Brands we love Colorescience/NuFACE/Zo Skin Health Couperose Expertadvies Gezicht Make-up Pigmentvlekken Teint

Dokter Catharina Meijer over kwaliteitsverschil van minerale make-up

dr. Catharina Meijer
Geschreven door dr. Catharina Meijer

Niet alle minerale make-up is hetzelfde, let daar op….

Zoals in mijn eerdere artikelen op BeautyJournaal is te lezen, ben ik enorm fan van de manier waarop mijn collega Dr. Zein Obagi de huid behandelt. Herstel van de gezondheid, waardoor symptomen verdwijnen en de huid in zijn geheel in betere conditie geraakt en er ook zo uitziet. Dat is een notendop hoe hij en ik werken.

Maar dat laat natuurlijk onverlet dat er talloze mensen zijn die, met of zonder gezonde huid, make-up gebruiken. Sommigen enkel een foundation, anderen een compleet programma met een primer, foundation, correctors, blushes, rouges, etcetera. En natuurlijk mag ook een zonbeschermer niet ontbreken. Allemaal prima, maar het is wel belangrijk om er even bij stil te staan wat dit allemaal met je huid doet, vóórdat je er iets op smeert.

Wat doet make-up met de huid?

En dat is natuurlijk de basisvraag: wat doet het met de huid? Daar zijn vele merken niet heel duidelijk over. En de basis moet natuurlijk zijn: Niets! Make-up is bedoeld om op de huid een optisch effect te creëren en hoort dus níets in de huid te doen. Zeker niet, als je ook andere cosmetica en/of medicijnen gebruikt ter verbetering van de huid. Stel je voor dat ingrediënten van de make-up doordringen in de huid en het werk van anti-ageing producten tenietdoen.

Niet opneembaar

Of erger nog, schade aanrichten… Dit is precies de reden, dat ik de voorkeur geef aan minerale make-up. Zowel voor mezelf als voor mijn patiënten. Mineralen hebben namelijk als eigenschap, dat ze niet of nauwelijks door de huid worden opgenomen. En het kleine beetje dat kan worden opgenomen, daar is de huid inert voor: de huid reageert er niet op of mee.

SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

Maar ook in de wereld van de minerale make-up is niet alles zo geweldig goed.…

Vaak worden namelijk extra ingrediënten aan de mineralen toegevoegd, waardoor de make-up alsnog doordringt in de huid en schade aan kan richten. Om te zien of een minerale make-up al dan niet in de huid doordringt kan je het volgende testje doen. Strooi een beetje van de make-up poeder in een glas water, laat dit even staan en kijk wat er gebeurt. Zuivere mineralen zijn namelijk waterafstotend en blijven drijven op het water. Ook na langere tijd en zelfs als je er doorheen roert.

Leestip! Corine deed ook al eens een vergelijk tussen minerale make-opmerken, lees maar…

Bij de meeste minerale make-up merken wordt het water troebel en zakt het poeder naar de bodem. In een enkel geval zie je dat het water een kleurtje krijgt of een fluorescerend effect gaat vertonen. In al die gevallen zijn de mineralen niet zuiver en zijn er ingrediënten toegevoegd die niet in make-up hoeven te zitten.

SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

Make-up die naar de bodem zakt, zal ook in de huid doordringen…

Make-up die zo reageert op water zal gemakkelijk door water worden “opgenomen” en in de huid doordringen en schade berokkenen. Precies wat we niet willen! Tanya Jess heeft dit in het RTL4-programma “Altijd Jong” al een keer laten zien. Bekijk het fragment hier nogmaals.

Dekt minerale make-up wel voldoende?

Een veel gehoord probleem is dat minerale make-up niet voldoende dekking zou geven en je er daardoor ook veel van nodig zou hebben. Om die reden kiezen mensen vaak voor andere make-up soorten, die met synthetische kleurstoffen werken en daardoor een onnodige belasting voor de huid vormen. Maar is dit echt nodig?

