Niet alle minerale make-up is hetzelfde, let daar op....

09:48 - 05:53
luistertijd 09:48 - leestijd 05:53

 

Zoals in mijn eerdere artikelen op BeautyJournaal is te lezen, ben ik enorm fan van de manier waarop mijn collega Dr. Zein Obagi de huid behandelt. Herstel van de gezondheid, waardoor symptomen verdwijnen en de huid in zijn geheel in betere conditie geraakt en er ook zo uitziet. Dat is een notendop hoe hij en ik werken.

Maar dat laat natuurlijk onverlet dat er talloze mensen zijn die, met of zonder gezonde huid, make-up gebruiken. Sommigen enkel een foundation, anderen een compleet programma met een primer, foundation, correctors, blushes, rouges, etcetera. En natuurlijk mag ook een zonbeschermer niet ontbreken. Allemaal prima, maar het is wel belangrijk om er even bij stil te staan wat dit allemaal met je huid doet, vóórdat je er iets op smeert.

Wat doet make-up met de huid?

En dat is natuurlijk de basisvraag: wat doet het met de huid? Daar zijn vele merken niet heel duidelijk over. En de basis moet natuurlijk zijn: Niets! Make-up is bedoeld om op de huid een optisch effect te creëren en hoort dus níets in de huid te doen. Zeker niet, als je ook andere cosmetica en/of medicijnen gebruikt ter verbetering van de huid. Stel je voor dat ingrediënten van de make-up doordringen in de huid en het werk van anti-ageing producten tenietdoen.

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

Niet opneembaar

Of erger nog, schade aanrichten… Dit is precies de reden, dat ik de voorkeur geef aan minerale make-up. Zowel voor mezelf als voor mijn patiënten. Mineralen hebben namelijk als eigenschap, dat ze niet of nauwelijks door de huid worden opgenomen. En het kleine beetje dat kan worden opgenomen, daar is de huid inert voor: de huid reageert er niet op of mee.

Maar ook in de wereld van de minerale make-up is niet alles zo geweldig goed.…

Vaak worden namelijk extra ingrediënten aan de mineralen toegevoegd, waardoor de make-up alsnog doordringt in de huid en schade aan kan richten. Om te zien of een minerale make-up al dan niet in de huid doordringt kan je het volgende testje doen. Strooi een beetje van de make-up poeder in een glas water, laat dit even staan en kijk wat er gebeurt. Zuivere mineralen zijn namelijk waterafstotend en blijven drijven op het water. Ook na langere tijd en zelfs als je er doorheen roert.

Leestip! Corine deed ook al eens een vergelijk tussen minerale make-opmerken, lees maar…

Bij de meeste minerale make-up merken wordt het water troebel en zakt het poeder naar de bodem. In een enkel geval zie je dat het water een kleurtje krijgt of een fluorescerend effect gaat vertonen. In al die gevallen zijn de mineralen niet zuiver en zijn er ingrediënten toegevoegd die niet in make-up hoeven te zitten.

Make-up die naar de bodem zakt, zal ook in de huid doordringen…

Make-up die zo reageert op water zal gemakkelijk door water worden “opgenomen” en in de huid doordringen en schade berokkenen. Precies wat we niet willen! Tanya Jess heeft dit in het RTL4-programma “Altijd Jong” al een keer laten zien. Bekijk het fragment hier nogmaals.

Dekt minerale make-up wel voldoende?

Een veel gehoord probleem is dat minerale make-up niet voldoende dekking zou geven en je er daardoor ook veel van nodig zou hebben. Om die reden kiezen mensen vaak voor andere make-up soorten, die met synthetische kleurstoffen werken en daardoor een onnodige belasting voor de huid vormen. Maar is dit echt nodig?

Hoe groter de deeltjes, hoe minder de dekking

De oorzaak van een mogelijk minder goede dekking door minerale make-up zit in het productieproces van de minerale poeders. Mineralen worden gewonnen als kristallen in grote(re) blokken. Deze worden vervolgens vermalen tot minuscule, bolvormige deeltjes, allemaal van ongeveer gelijke grootte. Het gevolg hiervan is dat meerdere lagen van het poeder nodig zijn om een goede dekking te krijgen. Vergelijk het met het oranjekleuren van een blauwe oppervlakte. Er is meer dan 1 laag nodig en misschien nog wel twee of drie, om het blauw helemaal onzichtbaar te maken.

