Expertadvies Parfum Vrouwen

Wat zijn de lekkerste poederachtige geuren?

Hoi Tanja,
ik hou van poederige geuren, op dit moment is mijn absolute favoriet aller tijden: Sonia Rykiel Woman not for men. Ingredienten:Woman wordt omschreven als opwekkend, grenzeloos stralend en absoluut sensueel. De opening is in ieder geval origineel: shinus molle, rode bes en yuzu ondergedompeld in een cocktail van absint en champagnebubbels (ofwel: een geur van frisse druiven die licht alcoholiseren). Het hart is bloemig (Bulgaarse roos en sering) met een donkere, houtige ondertoon van brem en yohimbé (in Afrika ook bekend als liefdesboom). De afronding van deze ‘voor mannen verboden’-geur is poederig en sensueel-zoet dankzij heliotroop, benzoïne, tonkaboon en musk.

Graag wil ik hiernaast nog een parfum, zodat ikzelf ook nog kan genieten van de geur. Aangezien er zoveel aanbod is en ik graag een aparte poederige geur wil zou ik graag jouw persoonlijk advies willen hebben.

Ik hoop op een geurbericht!

Geurexpert Tanja Deurloo bericht:

Beste parfumliefhebster,

dank voor je vraag over parfums en wel te weten poederige parfums. Hier jouw ‘geurbericht’:

Over je huidige geur
Sonia Rykiel Woman is in 2 varianten uitgebracht: in 2003 kwam de geur voor het eerst op de markt, een flacon met diep paarse letters. Twee jaar later in 2005 kwam er een zogenaamde ‘flanker-parfum’ bij, onder dezelfde naam, en met de toevoeging ‘not for men’. Op deze flacon staat de naam in roze letters weergegeven. Deze twee Sonia Rykiel Woman geuren zijn beide zachtpoederig, maar onderscheiden zich met name in de akkoorden in de basis van de geur. De flacon met de paarse letters heeft een basis met zachte leer en oudh-facetten. Aan jouw omschrijving te zien, ga ik ervan uit dat jij de flacon met de roze letters gebruikt.
Hoe vindingrijk de prachtige omschrijving “met yohimbé-hout (in Afrika ook bekend als liefdesboom) en champagnebubbels” 🙂 Dit is overigens het enige parfum dat ik ken dat het yohimbe-hout gebruikt. Dit hout staat inderdaad bekend als afrodisiacum en wordt in bepaalde landen meer voor medicinale toepassingen gebruikt (a la Viagra)…

Poederige geuren: richtingen en ingrediënten
Poederige geuren roepen verschillende mooie associaties op: de zachtheid van bloemblaadjes, het gepoederde aspect van gezichtspoeder, lipstick en bodypowder. Poederige geuren kunnen variëren van knuffelig, haast geruststellend, naar verzorgd vrouwelijk, tikje zepig tot sensueel, spannend boudoir-achtig. Maar steeds luxe, vrouwelijk en omhullend.
Wist je trouwens dat we dit type geuren poederig noemen omdat vanuit het verleden talkpoeder en gezichtspoeder specifiek met dit soort (letterlijk poedervormige) ingrediënten werden geparfumeerd?
Ingrediënten die je de juiste richting wijzen naar poederige akkoorden kunnen ondermeer zijn:

 • iris(wortel),
 • heliotroop (klein wit of paars bloemetje),
 • heliotropine (chemisch parfumingrediënt dat lijkt op heliotroop),
 • aldehydes (chemische parfumingrediënten, met name bekend geworden door de grote hoeveelheid die in Chanel no 5 wordt gebruikt),
 • benzoine (hars uit een specifieke boom)

Overigens bevat ‘jouw’ Sonia Rykiel met name in de basis de poederige accenten door musk, heliotroop en benzoine.

Jouw persoonlijke parfumsuggesties
Als ik kijk naar het karakter van Sonia Rykiel Woman zou ik je juist een paar andere interpretaties van zachtpoederige parfums willen aanraden. Zo kan je je geurgarderobe uitbouwen en nog verder genieten van wat deze comfortabele geurfamilie nog meer te bieden heeft.

 1. Als eerste raad ik je het poederig en knuffelige parfum aan dat in de 21e eeuw is gecreëerd: Teint de Neige, Lorenzo Villoresi. De naam verraadt al iets van het witte poederachtige, bijna boudoirachtig, zeer omhullend, met een zeer lange ‘staying power’ op de huid.
 2. Als poederige geur vol verleiding met veel ‘dierlijke’ aspecten, van de Franse parfumeur Francis Kurkdjian, Cologne pour le soir.
 3. Een poederige geur die neigt naar het schone, haast zeperige gevoel, elegant en stralend is Lorenzo Villoresi’s meest recente creatie Iperborea.
 4. Lichtpoederig met een frivole twist van anijs (drop achtig), vind je in Aimez-moi, Caron
 5. Delicaat en zachte uitvoering met lichtzoet amandel element, probeer Kiss Me Tender van Patricia Nicolai, zeer getalenteerde parfumeur uit Parijs.

