Corné gelooft dat de schoonheidsspecialisten die een beetje van alles doen, niet gaan overleven. Het wordt of wellness of huidverbetering.

09:45 - 05:51
luistertijd 09:45 - leestijd 05:51

Corné Hendrikx, eigenaar van instituut Cestmoi in Breda vindt het een voordeel om als man werkzaam te zijn in een vrouwenwereld: “Omdat er veel minder mannelijke schoonheidsspecialisten zijn wordt je gezicht makkelijker onthouden.”

Hoe ben je het vak ingerold?

“Dat was tien keer toeval. Ik kon in eerste instantie niet echt kiezen en volgde twee opleidingen, sportmasseur en schoonheidsspecialist. Bij de opleiding schoonheidsspecialist zat ik de eerste drie maanden alleen maar nagels te vijlen en te lakken. Ik wist al snel dat dat hem niet ging worden.

Ik wilde vrijheid in mijn beroep, niet alleen nagels vijlen

‘Toen trof ik een docente die me uitlegde dat er nog veel meer mogelijkheden zijn binnen het vak behalve alleen schoonheidsspecialist zijn. Dat gaf de doorslag. Ik wil mezelf kunnen ontplooien, heen en weer bewegen, alle mogelijkheden benutten en ik ben nog steeds blij dat die docente me toen liet zien dat dat kon.”

Welke mogelijkheden heb je benut?

“Teveel om op te noemen. Ik heb les gegeven, ik heb trainingen, presentaties en lezingen voor bedrijven gegeven, ik heb een project gedaan in Kenia, en ben natuurlijk mijn eigen bedrijf begonnen.

Werken áán en met mensen

‘Daarnaast is het werk zelf heel erg leuk, ik vind het nog steeds een fantastisch vak. Het mooiste is dat je altijd aan én met mensen werkt. En of je nu iemand onthaart, of aan huidverbetering doet: je bent doelgericht bezig en werkt naar een duidelijk resultaat toe. Dat vind ik mooi.”

De schoonheidsspecialistenwereld is een vrouwenwereld. Hoe hou je je daar als man staande in?

“Gewoon je eigen ding blijven doen en je niks aantrekken van wat de buitenwereld daar van vindt. Je weet van tevoren dat je in een vrouwenwereld gaat werken en daar bereid je je op voor. Je past je aan als dat nodig is, maar soms maak je ook gebruik van het feit dat je een man bent, dat er verschillen zijn tussen jou en de meeste van je collega’s. Op die manier hou je je prima staande.

Ik ben een ondernemer en wil serieus genomen worden

‘Ik zie mezelf vooral als een ondernemer. Ik wil serieus genomen worden. Voor mij was vanaf dag één al duidelijk dat mijn bedrijf mijn bedrijf was, mijn boterham. Ik ben meteen heel bedrijfsmatig gaan werken, heel zakelijk.

‘Ik maakte meteen goede afspraken met leveranciers, goede afspraken binnen het team, alles moest meteen helder en duidelijk zijn. Daar ben ik trouwens niet de enige in, de topvakvrouwen in deze branche werken ook op die manier.”

Als man in een vrouwenvak onthouden ze je beter

”Het is ook een voordeel om een man te zin in dit vak; je valt als man sneller op in een vrouwenwereld, omdat er veel minder mannelijke schoonheidsspecialisten zijn wordt je gezicht makkelijker onthouden. Het bood me mogelijkheden.

‘Ik gaf les omdat de opleiding het leuk vond om een keer een man voor de klas te hebben. Maar ach, als je serieus en professioneel met je vak bezig bent, dan houdt je je prima staande in deze wereld. Of je nu een man of een vrouw bent.”

Je klanten zijn voornamelijk vrouwen. Hoe reageren die?

“Prima. Onze klanten zijn niet op zoek naar een goede man of een goede vrouw, ze zoeken een goede schoonheidsspecialist. We maken het zelf ook niet te groot, we hebben er bijvoorbeeld nooit mee geadverteerd. Ik ben dan wel de eigenaar van het bedrijf, maar ik ben ook gewoon onderdeel van een groot, professioneel team.

Altijd gespreksstof

‘Kom je als klant bij mij terecht, dan ben je in ieder geval in goede handen. Soms zijn klanten nog wel eens verrast maar dat is dan gelukkig vrijwel altijd een positieve verrassing. Ze vragen wel vaak waarom ik ervoor gekozen heb om schoonheidsspecialist te worden, en daar ben ik blij om: we hebben dan meteen gespreksstof.”

Krijg je steeds meer mannen als klant?

“Toen ik dertig jaar geleden net in het vak kwam en les ging geven was het eerste vak dat ik gaf ‘Man en Cosmetiek’. Mannen en cosmetica, dat was destijds een groot gat in de markt en dat is het eigenlijk nog steeds. Mannen zijn in de loop der jaren wel verhoudingsgewijs meer cosmetica gaan gebruiken. Ook in onze zaak zijn in de loop der jaren meer mannen gekomen.