SHOP Nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

Hoe groter de deeltjes, hoe minder de dekking

De oorzaak van een mogelijk minder goede dekking door minerale make-up zit in het productieproces van de minerale poeders. Mineralen worden gewonnen als kristallen in grote(re) blokken. Deze worden vervolgens vermalen tot minuscule, bolvormige deeltjes, allemaal van ongeveer gelijke grootte. Het gevolg hiervan is dat meerdere lagen van het poeder nodig zijn om een goede dekking te krijgen. Vergelijk het met het oranjekleuren van een blauwe oppervlakte. Er is meer dan 1 laag nodig en misschien nog wel twee of drie, om het blauw helemaal onzichtbaar te maken.

Juiste productieproces van groot belang

Stel, je zou de mineralen vermalen en een deel daarna verder vermalen en een deel daarvan nog verder vermalen, etc. Dan ontstaan deeltjes met vele verschillende groottes. Met de kleinere deeltjes worden de gaten tussen de grotere deeltjes opgevuld en de gaatjes die dan overblijven met de nog kleinere deeltjes. Met één enkele laag deeltjes bereik je zo al een hele goede dekking. En doordat er maar weinig product nodig is, ook met een hele natuurlijke uitstraling. Dit kan alleen met een verbeterd productieproces en de juiste minerale make-up.

SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

Welke kleuren heb ik nodig?

Stel je hebt een merk gevonden met minerale make-up dat aan alles hierboven voldoet. Dat zou geweldig zijn. En al helemaal als dat ook nog eens tegen de zon zou beschermen… Maar dan komt het volgende probleem om de hoek kijken. Welke kleuren heb ik nodig?

Voor mensen zonder huidproblemen – die niets hoeven te camoufleren – is het kiezen van de basiskleuren vaak eenvoudig. Maar wat als je iets te camoufleren hebt? Bijvoorbeeld roodheid van rosacea of couperose of het bruin van een zwangerschapsmasker of andersoortige pigmentvlek? Goede dekking is dan belangrijk, maar niet het enige waarop gelet moet worden. Natuurlijk, een dikke laag zal het probleem wel verhullen, alsof het plamuur is, maar dat ziet er weer heel onnatuurlijk uit.

Met de juiste minerale make-up vallen verreweg de meeste huidproblemen te camoufleren. Met een zeer natuurlijk resultaat.

Laat licht zijn werk doen

Maar dit is ook op een andere, meer natuurlijke manier, op te lossen. Namelijk: Hoe werkt licht samen met kleuren? We kennen allemaal wel de kunststof rijtjes felgroene sla, die bij de slager tussen het vlees in de vitrine staan. Waarom dit is? In het witte TL-licht lijkt hierdoor het vlees roder en daardoor aantrekkelijker, of beter: lekkerder.

Groen versterkt dus de waarneming van rood. Dit wordt ook wel complementair genoemd: rood en groen zijn complementaire kleuren. Naast elkaar geven ze een groter contrast, maar over elkaar heen juist andersom, dan dempen ze elkaar.

SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

Het principe van complementaire kleuren

 • Wit licht (daglicht) bevat alle kleuren in het zichtbare kleurenspectrum en in (ongeveer) gelijke mate.
 • Als iets een rode kleur heeft, betekent dit dat dat object rood licht reflecteert (wat we met onze ogen waarnemen) en alle andere kleuren, afhankelijk van de roodtint, in meer of mindere mate absorbeert.
 • Iets wat groen is daarentegen absorbeert juist alle kleuren behalve groen.
 • Rood licht, de complementaire kleur die recht tegenover groen in de kleurencirkel ligt, wordt daarbij het beste geabsorbeerd.
 • Een klein beetje groen over iets roods aanbrengen, dempt dus de rode kleur.

En zo geldt dat voor alle complementaire kleurenparen die over elkaar heen liggen: oranjetinten dempen blauwtinten, geeltinten dempen paarstinten, enzovoorts.

