‘Die vrouw is in veel opzichten briljant, het is jammer dat de meeste medici zo laatdunkend doen….’

08:11 - 04:54
luistertijd 08:11 - leestijd 04:54

Aanvankelijk had Mattias Desmet zijn twijfels. Een vrouw in een boerderij, in het noorden van het land, (inmiddels mooie kliniek in Assen), die je in zo’n anderhalve week tijd bevrijdt van je vuurrode rosacea huid. Was dat geloofwaardig? Maar in de reguliere medische wereld kwam hij ook niet verder met het advies voor antibiotica, omdat hij inmiddels wist dat dat weer slecht is voor je darmen, die mede een rol kunnen spelen bij rosacea.

Zeer concreet in haar aanpak

Hij sprak met een tiental ex-patiënten van Rositta Kayser en besloot te gaan. Het bleek de beste beslissing ooit. ‘Het is overduidelijk dat Rositta’s behandeling werkt; ze legt haar behandeling trouwens ook zeer concreet uit, toont je met een microscoop wat ze precies doet, hoe ze te werk gaat. Het is treurig hoe neerbuigend medici over haar aanpak praten. Gelukkig zijn ondertussen een aantal dermatologen overtuigd van haar benadering en steunen haar aanpak. ‘

Mijn huid is weer gaaf en ik voel me fitter dan ooit

De 42-jarige Belgische professor in de Klinische Psychologie is stellig: ‘Mij maak je niet meer wijs dat de informatie uit wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk beter is dan de opinie die je krijgt van ervaringskundigen. Wetenschappelijke onderzoeken rapporteren vaak tegenstrijdige dingen. Mijn huid is nu gaaf en glad, en de roodheid is weg. Al meer dan een jaar. Bovendien voel ik me fitter dan ooit.’

‘Ik kreeg rosacea op mijn 37ste . Ik had nooit eerder huidproblemen gehad. Wel spijsverteringsproblemen, hoewel ik me daarvan pas echt bewust werd, toen ik bij Rositta kwam. Ik leidde een heel gejaagd leven.

Het breidde zich steeds verder uit

‘Het begon met een eczeemplek aan rechter oog. Oranjeachtig. Deze verdween en er kwamen rode puntjes voor in de plaats. Ze breidden zich uit. In drie tot vier jaar tijd was mijn gezichtshuid rood geworden, vooral op mijn wangen. Het deed geen pijn en jeukte niet, en daarom stoorde ik me er aanvankelijk niet aan. Pas toen het zich uitbreidde naar mijn voorhoofd, vond ik dat er iets aan moest gedaan worden.

Antibiotica, en geen garantie op herstel

‘Een dermatologe wilde een biopt nemen om uit te zoeken welke vorm van rosacea ik had. Echter kon ze mij daarna niet garanderen dat mijn huid zou genezen, terwijl ik mogelijk wel een litteken op mijn jukbeen zou houden. Antibiotica was het advies, en de mededeling dat er een serieuze kans was dat het toch weer terug zou komen. Ik had er geen vertrouwen in, net zo min als in een laserbehandeling, wat ook soms geadviseerd wordt.

Rositta Kayser in haar kliniek in Assen

Informatie uit onderzoek niet beter dan menig ervaringskundige opinie

‘Over de Rositta-behandeling las ik zoveel goede verhalen dat ik op een bepaald moment besloot om een paar van haar ex-patiënten te benaderen. Ze vertelden hoe hun huid opknapte, de roodheid niet meer terugkwam, zelfs na een jaar niet.

‘Ik neem getuigenissen van patiënten serieus.  Wetenschappelijke publicaties bevatten geen absolute waarheid. Klinkt dat gek, voor mij als wetenschapper? Ze zijn onderhevig aan tal van factoren die zorgen dat we er niet blindelings op kunnen vertrouwen. Dat wordt steeds duidelijker. Informatie uit onderzoek is niet noodzakelijkerwijs beter dan de opinie die je krijgt van een ervaringskundige.

