Hoe geef je definitie aan je neus en je wangen?

10:22 - 06:13
luistertijd 10:22 - leestijd 06:13

Gouden tips van Dian voor het contouren en bronzen van het gezicht!

Contouren, bronzen, sculpten, highlighten. Dit zijn allemaal begrippen waar we tegenwoordig niet meer om heen kunnen. Contouren en bronzen wordt in een make-up routine vaak toegepast na het afpoederen van de basis make-up. Met deze technieken geef je extra vorm en diepte aan je gezicht.

Wat is het verschil

Maar wat is nu precies het verschil tussen contouren (sculpten) en bronzen? En welk soort kwasten zijn hiervoor het meest geschikt? Je leest het allemaal in dit artikel.

Bronzer en higlight

de stash van Dian om haar gezicht definitie te geven

Bronzer vs Contour

Bronzing en contouring wordt vaak gezien als hetzelfde. Dit begrijp ik wel aangezien je met hetzelfde product beide technieken kunt toepassen. Toch hebben beide technieken een eigen doel.

Sunkissed

Bij het bronzen van het gezicht creëer je een sun-kissed gloed en bij het contouren geef je het gezicht een bepaalde vorm mee door het toevoegen van schaduwen. Vaak kan hetzelfde product beide voor het gezicht doen, het ligt er maar net aan hoe je het gebruikt. Met een losse hand creëer je een mooie zachte gloed, terwijl je met hetzelfde product en meer druk op je kwast ook prima kunt contouren.

Contouring en strobing

Zo doe je dat en dit is het verschil

Vormgeven

Contouren komt voor bronzen. Eerst geef je meer vorm aan het gezicht en vervolgens voeg je wat bronzer toe om het geheel wat warmer te maken. Een contourpoeder zou matte moeten zijn, je wilt namelijk niet dat het licht reflecteert op de gebieden waar je contourpoeder aanbrengt.

Glans met highlighter

Glans toevoegen doe je namelijk achteraf met highlighter, op de plekken die wél licht mogen vangen. Deze techniek wordt strobing genoemd.

Blenden, blenden, blenden

Je brengt contourpoeder aan onder de jukbeenderen, op de kaaklijn, de neusbrug en op het voorhoofd langs de haargrens. Wanneer je de poeder hebt aangebracht, is het van belang om deze goed te blenden. Je wilt natuurlijk niet met een donkere streep op je kaaklijn rondlopen, omdat je deze vergeten bent uit te blenden.

Wel met de juiste kwast

Het uitblenden van dit soort producten kan misschien even duren, maar met de juiste contourpoeder en kwast is het binnen no-time gedaan. Ook ik contour mijn gezicht gewoon met mijn bronzer. De Hoola Bronzer van Benefit is echt mijn favoriete bronzer aangezien deze zo mooi en moeiteloos samensmelt met de huid.

Dian’s favorieten, dagelijks contourpoeder

Dagelijks maak ik gebruik van contourpoeders. Door de juiste contourtechnieken toe te passen kun je je gezicht een hele andere vorm geven. Ik houd het nog redelijk natuurlijk en probeer mijn poeders altijd zo goed mogelijk uit te blenden.

De optische illusie

Toch zijn ook veel beautyliefhebbers fan van de ‘harde lijnen’ om het gezicht er extra strak of dunner uit te laten zien. Een optische illusie kan je het haast noemen!

Ik maak gebruik van drie verschillende soorten contour en bronzing poeders. Mijn favoriet is de Hoola Bronzer van Benefit. Deze wordt gevolgd door de Clarins Poudre Soleil Bronzing Powder en de Laguna Bronzing Powder van Nars.

Benefit Hoola Bronzer

Benefit Hoola Bronzer

Wanneer ik voor een natuurlijke look wil gaan, pak ik altijd mijn Hoola Bronzer van Benefit erbij. Deze populaire bronzer is ideaal voor het toevoegen van schaduwen aan het gezicht.

Perfect bij mijn lichte huid

Benefit Hoola Bronzer

Op internet lees ik gemengde reviews over de kleur van dit product. Ik ben zelf heel bleek en voor mij is de normale Hoola Bronzer een perfecte match aangezien deze heel fijn te blenden is waardoor de kleur niet te extreem wordt.

Mocht de kleur toch te donker voor je zijn, dan kun je altijd gaan voor de Hoola Lite, een lichtere versie van deze bronzer.

Drie in een

Ik maak gebruik van het Benefit Pretty in the USA palette. Deze bestaat uit de Hoola Bronzer, de Rockateur blush en de Dandelion Twinkle highlighter.

Sculpten met de schuine kant

Sculpten van het gezicht

Voor het sculpten van het gezicht gebruik je het beste een schuin afgesneden of platte kwast, waarbij de haren dicht op elkaar staan. Ik maak onder andere gebruik van de Morphe M460 kwast. Deze zet ik aan op het hoogste punt vlakbij mijn slapen en trek ik verder door naar beneden.