En die eigenschap is precies wat visagisten gebruiken om huidproblemen optisch te verminderen. Ziet iemand rood, dan gebruik je een primer met een beetje groen erin. Het rood wordt daarmee gedempt, waardoor er geen dikke plamuurlaag nodig is om het rood 100% te bedekken.

De natuurlijke huidtoon blijft dus leidend. Bij meer lokale roodheid, wordt doorgaans een “corrector” met groentinten erin lokaal aangebracht, waarover dan (een dunne laag van) de foundation volgt.

SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

Samenvattend…

Als ik make-up aanbeveel, dan moet deze in mijn optiek voldoen aan de volgende eisen:

 • Mineraal
 • Zonder onnodige toevoegingen
 • Met diverse vermalingsslagen, voor optimale dekking met minimaal productgebruik
 • Voldoende mogelijkheden om met behulp van complementaire kleuren problemen optisch te verminderen
 • Voldoende kleuren zodat iedereen, ongeacht huidtype, het kan gebruiken
 • En last but not least: de producten moeten UV-bescherming (zonbescherming) bieden!

Zeker ook tijdens de wintersportperiode is zonbescherming ontzettend belangrijk: in de sneeuw ontvang je door de reflectie van UV op sneeuw een dubbele dosis en doordat je in de bergen hoger bent dan in het platte Nederland, bereikt daar ook veel meer UV-straling jouw huid!

SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

De hamvraag is dus: bestaat er wel zo’n lijn?

Enkele jaren gelden heb ik, na lang zoeken, een lijn gevonden die aan al mijn eisen voldoet. Deze lijn is ontwikkeld door Diane Ranger, de uitvindster van minerale make-up en heet: ColoreScience.

Colorescience!

Mijn patiënten zijn laaiend enthousiast over deze lijn: Eenvoudig in gebruik, goed voor de huid, een natuurlijke look en altijd voorzien van uitstekende zonbescherming. In de Sunforgettable-lijn van dit merk, vind je zelfs handige “self-dispensing” kwastjes met SPF 30 of SPF 50-zonbeschermers, die over de make-up kunnen worden aangebracht.

Om elke 2 uur bij te smeren voor een optimale UV-bescherming is daarmee heel eenvoudig geworden. De gebruikte mineralen zijn zelfs zo puur, dat de waterafstotendheid heel hoog is en deze zonbeschermingspoeders de enige zijn, die het label “very water resistant” mogen dragen.

SHOP MET KORTING!

Fijne actie voor BeautyJournaal lezers

Bestel je nu een SkinPerfector hier online, dan betaal je tijdelijk geen verzendkosten. Deze SkinPerfectors bieden kleurcorrectie voor ieder huidprobleem. Na de SkinPerfector gebruik je een minerale foundation (shop online hier) om je look af te maken. Deze foundation zijn beschikbaar als los poeder en als compactpoeder (‘pressed’). Bij laatstgenoemde foundation ontvang je gratis een kabuki kwast.

Leestip! Dit is Monique’s favoriete Colorescience zomerfoundation in de zon!

Over deze schrijver

dr. Catharina Meijer

dr. Catharina Meijer

Dr. Catharina Meijer is cosmetisch arts. Zij behaalde haar arts-diploma in 1992 aan het UMCG en promoveerde in 2000 op het gebied van chirurgie. Ze gelooft ook sterk in huidverbeterende behandelingen naast injectables. Daartoe werkt ze met de producten van ZO Skin Health en ZO Medical en is ze opleider voor dit merk. Ze is tevens voorzitter van de NVCG, de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen.

4 reacties

 • Hoi Sandra, ikkan me herinneren dat er mineralen zijn die juist uit veiligheidsoverwegingen voor de huid gecoated moeten worden zoals titanium dioxide?

