik over pakweg dertig jaar herinnerd wil worden is dat vooral als de arts die haar eigen koers vaart. Ik durf stelling te nemen. Tegen trends als de zuren en de retinol, tegen de draadlift (omdat het alleen maar litteken collageen aanmaakt), tegen de vloek op parabenen (eet 1 aardbei of kers en je hebt een maandosis parabenen uit cosmetica binnen), ik ben voorstander van de zon omdat het hard nodig is voor vitamine D aanmaak.’

Dit no-nonsense concept past bij de Nederlandse vrouw

Surayya is ervan overtuigd dat Nederland klaar is voor Meder Beauty Science. ‘Het concept past bij de onafhankelijke vrouw. De producten zijn makkelijk in gebruik, zijn no-nonsens en werkzaam. Met drie tot vier producten per dag ben je er. Hoe heerlijk is dat;-)’

En last but not least…de verpakking! Daar kunnen we niet omheen, wat zegt het over Meder, en over Tiina?

Tiina, lachend: ‘Het rood en wit staat voor Zwitserland. Het model met haar modernistische features, gecreëerd door Sasha Frolova, belichaamt waarden als technologie en vooruitgang en ook de lef om voor de troepen uit de lopen en niet bang te zijn om anders te zijn.

’Soms zeggen mensen wel eens: ‘Het is niet traditioneel glamoureus zoals de meeste verpakkingen zijn, en ik zeg dan: bij ons zit de kwaliteit in de fles.’

Wil je meer leuke achtergronden van Tiina Meder weten? Ze schreef enkele jaren geleden een boek dat veel stof deed opwaaien: The Urban Myths of the Beauty Industry. Hierin beschrijft ze ons angst voor allerlei stoffen en wat daarvan klopt en geeft ze tips, waaronder haar favoriete drietal: reinigen, stimulatie van de bloedvaten en bescherming tegen luchtvervuiling en uv-straling.

Ben je geïnteresseerd om met de producten van Meder Beauty Science te werken? Neem dan contact op met Sumaja Beauty in Urmond, +31 (0)6 40106491, +31 (0)6 50204728, info@sumajabeauty.com en bezoek de website www.sumajabeauty.com

Lees ook