Altijd opwaarts werken

Wanneer ik de eerste lijn heb aangebracht blend ik deze in kleine circulerende bewegingen uit, dit doe ik in opwaartse bewegingen. Eigenlijk herhaal je deze stap meerdere malen, totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Shop Hoola Bronzer hier

 

Clarins Poudre Soleil Bronzing Powder

Clarins Poudre Soleil Bronzing Powder

Om ook een indruk te geven van de Clarins Poudre Soleil Bronzing Powder breng ik deze aan op de andere helft van het gezicht. De poeder bevat drie verschillende tinten die je individueel of gemixt kunt gebruiken.

Pas op met bronzer voor contouren

Ik meng de middelste en onderste kleur altijd met elkaar aangezien deze het beste bij mijn huidskleur passen. Deze bronzer is over het algemeen wat lichter in pigmentatie, waardoor hij wellicht wat minder geschikt is voor het intens sculpten van het gezicht.

Een vollere kwast

Je kunt deze bronzer wederom aanbrengen met een schuin afgesneden of platte kwast, maar je kunt er ook voor kiezen om een wat vollere kwast te gebruiken waarbij de haren niet zo dicht op elkaar staan.

Ik gebruik dit keer de B6 kwast van Morphe Brushes. Bij het bronzen van het gezicht hoeft de applicatie niet zo precies te zijn als bij het contouren. Ik plaats de kwast wederom op het hoogste punt van mijn jukbeenderen en blend dit goed uit naar beneden.

Bronzer aanbrengen

Draaiende bewegingen

In circulerende bewegingen zorg ik ervoor dat de bronzer egaal verdeeld wordt onder mijn jukbeenderen. Ik ga net zo vaak heen en weer met de kwast totdat de harde lijnen zijn verdwenen en er nog een lichte sunkissed gloed overblijft.

Met dezelfde bronzer voorzie ik ook mijn voorhoofd en kaaklijn van een lichte tint.

Bronzer

De Clarins bronzer is veel meer uitgeblend dan de Hoola Bronzer en laat een mooie warme gloed achter. Hiermee is het gezicht dus niet zo zeer in een andere vorm gebracht maar meer voorzien van een zachte gezonde tint.

Shop Clarins Soleil poeder hier

 

Nars Laguna Bronzer

Nars Laguna Bronzer

Contouren van je neus

Het contouren van de neus is een vak op zich. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier ook niet zo’n pro in ben, maar toch probeer ik er iedere dag weer wat van te maken. Ik gebruik een mini duo van Nars waarin de populaire Laguna Bronzer is verwerkt.

Lichtjes aanzetten

Dit is over het algemeen een vrij donkere bronzer voor mijn huidskleur, maar omdat ik op een klein oppervlak werk hoef ik niet veel van het product te gebruiken en kan ik deze lichtjes aanzetten.

Dunne smalle kwast

Het contouren van de neus is een nogal precies werkje, daarom is het van belang om gebruik te maken van een dunne en smalle kwast. Ik gebruik in dit geval een schuin afgesneden kwastje die ook ideaal is voor het invullen van je wenkbrauwen of het plaatsen van gel eyeliner.

Neus shapen

Eerst de neusbrug – lijnen uitzetten

Ik begin met het zetten van twee lijnen langs beide zijden van de neusbrug. Vervolgens zet ik nog een horizontaal streepje op het ‘dopje’ van mijn neus.

Deze harde lijnen moeten uiteraard worden uitgeblend. Hierbij is het een kwestie van zo vaak mogelijk heen en weer gaan met de kwast totdat de lijnen verdwenen zijn.

Neus shapen

Geduldig werkje

Bij het contouren van de neus moet je relatief sneller werken dan bij het contouren van overige delen van het gezicht. Omdat je werkgebied hier ook kleiner is en omdat je met een hardere en kleinere kwast werkt kan dit wat moeizaam gaan.

Het is even geduld hebben maar uiteindelijk geeft het wel iets extra’s aan je look.

Neus shapen

Shop Laguna Bronzer hier

 

Extra diepte en vorm

Of mijn neus nu daadwerkelijk dunner lijkt, weet ik niet zo zeer. Ik vind het in ieder geval mooi dat mijn gezicht door middel van contouren extra diepte en vorm heeft gekregen.

Blush en highlighter

Klein accent met highlighter

Om de look af te maken breng ik nog wat blush en highlighter aan. Hiermee accentueer je bepaalde delen van het gezicht, waaronder de jukbeenderen, de neus en de cupidoboog.

Een geheel in je basis make-up

Je basis make-up wordt hierdoor één geheel en er ontstaat een mooi contrast door de combinatie van bronzer en highlighter.

Lees ook