De bloemen, de frisheid, het huidzachte poedergevoel. Het is er!

09:13 - 05:32
luistertijd 09:13 - leestijd 05:32

Zo rond de feestdagen ben ik altijd extra gespitst op nieuwe parfums. Niets is leuker dan een heerlijke geur kado te krijgen. Nu is de ene geur natuurlijk de andere niet en onze smaken verschillen enorm. Na tien jaar dit platform runnen ken ik inmiddels wel globaal de voorkeuren van onze lezeressen.

Pssttt…shop bij IciParisXL geuren tot 25% korting

 

Jullie houden van warme poederachtige geuren

Zo is er een grote liefde voor warme poederachtige geuren. Hierover hebben we al eens een mooi artikel geschreven, lees maar. Een tweede belangrijke groep van parfums die jullie lekker vinden zijn de frisse bloemengeuren, en de derde belangrijke groep zijn de zogenaamde gourmand geuren die iets fruitigs hebben, of met een snufje chocolade en amandel.

Hoezeer deze geurgroepen ook geliefd zijn, de parfum industrie is de afgelopen jaren behoorlijk eigenwijs geweest. We werden ondergedompeld in veel te zware geuren met leer, met het Oosterse hars van bomen dat Oudh heet en met geuren met een vetiver-kruidige ondertoon.

Pssttt…shop bij IciParisXL geuren tot 25% korting

 

En toen kwam Oudh……help!

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik er heel onpasselijk van werd. Ik snapte ook werkelijk niet welke vrouw hier wel van zou houden. Ik troostte me maar met de gedachte dat die geuren vast bestemd waren voor werelddelen waar men zich graag bewelmd. Deze geuren waren ook duur, duurder, duurst. En daarvoor moet je wel in zogenaamde upcoming markets wonen, daar waar het miljonairschap de gewoonste zaak van de wereld is geworden (Midden-Oosten, Verre Oosten….Rusland).

Het heeft ertoe geleid dat ik mijn liefde voor parfum verloor. Ik heb de afgelopen jaar werkelijk nauwelijks parfum gekocht. Ik was het spoor bijster. Een van de weinige parfums die ik nog gekocht heb is Haiku. Ik ben een ‘witte-bloemen-vrouw’, en in Haiku zit dat, heel subtiel vermengd met Japanse tempelwierrook. Poederachtig, chic, nimmer intimiderend. Lees maar.

Pssttt…shop bij IciParis geuren tot 25% korting

 

Nu vrolijk, speels, etherisch

Anderszijds tekende zich een tegenbeweging af, gericht op jonge meisjes met lieve, zoete, vrolijke geuren. Leuk, maar niet als je je als vrouw van 50 daarmee kunt vereenzelvigen.

Ik vermoed dat het vrolijke kamp het moneywise heeft gewonnen van de Oudh-beweging, want alle seinen staan om groen om het palet steeds verder te onwikkelen.

Een mooi voorbeeld daarvan vond ik deze zomer de introductie van Gabrielle van Chanel. Girly, maar ook etherisch licht – zal het vast goed doen in het Verre Oosten waar uiterst subtiele geuren vanuit de traditie geliefd zijn. Lees hier mijn review over dit parfum.

En dan nu Joy van Dior en Carat van Cartier!

joy dior

Joy is een echt rozenparfum (vind ik), en zoals het de nieuwe trend bepaalt, is zij fris en knisperend. Een lichtvoetige roos die een vrolijk aura behoudt, dankzij de combinatie met citrusfruit. Heerlijk, als je daar van houdt. Bij mij ontwikkelt deze bloemenpracht zich ook tot een iets groenig bouquet en na uren dat heerlijke bedje van sandelhout openbaart, met witte musk en in de verte iets licht rokerigs krijgt.

Onze tester en schoonheidsspecialiste Esther noemde het zelfs haar favoriet van de maand oktober 2018. Ze vertelt: “Het resultaat is een bloemig en houtachtige geur die ik voor deze tijd van het jaar erg lekker vind. Het is namelijk geen erg koude herfst. Sterker nog, in oktober zijn er nog dagen van 25 plus graden geweest, waar deze geur ook prima bij aansloot. Erg vernuftig aan deze fles is de magnetische dop, dus nooit tassenspraygevaar.”

joy dior

De naam Joy verwarde mij overigens. Want ik ken eigenlijk maar een JOY, die van Jean Patou en dat was mijn grote liefde toen ik begin twintig was. Ik heb toen zelfs een van mijn katten ernaar vernoemd. Happy & chic. Chic was Joy niet, maar happy & ondeugend wel.