Rositta’s waarnemende kracht

‘Ook Rositta was eerlijk. Ze gaf geen 100% garantie maar wel 95%. Na de eerste behandeling was ik al direct gerustgesteld. Het voelt zeer goed aan, de concrete informatie die ze je geeft terwijl ze je behandelt: hoe ze de verschillende vormen van roodheid in je gezicht weet te duiden en kan aangeven wanneer die verdwijnt, hoe ze de Demodex mijt waarneemt….

Rositta Kayser aan het werk

‘Ze toont heel concreet aan hoe Demodex mijten vermoedelijk de bloedvaten beschadigen. Dat bloed stapelt zich op onder de huid en dat uit zich in een paarsrode huidtint. Ze prikt die zakjes bloed kapot en drukt dan ook meteen de mijt eruit. Als je dat wilt, laat ze het zien onder een microscoop. De roodheid trekt vrijwel onmiddelijk weg na behandeling.

Volhouden op mentale kracht

 ‘Tien dagen lang kwam ik elke dag bij haar. Dat vond ik niet eens het zwaarste. Het dieet, dat was pittig! Geen alcohol meer, geen koffie, geen chocolade, varkensvlees, suiker, maar weinig fruit, geen nachtschade groenten als tomaat en aardappelen, geen zuivelproducten en gebrande noten. En dan dat witte poeder op je huid na elke behandeling, en niet in de zon mogen…Ik heb het vooral op mentale kracht volgehouden.

‘Mijn spijsvertering knapte zienderogen op, en wat werd ik fit!  Binnen een maand tijd viel ik tien kilo af.

Al meer dan een jaar rosacea-vrij

‘Ik ben inmiddels een jaar gevrijwaard van de zichtbare verschijnselen. Geen roodheid meer. Mijn huid is ook glad en heel gaaf geworden. De kleine littekens zijn weg. Ik heb alleen nog een heel lichte roze schijn onder de huid. Volgens Rositta is dat couperose.

Wat een prachtige huid! Deze foto is in oktober 2018 genomen. Ruim een jaar na de behandeling.

Waarom bedenkt niemand dit?

 ‘Het verbaast mij dat de medische wetenschap dit probleem met antibiotica te lijf blijft gaan. Men weet ergens wel dat Demodex een rol kan spelen, maar het komt werkelijk in niemand op om die mijt eruit te halen, zoals Rositta dat doet.

Lees hier het exclusieve interview met dermatoloog Wim Venema die nu wetenschappelijk onderzoek doet naar de behandeling, omdat hij er vertrouwen in heeft

Out of the box denken, daar hebben wetenschappers vaak moeite mee

‘De wetenschappelijke wereld is in een aantal opzichten log, en staat vaak niet open voor wat niet binnen de gangbare theorieën past. Je verwacht dat wetenschappers out of the box kunnen denken en handelen, maar daar zijn gewone mensen soms veel beter in.

Een kameraad van mij, een medisch specialist, was heel argwanend dat ik dit ging doen. Toen hij eenmaal het resultaat zag, schudde hij zijn hoofd. ‘Hoeveel vraagt zij daarvoor”, vroeg hij. Ik antwoordde: ‘Een fractie van wat een medisch specialist vraagt voor een behandeling, die dan ook nog eens geen effect kan garanderen en iets aanbiedt wat in een aantal opzichten schadelijk is….

Vreemde eigenschap: vooral blijven ontkennen wat overduidelijk is

 ‘Het is een van de meest merkwaardige eigenschappen van het menselijk wezen: het vermogen om iets wat overduidelijk is, te ontkennen en verder te gaan in een richting die totaal contraproductief is.

‘Er is bijna niemand die zo overtuigend als Rositta kan aantonen dat haar rosaceabehandeling werkt, het staat letterlijk op het gezicht te lezen, en toch volstaat dat niet om deze behandeling als volwaardig aan te nemen.

De waarheid willen zien….?

 ‘De drang om niet te weten, is een van de fundamentele passies van de mens, zo weten wij als wetenschappers in de psychologie. Op een bepaalde manier wil de mens de waarheid soms gewoon niet zien.’

 

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van het Brands we Love programma met Rositta Kliniek.

 

Lees ook