Juiste productieproces van groot belang

Stel, je zou de mineralen vermalen en een deel daarna verder vermalen en een deel daarvan nog verder vermalen, etc. Dan ontstaan deeltjes met vele verschillende groottes. Met de kleinere deeltjes worden de gaten tussen de grotere deeltjes opgevuld en de gaatjes die dan overblijven met de nog kleinere deeltjes. Met één enkele laag deeltjes bereik je zo al een hele goede dekking. En doordat er maar weinig product nodig is, ook met een hele natuurlijke uitstraling. Dit kan alleen met een verbeterd productieproces en de juiste minerale make-up.

Welke kleuren heb ik nodig?

Stel je hebt een merk gevonden met minerale make-up dat aan alles hierboven voldoet. Dat zou geweldig zijn. En al helemaal als dat ook nog eens tegen de zon zou beschermen… Maar dan komt het volgende probleem om de hoek kijken. Welke kleuren heb ik nodig?

Voor mensen zonder huidproblemen – die niets hoeven te camoufleren – is het kiezen van de basiskleuren vaak eenvoudig. Maar wat als je iets te camoufleren hebt? Bijvoorbeeld roodheid van rosacea of couperose of het bruin van een zwangerschapsmasker of andersoortige pigmentvlek? Goede dekking is dan belangrijk, maar niet het enige waarop gelet moet worden. Natuurlijk, een dikke laag zal het probleem wel verhullen, alsof het plamuur is, maar dat ziet er weer heel onnatuurlijk uit.

Met de juiste minerale make-up vallen verreweg de meeste huidproblemen te camoufleren. Met een zeer natuurlijk resultaat.

Laat licht zijn werk doen

Maar dit is ook op een andere, meer natuurlijke manier, op te lossen. Namelijk: Hoe werkt licht samen met kleuren? We kennen allemaal wel de kunststof rijtjes felgroene sla, die bij de slager tussen het vlees in de vitrine staan. Waarom dit is? In het witte TL-licht lijkt hierdoor het vlees roder en daardoor aantrekkelijker, of beter: lekkerder.

Groen versterkt dus de waarneming van rood. Dit wordt ook wel complementair genoemd: rood en groen zijn complementaire kleuren. Naast elkaar geven ze een groter contrast, maar over elkaar heen juist andersom, dan dempen ze elkaar.

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

Het principe van complementaire kleuren

En zo geldt dat voor alle complementaire kleurenparen die over elkaar heen liggen: oranjetinten dempen blauwtinten, geeltinten dempen paarstinten, enzovoorts.

En die eigenschap is precies wat visagisten gebruiken om huidproblemen optisch te verminderen. Ziet iemand rood, dan gebruik je een primer met een beetje groen erin. Het rood wordt daarmee gedempt, waardoor er geen dikke plamuurlaag nodig is om het rood 100% te bedekken.

De natuurlijke huidtoon blijft dus leidend. Bij meer lokale roodheid, wordt doorgaans een “corrector” met groentinten erin lokaal aangebracht, waarover dan (een dunne laag van) de foundation volgt.

Samenvattend…

Als ik make-up aanbeveel, dan moet deze in mijn optiek voldoen aan de volgende eisen:

Zeker ook tijdens de wintersportperiode is zonbescherming ontzettend belangrijk: in de sneeuw ontvang je door de reflectie van UV op sneeuw een dubbele dosis en doordat je in de bergen hoger bent dan in het platte Nederland, bereikt daar ook veel meer UV-straling jouw huid!

Bezoek hier de website van dokter Catharina Meijer

De hamvraag is dus: bestaat er wel zo’n lijn?

Enkele jaren gelden heb ik, na lang zoeken, een lijn gevonden die aan al mijn eisen voldoet. Deze lijn is ontwikkeld door Diane Ranger, de uitvindster van minerale make-up en heet: ColoreScience.

Colorescience!

Mijn patiënten zijn laaiend enthousiast over deze lijn: Eenvoudig in gebruik, goed voor de huid, een natuurlijke look en altijd voorzien van uitstekende zonbescherming. In de Sunforgettable-lijn van dit merk, vind je zelfs handige “self-dispensing” kwastjes met SPF 30 of SPF 50-zonbeschermers, die over de make-up kunnen worden aangebracht.

Om elke 2 uur bij te smeren voor een optimale UV-bescherming is daarmee heel eenvoudig geworden. De gebruikte mineralen zijn zelfs zo puur, dat de waterafstotendheid heel hoog is en deze zonbeschermingspoeders de enige zijn, die het label “very water resistant” mogen dragen.

Leestip! Dit is Monique’s favoriete Colorescience zomerfoundation in de zon!

Lees ook