Schoonheidsspecialiste Karmelita gaat op onderzoek uit..

08:10 - 04:53
luistertijd 08:10 - leestijd 04:53

Karmelita laat haar lippen inkleuren met permanente make-up en gaat voor full colour lips, deel 1

Niet eerder was PMU zo populair: permanente make-up. Iedereen kent wel iemand die het gedaan heeft of het graag wil laten doen. En waarom ook niet? Ogen met zeer blonde, kleurloze wimpers leven helemaal op van een strakke eyeliner, waardoor het lijkt alsof je wimpers hebt.

Wanneer je toch iedere dag bijvoorbeeld een eyeliner aanbrengt, dan scheelt een semi-permanent lijntje niet alleen in tijd… je bent er met PMU ook zeker van dat dat lijntje altijd goed zit. Wenkbrauwen die bij veel vrouwen (én mannen) van nature net iets te dun zijn, vallen ook te verbeteren met PMU. Maar PMU is veel meer dan dat.

Karmelita

Karmelita verdiept zich in PMU.

Schoonheidsspecialiste Karmelita gaat voor full colour lips. Omdat dit natuurlijk niet ‘zomaar’ iets is en Karmelita niet over één nacht ijs gaat, heeft zij zich eerst grondig verdiept in PMU.

De belangrijkste inzichten deelt ze met je in dit artikel. De volgende keer lees je meer over haar eigen ervaringen.

First things first: Wat is PMU precies?

PMU is het pigmenteren van de huid en heeft veel weg van een tatoeage. Het verschil is dat een tatoeage net iets dieper in de huidlagen wordt aangebracht, waardoor het ook ècht permanent is. De pigmenten welke voor PMU gebruikt worden zijn net iets transparanter.

PMU heet dan weliswaar permanente make up, maar is dat eigenlijk niet

De pigmenten worden iets hoger in de huidlagen geplaatst en zullen geleidelijk verdwijnen, omdat de huid zich continu vernieuwt. Uiteindelijk zal de PMU geheel weg zijn. Dat maakt PMU ook ideaal voor op de lange termijn, omdat je wellicht op latere leeftijd een net iets andere eyeliner wilt dan op jongere leeftijd.

PMU zal dus ook altijd bijgewerkt moeten worden

Om de kleur te behouden onderhoud je PMU doorgaans gemiddeld eens per jaar met een éénmalige behandeling. Wanneer je hier niet voor kiest, zal de kleur terug lopen en afhankelijk van de locatie na 2 tot 5 jaar helemaal verdwenen zijn. Vooral roodpigmenten houden langer aan in de huid en lippen zullen dus het langst gepigmenteerd blijven.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Een behandeling, ongeacht de locatie, bestaat altijd uit 3 behandelingen met een tussenliggende periode van zo’n 8 weken. Deze tijd heeft je huid nodig om volledig te herstellen.

Waarom zijn 3 behandelingen nodig?

Tijdens een PMU behandeling worden de pigmenten in laagjes aangebracht. Gemiddeld zijn dat 3 laagjes per behandeling. Na 3 behandelingen liggen er dus zo’n 9 laagjes pigment opgestapeld in de huid die de kleur van pigmentatie dieper en mooier maken. En belangrijker, deze opstapeling van meerdere laagjes geeft een langduriger resultaat.

PMU pigmenten

PMU tools, met in het midden de flesjes met kleurpigmenten.

De pigmenten nemen in de eerste dagen na een behandeling aanzienlijk af. Voor de ogen en wenkbrauwen is dat zo’n 30% en voor de lippen zo’n 50% tot 70% De kleur na één behandeling is dus heel licht, te licht. En zeker niet zoals het eindresultaat kan zijn. Realiseer je dus goed dat opstapeling van pigmenten nodig is voor een mooi resultaat. En dat het dus belangrijk is om zeker 3 behandelingen te ondergaan.

De meeste mensen denken bij PMU aan make up voor wenkbrauwen en ogen

Toch is de toepassing oneindig. Een paar voorbeelden:

Alopecia

Mensen met alopecia (kaalheid) krijgen weer gezichtsuitdrukking met mooie ‘getekende’ wenkbrauwen. Niet van echt te onderscheiden wordt de wenkbrauw haartje voor haartje gepigmenteerd. Ook ogen zonder wimpers worden sprekender met een eyeliner op de juiste hoogte van het ooglid.

