Serie! De mannelijke schoonheidsspecialist over zijn vak in een vrouwenwereld

10:31 - 06:18
luistertijd 10:31 - leestijd 06:18

Twintig jaar geleden liet Norbert Bolluyt zich omscholen van kapper tot schoonheidsspecialist en opende Beauty & More in het Noord-Brabantse Dinteloord. “Ik ben altijd eerlijk tegen mijn klanten. Een goede naam is het belangrijkste dat er is.”

Wat trok je aan aan het vak van schoonheidsspecialist?

“Toen ik nog kapper was, was ik al altijd bezig met mensen mooi maken. Maar als ik dan de huid van mijn klanten zag, dan dacht ik wel eens, je kunt nu wel een mooi kapsel hebben maar als je huid niet in orde is dan helpt een mooi kapsel ook niet echt.

Ongelukkig met een slechte huid

Ik zag ook dat mensen zich vaak ongelukkig voelden als hun huid niet optimaal was. Dat straalden ze uit. En daar wilde ik iets aan doen. Ik wilde mensen meer zelfvertrouwen geven door hun huid gezond te maken, te laten stralen. Want met een gezonde huid zie je er altijd goed uit. En dus ben ik helemaal gestopt als kapper, ik heb al het personeel ontslagen, de zaak gesloten en heb me laten omscholen tot schoonheidsspecialist bij Esthetica in Breda. Een perfecte opleiding, ik ben er nog steeds heel erg tevreden over.”

Je werkt voornamelijk met de producten en behandelingen van hannah. Waarom heb je voor dit merk gekozen?

“Toen ik begon als schoonheidsspecialist merkte ik al snel dat ik met de meeste merken en behandelingen niet zo veel kon. Het is allemaal lekker, het voelt goed aan, de huid is even wat zachter maar dat is het dan wel zo’n beetje. De huid verbetert er niet echt door. En toen leerde ik hannah kennen. Ik wist meteen: dit is het.

Al dat pamperen is niets voor mij

Ik heb het idee dat ik met hannah veel meer resultaat kan boeken dan met andere merken. Je wordt goed ondersteund door het bedrijf en ze doen geen loze beloftes. Ze verkopen je geen crèmes die beloven dat alle rimpels er mee weg gaan. Want dat bestaat niet.

De producten en behandelingen van hannah zijn doeltreffend: fruitzuren, bindweefselmassages, dingen die echt voor resultaat zorgen. Dat pamperen van de huid, al die lekkere behandelingen, dat is niks voor mij. Ik hou van een stevige aanpak, van resultaat. En mijn klanten blijkbaar ook; ze zijn lyrisch over de behandelingen en producten van hannah.”

Je werkt alleen in je zaak, je hebt geen personeel. Waarom?

“Omdat ik veeleisend ben. De klanten komen naar me toe en leggen hun ziel en zaligheid bij me neer. Soms zitten ze er helemaal doorheen, bijvoorbeeld als ze veel last van acne hebben. Ik wil ze dan volledig ondersteunen en dat doe ik ook. Ik wil het goed doen, op mijn manier.

Prima, in je eentje werken

Bij personeel weet je dat nooit helemaal zeker, daar heb je minder grip op. Daarom heb ik er voor gekozen om in mijn eentje te werken. Ik kan me volledig op de klant richten en hoef niet steeds het personeel in de gaten te houden. Bovendien zit ik niet met rompslomp, zoals een personeelsadministratie.

De zaak hoeft ook niet te groeien, niet groot  te worden. Ik wil gewoon rustig in mijn eentje blijven werken, dat bevalt prima.”

Welke behandeling doe je het liefst?

“Ik vind de medium deep peelings heel fijn om te doen, vooral in combinatie met een bindweefselbehandeling. Daar bereik je ook echt mooie resultaten mee. Ik behandel ook heel veel mensen met acne, dat vind ik ook leuk om te doen.

Soms zie je al na korte tijd een spectaculaire verbetering en dat is fantastisch. Niet altijd natuurlijk, soms duurt het wat langer voordat je een huid ziet opknappen. Maar je boekt eigenlijk altijd wel resultaat.

Jongens meer geïnteresseerd

Je ziet die mensen ook vaak, dat is ook leuk. Ze komen in het begin wekelijks, soms twee keer per week, later worden de tussenliggende periodes langer. Het zijn vaak jonge mensen, pubers. Zowel jongens als meisjes.

Ze komen trouw en gebruiken thuis ook nauwgezet de producten. Dat moet ook, anders werkt het niet. Wat grappig is, is dat jongens veel vaker belangstellende vragen stellen. Hoe iets werkt, waarom iets werkt, ze willen alles weten. Meisjes veel minder, die gebruiken braaf de producten maar stellen veel minder vragen.

Jongens houden de boel ook beter bij, soms komen ze jaren later nog steeds regelmatig langs voor een behandeling.”

Zijn er ook behandelingen die je liever niet doet?

“Nee. Maar er zijn soms wel klanten die ik liever niet behandel. Soms krijg je hier mensen binnen met irreële verwachtingen. Mensen die helemaal onder de rimpels zitten, een verouderde, doorrookte huid hebben en dan verwachten dat ik die met een paar behandelingen wel even strak kan trekken.