Bovenstaande 5 parfums zijn te vinden in de collectie van Annindriya Perfume Lounge.

In de reguliere parfumeriezaken raad ik je aan eens te ruiken aan:

 1. Chanel no 5: een icoon, 90 jaar geleden al gecreerd voor Gabrielle Chanel, klassieke soft-floral, met veel kasmijn, roos en aldehydes.
 2. Love, Chloe: vorig jaar gelanceerd, elegante combinatie van sinaasappelbloesem, heliotropine, iris en musk. Eindigend in beleving van rijstpoeder en talkpoeder.
 3. Shalimar, Guerlain: al in 1925 op de markt gekomen, een toppunt van orientaalse poederigheid, nu de iriswortel begeerlijk gecombineerd met vanille, jasmijn en wierook.

We horen erg graag hoe deze suggesties je bevallen. Mocht je dit op prijs stellen, kunnen we een testersetje voor je samenstellen.

Enjoy, Tanja

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

15 reacties

 • “La Perla Shiny creation” ruikt bijna naar vloeibaar talkpoeder, zalig.
  Het heeft dan ook een roze kleur zoals bij poedergeuren hoort.

 • Beste Marianne, je kunt het beste contact opnemen met The Perfume Lounge in Amsterdam, en nogbeter: bezoek de winkel, er zal een wereld voor je opengaan. Doen!

 • Is het mogelijk om een testersethe te ontvangen? Ik ben al heel lang op zoek naar een poederachtige geur zoals Chloé love. Deze geur is de enige die ik tot nu toe kende.
  Ik hoor graag van u.

 • “Poederige geuren kunnen variëren van knuffelig, haast geruststellend, naar verzorgd vrouwelijk, tikje zepig tot sensueel, spannend boudoir-achtig”
  I don’t agree.

 • hey, ik ben eigenlijk op zoek naar een poederige geur, ik ben op deze site uitgekomen en blijkt dat de geuren enkel in Nederland te krijgen zijn, kan ik een staaltje aanvragen van de geur Lorenzo Villerosi Teint de Neige,

  Hopend op een reactie

  Met vriendelijke groeten

  Martine

 • Beste mevrouw, wij zijn een nieuwsportal. Ik adviseer u om naar de parfumerie te gaan voor samples. En de geuren die parfumexpert Tanja adviseert zijn te koop bij Annindriya Perfume Lounge in Amsterdam, bij haar kan ook via haar website samplesets besteld worden.

 • Ik ben een vrouw van 76 en zoek al lang een poederachtige geur (het herinnert mij aan mijn cheffin van 50 jaar geleden).
  Graag ontvang ik een testersetje. Ook hoop ik, dat er een betaalbaar geurtje bij zit. Bij voorbaat hartelijk dank.
  Vronie van der Werff

 • Wie kan mij helpen? Ik ben op zoek naar een eau de toilette die ruikt naar het zonnemelkprodukt van ambre solaire of tijdens een strandwandeling ruik je ook die zachte geur van zonneprodukten, wat ook op de geur lijkt die ik zoek is die van groene dreft afwas. Ik zou heel dankbaar zijn.

 • En wat denk je van Vivienne Westwood Boudoir een zalige geur dat vind ik een echte poeder geur heerlijk!! deze is van 1998 maar zou dat

 • Daar wil ik graag nog 2 parfums aan toe voegen: Acqua di Genova Gold 2 en sinds kort bij ons verkrijgbaar: Xerjoff Casamorati Bouquet Ideale!

 • Iperboria en Teint de Neige zijn allebei verrukkelijk. Iperboria voor Lente/zomer en Teint de Neige voor herfst/winter. 2 van mijn favorieten!!

 • Wauw eindelijk een paar andere namen, waardoor ik mijn zoektocht naar een poederachtig parfum voort kan zetten. Is het ook een mogelijkheid dat ik een testersetje kan ontvangen? De namen van parfum vana 1-5 heb ik nog nooit van gehoord, dus zullen niet heel makkelijk te vinden zijn?

 • Wat ook een mooie poederige geur is Lorenzo Villoresi Teint de Neige en Jovoy Poudre, Ook Lipstick Rose is een poederige geur van Frederic Malle.

 • Via Google hier terecht gekomen, want ik ben op zoek naar poederachtige geuren. Ook ik vind ze zo lekker! Mijn favoriet is momenteel Cloé, maar ben ook op zoek naar een nieuwe geur. Ik ga ze uitproberen! Bedankt!

Reageren