PMU alopecia

Vervagende liplijn bij het ouder worden

Bij het ouder worden vervaagt de liplijn waardoor lippenstift uitloopt. Met een gepigmenteerde lijn (natuurlijk in de juiste kleurtoon van de lippen) wordt dat eenvoudig verholpen. Bovendien lijken de lippen hierdoor jonger. Voor de lippen zijn er overigens meerdere oplossingen. Zo kan je alleen een lipliner laten pigmenteren, maar ook de volledige lippen een mooie kleur geven.

PMU pigmentenZo heb je altijd mooi gekleurde lippen. Er is keuze uit heel veel kleuren (een selectie zie je hiernaast op de foto) en samen met de specialiste bespreek je je wensen.

Naast de volledige inkleuring van je lippen is er ook nog het schaduweffect. Heel subtiel krijgen je lippen hierdoor net iets meer uitdrukking.

Pas wel op bij een koortslip!

Wanneer je herpes (koortslip) hebt, is het mogelijk dat de behandeling bij verminderde weerstand de herpes activeert. Daarom is het advies om een week vooraf L-Lysine én vitamine C te slikken. Liefst van ieder tussen de 2.000 – 4.000 mg per dag. Na de behandeling ga je hier nog één week mee door. Direct na de behandeling beginnen met Zovirax of een ander anti-viraal middel.

Hoe komt het dat PMU toch ook nog een slechte naam heeft?

Toch heeft PMU ook een slechte naam, ondanks de mooie resultaten die ermee kunt bereiken. Hoe komt dat?

Mensen denken vaak aan het welbekende ‘potloodstreepje’ boven de ogen als wenkbrauw, of de zwarte lijnen om de mond. Vaak wordt dit gedaan door mensen die de techniek niet begrijpen, dan wel niet onder de knie hebben. In het verleden werden de lippen vaak niet mooi gepigmenteerd. De pigmenten waren anders samengesteld en de specialiste maakte een donkere lijn om de lippen en kleurden de lippen in met een andere kleur. Hierdoor ontstond de ‘zwarte lijn’, niet echt fraai.

Grijs-groene waas

Soms zie je een grijs-groene waas bij mensen. Dit komt doordat de PMU te diep is geplaatst. Wanneer de naalden niet in de juiste hoek worden vastgehouden, kan het pigment te diep komen waardoor de kleur anders lijkt dan wanneer deze oppervlakkig in de huid is geplaatst.

PMU Karmelita

Medische variant van PMU: dermatografie

Naast PMU is er ook de medische variant, dermatografie. Dermatografie is, zo vind ik, een hele mooie discipline. Zo kan bij borstreconstructie de tepel gepigmenteerd worden. Je schamen voor de vele littekens na krassen (zelfmutilatie) is niet meer nodig, omdat de pigmenten die gebruikt worden, gemengd kunnen worden tot jouw huidkleur en je zo de littekens camoufleert.

Vitiligo kan ook behandeld worden. De huid waar het pigment ontbreekt of verstoord is, wordt gepigmenteerd en zo krijg je een egale kleur. En natuurlijk de hazenlip (schisis). Ook deze wordt volledig gecamoufleerd. De mogelijkheden met PMU zijn werkelijk oneindig. Denk ook nof maar aan: brandwonden en wijnvlekken. Zolang de te behandelen huid licht is, is er heel veel mogelijk.

Opleiding van de PMU specialist

Een goede PMU specialist heeft een opleiding van een half jaar, waarin de basis (wenkbrauwen en ogen) wordt geleerd. De kennis van de huid en de pigmenten is een belangrijk onderdeel van de opleiding en de examens zijn zeer streng.

Na de basis opleiding kan een specialiste kiezen om door te gaan voor de Master Lippen en vervolgens voor Master Dermatografie, en daarmee is de specialiste nog niet klaar. Zij zal voortdurend nieuwe trainingen moeten doen om de nieuwste ontwikkelingen en technieken te kunnen begrijpen. Alleen dan is een PMU specialist goed in haar vak en zal het resultaat bij de client naar wens zijn.

PMU Karmelita na de eerste behandeling

Nee, dit is niet het eindresultaat hoor, maar het effect direct na de behandeling;-)

Morgen lees je meer over mijn eigen behandeling: Ik zou dus zeggen: stay tuned!

Lees ook