Hoe kon Dior deze naam gebruiken? Het blijkt dat het LVMH concern Jean Patou heeft opgekocht en dat gaf vrijspel voor naam(mis)bruik. Ja, dat vind ik het wel een beetje, als kenner van de parfumgeschiedenis en wetende was een mijlpaal in de historie het echte Joy is geweest.

Give the Joy a ride….;-)

Shop hier online

 

Carat van Cartier vind ik heel aangenaam. Als Cartier parfums uitbrengt, spits ik mijn neusje extra. Ik ben ooit verschrikkelijk verliefd geworden op So Pretty van Cartier in de jaren negentig.

Ik krijg de indruk dat Cartier het niet meer verkoopt, maar het is nog wel via talloze online retailers aan te schaffen – vraag me dan alleen af hoe vers het nog is, of ben ik nou naief? 😉

Carat past ook volstrekt in de nieuwe frisse trend. Carat doet me denken aan een ouderwetse, lekker gekoelde bloemenwinkel waar ik binnen stap.

Ik ruik de groene frisheid van verse bloemen. Ik ben daar dol op. Carat knispert ook, en dat is vooral te danken aan die heerlijke retro bloem met haar vage geur: de Fresia! Gecombineerd met narcis, en waarom ook niet, ik fantaseer er wat gras bij.

carat cartier

Het is lente in mijn bol. En ik fantaseer verder over vers gesneden rozentakken. Het is bij opening een ware explosie, wellicht wat veel, maar het wordt rustiger.

Het sillage is uiteindelijk van middel niveau, wordt licht etherisch. Fijn aan Carat is dat het als geurcompositie geheel rond blijft. Je blijft alle geurstoffen ruiken, het bouquet wordt niet afgepelt, als je snapt wat ik bedoel.

Cartier is natuurlijk een juwelenhuis en de karaat/carat verwijst naar diamand. Cartier ’s Mathilde Laurent wilde met dit parfum ook het schitterende licht dat diamant verspreid in het zonlicht vangen.

You did a great job, Cartier

Shop hier online

 

Goldea Absolute van Bulgari is een lieveling bij mij in huis, ook bij de vriendinnen van mijn puberdochter.

Het is een lekker warm, vriendelijk en heerlijk poederachtig parfum. Een geur die je omarmd, die je wilt blijven besnuffelen op een huid. Eigenlijk zoals een parfum ook hoort te zijn, toch?

Goldea Absolute is zoet, zacht en cremig. Mooi romig met een longlasting gourmand bouguet op je huid. Naarmate je haar wat langer draagt, wordt de geur wat frisser, ontwikkelt zich een klein snoepje waaraan wat kruidigheid is toegevoegd. Maar de heerlijke vanille blijft!

Bulgari doet dit heel goed. Ik weet nog dat in 2015 de eerste Goldea uitkwam, onze toenmalige tester Cindy was vol lof over de zonnigheid van het parfum. ‘Ze is warm, oriëntaals en zoetbloemig, maar de ster in dit parfum is toch echt de musk. Het is een zachtzoete musk met een vleugje frisheid waardoor Goldea perfect is voor veel gelegenheden.’ Later kwamen er versies op het Roman Night thema, deze Absolue uit 2018 is de Absolue van Roman Night.

Kun je het nog volgen? Geeft niet hoor, marketingverhalen zijn nou eenmaal nodig en geliefd bij parfumkenners, maar voor jou is het belangrijk dat een geur goed ontwikkelt op jouw huid en je een fijn gevoel geeft;-)

In deze absolue zijn de volgende noten verwerkt ter inspiratie: in de top zwarte pruimen en oranjebloesem, in het hart jasmijn sambac absolue en Madagaskar vanille, in de basis patchoulie, zwarte musk en kristal mos.

Dit parfum is heerlijk, ik garandeer je dat je dit zo blind kunt kopen voor iemand die je lief is!

SHOP GOLDEA ABSOLUTE HIER ONLINE MET KORTING

Lees ook