Hoi Tanja, ik hou van poederige geuren, op dit moment is mijn absolute favoriet aller tijden: Sonia Rykiel Woman not for men. Ingredienten:Woman wordt omschreven als opwekkend, grenzeloos stralend en absoluut sensueel. De opening is in ieder geval origineel: shinus molle, rode bes en yuzu ondergedompeld in een cocktail van absint en champagnebubbels (ofwel: een […]

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Hoi Tanja,
ik hou van poederige geuren, op dit moment is mijn absolute favoriet aller tijden: Sonia Rykiel Woman not for men. Ingredienten:Woman wordt omschreven als opwekkend, grenzeloos stralend en absoluut sensueel. De opening is in ieder geval origineel: shinus molle, rode bes en yuzu ondergedompeld in een cocktail van absint en champagnebubbels (ofwel: een geur van frisse druiven die licht alcoholiseren). Het hart is bloemig (Bulgaarse roos en sering) met een donkere, houtige ondertoon van brem en yohimbé (in Afrika ook bekend als liefdesboom). De afronding van deze ‘voor mannen verboden’-geur is poederig en sensueel-zoet dankzij heliotroop, benzoïne, tonkaboon en musk.

Graag wil ik hiernaast nog een parfum, zodat ikzelf ook nog kan genieten van de geur. Aangezien er zoveel aanbod is en ik graag een aparte poederige geur wil zou ik graag jouw persoonlijk advies willen hebben.

Ik hoop op een geurbericht!

Geurexpert Tanja Deurloo bericht:

Beste parfumliefhebster,

dank voor je vraag over parfums en wel te weten poederige parfums. Hier jouw ‘geurbericht’:

Over je huidige geur
Sonia Rykiel Woman is in 2 varianten uitgebracht: in 2003 kwam de geur voor het eerst op de markt, een flacon met diep paarse letters. Twee jaar later in 2005 kwam er een zogenaamde ‘flanker-parfum’ bij, onder dezelfde naam, en met de toevoeging ‘not for men’. Op deze flacon staat de naam in roze letters weergegeven. Deze twee Sonia Rykiel Woman geuren zijn beide zachtpoederig, maar onderscheiden zich met name in de akkoorden in de basis van de geur. De flacon met de paarse letters heeft een basis met zachte leer en oudh-facetten. Aan jouw omschrijving te zien, ga ik ervan uit dat jij de flacon met de roze letters gebruikt.
Hoe vindingrijk de prachtige omschrijving “met yohimbé-hout (in Afrika ook bekend als liefdesboom) en champagnebubbels” 🙂 Dit is overigens het enige parfum dat ik ken dat het yohimbe-hout gebruikt. Dit hout staat inderdaad bekend als afrodisiacum en wordt in bepaalde landen meer voor medicinale toepassingen gebruikt (a la Viagra)…

Poederige geuren: richtingen en ingrediënten
Poederige geuren roepen verschillende mooie associaties op: de zachtheid van bloemblaadjes, het gepoederde aspect van gezichtspoeder, lipstick en bodypowder. Poederige geuren kunnen variëren van knuffelig, haast geruststellend, naar verzorgd vrouwelijk, tikje zepig tot sensueel, spannend boudoir-achtig. Maar steeds luxe, vrouwelijk en omhullend.
Wist je trouwens dat we dit type geuren poederig noemen omdat vanuit het verleden talkpoeder en gezichtspoeder specifiek met dit soort (letterlijk poedervormige) ingrediënten werden geparfumeerd?
Ingrediënten die je de juiste richting wijzen naar poederige akkoorden kunnen ondermeer zijn:

Overigens bevat ‘jouw’ Sonia Rykiel met name in de basis de poederige accenten door musk, heliotroop en benzoine.

Jouw persoonlijke parfumsuggesties
Als ik kijk naar het karakter van Sonia Rykiel Woman zou ik je juist een paar andere interpretaties van zachtpoederige parfums willen aanraden. Zo kan je je geurgarderobe uitbouwen en nog verder genieten van wat deze comfortabele geurfamilie nog meer te bieden heeft.

  1. Als eerste raad ik je het poederig en knuffelige parfum aan dat in de 21e eeuw is gecreëerd: Teint de Neige, Lorenzo Villoresi. De naam verraadt al iets van het witte poederachtige, bijna boudoirachtig, zeer omhullend, met een zeer lange ‘staying power’ op de huid.
  2. Als poederige geur vol verleiding met veel ‘dierlijke’ aspecten, van de Franse parfumeur Francis Kurkdjian, Cologne pour le soir.
  3. Een poederige geur die neigt naar het schone, haast zeperige gevoel, elegant en stralend is Lorenzo Villoresi’s meest recente creatie Iperborea.
  4. Lichtpoederig met een frivole twist van anijs (drop achtig), vind je in Aimez-moi, Caron
  5. Delicaat en zachte uitvoering met lichtzoet amandel element, probeer Kiss Me Tender van Patricia Nicolai, zeer getalenteerde parfumeur uit Parijs.

Bovenstaande 5 parfums zijn te vinden in de collectie van Annindriya Perfume Lounge.

In de reguliere parfumeriezaken raad ik je aan eens te ruiken aan:

  1. Chanel no 5: een icoon, 90 jaar geleden al gecreerd voor Gabrielle Chanel, klassieke soft-floral, met veel kasmijn, roos en aldehydes.
  2. Love, Chloe: vorig jaar gelanceerd, elegante combinatie van sinaasappelbloesem, heliotropine, iris en musk. Eindigend in beleving van rijstpoeder en talkpoeder.
  3. Shalimar, Guerlain: al in 1925 op de markt gekomen, een toppunt van orientaalse poederigheid, nu de iriswortel begeerlijk gecombineerd met vanille, jasmijn en wierook.

We horen erg graag hoe deze suggesties je bevallen. Mocht je dit op prijs stellen, kunnen we een testersetje voor je samenstellen.

Enjoy, Tanja

Lees ook