Cosmeticaclaims Marketingtrends Natuurlijk 100% Zakenpraat

Worden we terecht bang voor parabenen?

is-our-food-saveIn het artikel dat ik in 2008 in NRC.Next publiceerde over zg. groene cosmetica waren de parabenen (synthetische conserveringsmiddelen) het onderwerp van gesprek. Plantaardige merken die zuiver in de leer zijn gaan er prat op dat ze vrij zijn van deze stoffen. Ook milieudeskundigen zeggen dat deze stoffen schadelijk zijn: ze hebben een hormoonverstorende werking, een enkeling wil zelfs een link leggen met het risico van kanker.

Echt waterdichte bewijzen zijn er niet, maar dat neemt niet weg dat die nog wel kunnen gaan komen. De stoffen staan volop in de schijnwerpers en daardoor kan er best nog eens meer onderzoek naar komen. Bovendien; als de consument maar lang genoeg aan de angstige boodschap word blootgesteld, gaat het vanzelf een eigen leven leiden en zal de industrie daar gehoor aan geven. Het kan immers de winst beinvloeden.

Een aspect aan de hele discussie vind ik nog altijd flauw; er wordt erg snel met een bestraffende vinger naar de cosmeticaindustrie gewezen, terwijl deze stoffen ook op grote schaal in voedingsmiddelen voorkomen. Van voedingssupplementen tot allerlei snoep en gebakswaren en kant-en-klaar producten. Zelfs in producten voor kinderen(!).

Ik neem graag aan dat we er meer van binnen krijgen dan mogelijk gezond voor ons is, maar dat is waarschijnlijk ook zeer te danken aan de voedingsindustrie. De Amerikaanse dermatologe in wording Nicky Zevola schrijft er een heel aardig blog over. Interesse? Je leest het hier.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.