We hebben geen traditionele man-vrouw focus

Wat wel verandert is, is dat de mannen die regelmatig komen het volkomen normaal vinden. Vroeger waren ze nog een beetje onwennig, realiseerden ze zich meer dat hun omgeving dat toch vreemd vond. Dat is gelukkig veranderd. Ons bedrijf is overigens niet specifiek vrouwelijk of mannelijk ingericht, het is gewoon een professionele omgeving. We gaan voor resultaat bij al onze klanten, vrouwen en mannen.”

Er ligt een nieuwe wet klaar (hij is nog niet door..) die bepaalt dat schoonheidsspecialisten niet meer met laser en dergelijke apparatuur mogen werken. Wat vind je daar van?

“Dat vind ik een hele gekke zaak. Ik heb al meer dan vijfentwintig jaar ervaring met elektrisch ontharen en al zo’n vijftien jaar met laser. Ik heb daar ook de papieren voor gehaald en nu gaat een minister ineens zeggen dat die papieren niet meer geldig zijn? Dat is raar.

Leveranciers nemen het ook niet zo nauw

‘Maar aan de andere kant begrijp ik wel waarom deze wet er wellicht komt. Er werken in onze branche jammer genoeg een hoop mensen die niet de juiste papieren of ervaring hebben maar die via een leverancier die het ook niet zo nauw neemt toch allerlei apparaten aanschaffen, en die vervolgens onkundig gebruiken.

Teveel onkundige mensen in mijn vak

‘Dat soort mensen vervuilt onze branche. Maar ik denk niet dat die wet effectief is. Beter zou zijn om te reguleren en strenger te controleren. Controleer alle zaken, of in ieder geval de praktijken waar die problemen zijn. Benadeel niet de mensen die de diploma’s en de ervaring hebben, de mensen die weten wat ze doen.”

Ik wil dat er regulering binnen onze beroepsgroep komt

”Een deugdelijke schoonheidsspecialist heeft er totaal geen problemen mee als hij of zij gecontroleerd wordt, integendeel, die juicht dat toe. We hadden die regulering als beroepsgroep zelf al jaren geleden in het leven moeten roepen. Dan hadden we nu dit probleem niet gehad.

‘De brancheorganisatie is daar wel mee bezig geweest, maar je hebt te maken met verschillende groepen met verschillende belangen en daardoor is het nooit goed gedaan. En dan hebben we ook nog een minister die een besluit nam dat inging tegen de onderzoeken van haar eigen ministerie. Nogmaals, een hele gekke, vervelende zaak.”

Als die wet er door komt dan moet je dus stoppen met ipl / laser en elektrisch ontharen?

“Klopt. En dan zijn we weer terug bij af, dan krijgen we weer verlengde-armconstructies, net als vroeger. Dan moet je weer onder de hand van een dermatoloog of een huidtherapeut gaan werken. Dat lijkt dan misschien wel veilig, maar het is niet of nauwelijks te reguleren of te controleren.

De verlengde arm constructie hadden we ooit, en werkt ook niet

‘Nu zijn er mensen met deugdelijke diploma’s, met ervaring, dat is te controleren. Maar dat valt dan dus weg, dan is helemaal niet meer te controleren wie wel en wie niet bekwaam is. En zo’n dermatoloog of huidtherapeut kan al die schoonheidsspecialisten ook niet controleren of bij elke behandeling gaan zitten. Dat is een hele slechte zaak.”

Wat zou je nog willen bereiken?  

“Op het gebied van huidverbetering worden instituten steeds professioneler. Wij ook, en dat willen we blijven doen. Ik voorzie ook een steeds grotere splitsing tussen instituten zoals het onze en de meer traditionele schoonheidsspecialisten, waar je een lekkere behandeling krijgt en je huid opknapt. Dat zal zich steeds verder uitsplitsen in professionele huidverbeteringsinstituten en wellness-centra.

Je verwent, of je doet aan huidverbetering, als wat daar tussenin zit zal verdwijnen

Het één is niet beter dan het ander, ze bieden alleen twee totaal verschillende dingen. Die tussenvorm, de schoonheidsspecialist waar je een beetje gepamperd wordt, die zie ik op termijn verdwijnen, of ze moeten zich echt puur op wellness gaan richten. Je kunt nu eenmaal geen specialist op tien gebieden zijn, het is het één of het ander.”

”Wij profileren ons in de huidverbetering. We doen geen botox, we doen geen fillers, we doen geen wellness. Daar zijn andere specialisten voor en die doen dat prima. We laten ons daar overigens wel altijd goed over informeren, zodat we op vragen van onze klanten altijd een goed gefundeerd antwoord kunnen geven. Maar in de toekomst willen we op onze vaste weg doorgaan. Als professioneel huidinstituut.”

Lees in deze serie over de mannelijke schoonheidsspecialist ook:

Lees ook