Verwachtingen bijstellen

Dat kan gewoonweg niet. Ik kan zo’n huid wel opknappen, de doorbloeding verbeteren, gezonder en mooier maken, maar niet helemaal rimpelloos straktrekken. Als ze dat dan toch willen, dan behandel ik hen niet, dan scheiden onze wegen.

Daar ben ik altijd eerlijk en duidelijk in. Ook klanten die spectaculair resultaat verwachten maar weigeren om thuis iets te doen. Als je thuis geen producten wil gebruiken en alles in mijn handen legt, tja, dan houdt het op. Ik kan niet toveren. Gelukkig gebeurt dat haast nooit.”

De wereld van de schoonheidsspecialist is een vrouwenwereld. Hoe is het om als man in die wereld te werken?

“Prima. Ik heb uitstekende contacten met de mensen van hannah en met een aantal collega’s. We spreken vaak af en gaan dan iets leuks doen. Ik kom natuurlijk uit het kappersvak, dat is ook een vrouwenwereld. Ik loop er dus al heel lang in rond.

Genegeerd op de beurs

Wat soms wel vervelend is, is als je als man op een beurs loopt en door al die standhouders compleet wordt genegeerd. Alsof ze denken, wat moet zo’n man hier. Ga je met ze in gesprek en ze beseffen wat je doet, dan nemen ze je ineens wel serieus. Maar je moet overal zelf achteraan.

Vrouwelijke collega’s worden op zo’n beurs om de haverklap aangesproken en ik niet. Ach, het heeft ook voordelen, ik kan op mijn gemak rondlopen en zelf bepalen met wie ik in gesprek wil. Maar vreemd is het wel. Op de opleiding was ik de enige man maar dat speelde helemaal niet.

Niet met docenten, niet met klasgenoten. Ook bij klanten merk ik er niks van. Als ik al iets van merk, dan is het dat ze juist naar Beauty & More komen omdat ik een man ben.”

Waar merk je dat aan?

“Ze zeggen het. Een aantal klanten zegt dat ze komen omdat schoonheidsspecialist zijn mijn vak is. Veel vrouwelijke schoonheidsspecialisten hier in de buurt doen het er een beetje bij. Ze hebben een man met een goede baan en doen dan zelf leuk een paar uur per week wat behandelingetjes, om bezig te zijn.

Waardering als man

Niet allemaal natuurlijk, ik ken zat vrouwelijke collega’s die ook heel professioneel zijn. Maar klanten waarderen het dat ik professioneel ben en me volledig inzet. Nou weet ik niet of dat komt omdat ik een man ben of omdat ik Norbert ben. Waarschijnlijk dat laatste.

Ik ben altijd direct en eerlijk, sommigen zouden het zelfs lomp noemen. Ik vertel duidelijk wat ik kan betekenen, wat mensen kunnen verwachten, hoeveel behandelingen ze nodig hebben, wat de kosten zijn. Ik vertel ze ook dat ze thuis trouw de producten moeten gebruiken omdat behandelingen anders geen nut hebben.

Na drie maanden nog geen resultaat? Dan stop ik…

Dan is het weggegooid geld. Ik ben gewoon extreem eerlijk, altijd. Vooral als ik iemand met acne behandel. Als ik na drie maanden geen resultaat zie, dan verwijs ik iemand door naar een dermatoloog. Dan ga ik niet nog maanden door, dat heeft geen zin. Het is misschien op korte termijn goed voor je omzet, maar je goede naam gaat er wel aan.

En een goede naam is het meest belangrijke. Daarom moet je ook altijd eerlijk zijn.”

Heb je veel mannelijke klanten?

“Nee, niet veel. Hooguit twintig procent. Dat blijft ook stabiel, het worden er niet meer en niet minder. Mannen komen vooral voor een bindweefselbehandeling. Daar hoort een bindweefselmassage bij en dat vinden mannen heel prettig. Mannen zijn wel heel trouwe klanten.

Zoals de pubers die ik tien jaar geleden behandelde voor acne, die blijven trouw terugkomen. Dat is leuk.”

Wat wil je nog bereiken?

“Ik ben heel tevreden zoals het nu gaat, laat ik dat vooropstellen. Wel wil ik heel graag nog een opleiding huidtherapeut volgen, dat is echt een van mijn grote wensen. Het probleem is alleen dat dat een vier jaar durende fulltime opleiding is.

Never a dull moment in de cosmeticawereld

En dat maakt het erg moeilijk, ik kan niet vier jaar lang stoppen met werken om fulltime naar school te gaan. Heel jammer, het wordt hoog tijd dat er een deeltijdopleiding komt. Maar afgezien daarvan ben ik dus echt heel tevreden. De cosmeticawereld is altijd in beweging, het blijft boeiend.

Er komen steeds weer nieuwe, mooie behandelingen en producten bij. Ik kijk natuurlijk altijd goed of het iets voor mij is, of het past in mijn zaak.  Maar ik ben altijd op zoek, ik ga met de ontwikkelingen mee. Ik hou altijd mijn oren en ogen open.”

Lees ook in de serie De man als schoonheidsspecialist:

 

Lees ook