 • Graag geef ik een persoonlijke reactie op dit stuk vanuit alle respect.
  Als ondernemers/distributeurs staan we natuurlijk allemaal voor onze eigen merken. Zo ook Catherina Meijer. Ik zeg in deze geen ‘dokter’ want m.i. is dit artikel vanuit commercieel oogpunt geschreven en niet vanuit de expertise als bevoegd arts, waar je volgens mij, met de beroepsethiek in achtnemend, alleen mag handelen vanuit de eed dat je patiënten beter maakt met behandelingsmethodieken die gestaafd zijn op wetenschappelijk bewezen resultaten. Echter ik geef graag mijn visie op ‘de waarheid’ over de zuivere formules van 100% minerale make-up (en dan spreken we hier over de foundations) en de watertest.
  Deze test is minder betrouwbaar gebleken dan hier nu wordt geïnsinueerd want de zuiverheid van mineralen heeft namelijk niets te maken met een watertest.
  Waarom zouden mineralen (= gesteente) moeten blijven drijven op water om zuiver te zijn? Wanneer je bijvoorbeeld zuivere Magnesiumpoeder in water gooit, vermengt het zich ook volledig met het water. Neem mineralen uit de grond, gooi het in een glas water en je zult zien dat sommige zullen drijven en andere niet.
  Ook heeft het geenszins te maken met de juiste bewerking dat het blijft drijven als je over ‘pure’ mineralen spreekt.
  Wanneer de mineralen in een formule zijn behandeld met een coating laag van siliconen, dan blijven de mineralen inderdaad drijven. Sinds de EU-regulering vanaf 2013, waarin alle ingrediënten volledig geanalyseerd en benoemd moesten worden, ook door de leveranciers van onze leveranciers, is hiermee volledige transparantie ontstaan waarbij deze informatie allemaal boven tafel is gekomen.
  Wij hebben een aantal jaar geleden daarom ook onze foundation-formules aangepast en hiermee de zuiverheid van de formule juist geborgd door geen gebruik meer te maken van nanotechnologie en een siliconen coating van de mineralen, want het bleek dat tot en met 2013 ook wij mineralen in onze foundation formules hadden zitten die een siliconen-laag bevatten die wij toen hebben vervangen.
  Siliconen zijn namelijk niet in water oplosbaar waardoor ze blijven drijven en kunnen ook nog eens op lange termijn het stapeleffect creëren (zgn. build up), waardoor de poriën kunnen gaan verstoppen, met een make-up waar je juist het huidmetabolisme niet mee wilt verstoren. Wanneer je de ingrediëntenlijsten van de minerale make-upmerken bekijkt, dan kun je zien wie hier zijn foundation-formule op heeft aangepast en wie niet, Dimethicone en Methicone (siliconen) staan dan in de formulebeschrijving.
  Wij staan volledig achter onze merken maar pretenderen niet ‘de beste’ te zijn want dat is een neuro linguïstische marketing-uitspraak: er zijn meer hele mooie merken met prachtige formules die kwalitatief heel goed en gelijkwaardig zijn en de keuzes waarom je er wel of niet voor kiest, is het totaalplaatje. Wij pretenderen wel voor ‘zo gezond mogelijk voor de huid’ minerale make-up’ te gaan waarbij we vooral ‘lerend’ blijven in R&D met de kennis van vandaag…

 • Beste Wendy, wat goed om te horen dat je zo enthousiast bent. Overal in de tekst staan shoplinks met de volgende tekst: SHOP nu Colorescience tijdelijk zonder verzendkosten!

  als je daar op klikt kom je op de pagina uit waar je zijn moet: https://www.colorescience.nl/skin-perfectors. daar kun je meteen shoppen. en als je vragen hebt over kleuren, kun je even contact opnemen met de distributeur, waarvan het telnr ook onderaan staat: Frisselsteinstraat 8

  5461 AD, Veghel, Nederland

  +31 (0) 413 – 820 206

 • Hallo, Waar kan ik de make up kopen?
  Ik heb lichte vlekken in mijn gezicht. Welke kan ik dan het beste nemen?
  Vr gr Wendy van Moorsel

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.