Claims Cosmeticastoffen Couperose Droge huid Gevoelige huid Gezicht Groene Special Lekker smeren Lichaam Lichaam en zon Natuurlijk 100% Stoffen Woordenboek (A-Z) Zon

Aloë Vera

INCI: Aloë Vera

Aloë is een vetplant uit de Leliefamilie met de wetenschappelijke naam Aloe Vera of Aloe barbadensis. In de Afrikaanse landen wordt het ook “lelie van de woestijn” genoemd. Als woestijnplant kan Aloë Vera goed het vocht vasthouden om te kunnen overleven. Aloë is van oudheid bekend als een geneeskrachtige plant. Het wordt bijvoorbeeld genoemd in de “papyrus van Ebers” (omg. 1500 v.C.) tussen de Egyptische kruidenrecepten. Binnen de kruidengeneeskunde worden de volgende effecten van aloë op de huid genoemd: kalmerend, verzachtend, hydraterend, helend en wondgenezing bevorderend, bloedcirculatie verbeterend, schimmel en bacteriedodend, ontstekingswerend, zuiverend.

Veel van de Aloë Vera die vandaag de dag wordt gebruikt wordt speciaal hiervoor geteeld in Australië.

Binnen de cosmetische industrie worden de preparaten van Aloë Vera ingezet vanwege de volgende eigenschappen:

  • hydraterend (vochtinbrengend; door mucopolysacchariden) vooral in de producten voor de droge huid;
  • kalmerend, helend en regenererend in de producten voor gevoelige en geïrriteerde huid en verzorgende “after sun” en “aftershave” producten;
  • antiverouderend effect door de verhoging van synthese van collageen, verbetering van huidelasticiteit en doorbloeding.

Naast bovengenoemde effecten worden vaak ook voedende, tonifiërende, antiseptische eigenschappen toegeschreven aan deze plant evenals het vermogen om de afgestorven cellen af te breken door de enzymen. Daarnaast wordt Aloë Vera gebruikt in haarverzorgingsproducten vanwege haar kalmerende (jeukstillende), versterkende en anti-roos effecten.

Wetenschappelijke onderzoeken over de eigenschappen van Aloë Vera lopen sterk uiteen. Zo zijn er bijvoorbeeld relatief sterke bewijzen over de geneeskrachtige werking van deze plant bij roos, psoriasis en genitale herpes. Maar het onderzoeken over de wondhelende eigenschappen van Aloë Vera spreken elkaar tegen. Er zijn onderzoeken die duidelijke verbeteringen in het wondgenezingsproces onder de invloed van Aloë Vera laten zien. Maar er zijn ook onderzoeken, die juist slechtere wondgenezing tonen bij gebruik van deze plant. Het zou te maken kunnen hebben met het feit, dat actieve stoffen uit Aloë Vera niet door de gezonde of licht beschadigde huid heen kunnen, omdat ze te groot zijn. Maar dat een zwaar beschadigde huid ze wel doorlaat, zodat ze hun werk kunnen doen. Dat zou kunnen betekenen, dat juist bij de beschadigde huid (van de zonnebrand of na het scheren) Aloë Vera het best werkt.

In het algemeen kent Aloë Vera geen bijwerkingen. Het is ook hypoallergeen. Wel kan de irritatie en allergische reacties veroorzaken bij mensen, die voor deze plant overgevoelig zijn. Ook zijn er gevallen van de kruisallergie bekend met andere planten uit leliefamilie (knoflook, ui, tulpen).

Lees hier het woordenboek van cosmeticastoffen.

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

2 reacties

  • Het is natuurlijk n=1, maar ik heb daar i.i.g. geen problemen mee: heb een 99,9% puur aloe vera waar ik graag naar grijp als mijn huid in de problemen zit. Het is er echt nooit erger van geworden. Alleen is mijn tube nu bijna op, dus moet ik even op zoek naar een vervangster 🙂

  • Kan je ook pure aloe vera op een geirriteerde huid smeren; in zonnebranb middelen en zo is het natuurlijk verdund door de andere stoffen die in zo’n fles zitten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.