Unieke combinatie van zuren maakt dit topmerk zo effectief

08:19 - 04:59
luistertijd 08:19 - leestijd 04:59

Nimue en de kracht van alpha hydroxy acids

Het behandelconcept van Nimue is ruim 20 jaar geleden bedacht door een team van cosmetische wetenschappers met als oorspronkelijke doel de medische markt te betreden. Het team had na uitgebreide research namelijk ontdekt dat een huid die in goede conditie is een betere wondgenezing en een beter algeheel resultaat van een behandeling heeft. Uiteindelijk bleek ook de schoonheidssalon en de consument van dit inzicht te profiteren. Niet alleen de medische markt.

En ook vandaag de dag nog speelt research een belangrijke rol bij het succes van Nimue. Cosmetisch wetenschappers en microbiologen werken hiertoe samen in laboratoria in onder meer Zuid-Afrika, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en USA. Dit verzekert dat de laatste kennis wordt toegepast binnen de producten van Nimue.

Ondanks nieuwe inzichten door de jaren heen, is één element al ruim twee decennia onveranderd: de kracht van zuren in de producten en behandelingen van Nimue. Corine gaat hierover in gesprek met Nimue expert Ahmet Turkkani van Dermaesthetics in Bussum.

Nimue expert Ahmet Turkkani, van Dermaesthetics in Bussum

Nimue: een derma-cosmeceutical tegen photo-ageing

Ahmet: “Om de kracht van zuren uit te kunnen leggen, is het belangrijk om het eerst over derma-cosmeceuticals en photo-ageing te hebben. De term ‘derma-cosmeceutical’ omschrijft namelijk heel treffend de producten van Nimue. ‘Derma’ staat hierbij voor huidverbetering, ‘cosme’ voor cosmetica (huidverzorging) en ‘ceutical’ voor ceutica, oftewel farmaceutische voordelen.”

Traditionele huidverzorging ten opzichte van derma-cosmeceuticals

Ahmet legt vervolgens uit dat traditionele huidverzorging voornamelijk gericht is op het beschermen en versoepelen van de huid en over het algemeen een minimaal effect heeft bij huidverjonging. Een van de problemen die vaak optreedt bij gebruik van traditionele cosmetica is vochtverlies. Hierdoor vraagt de huid juist om meer hydratatie en zal de huid sneller tekenen van huidveroudering laten zien. Ahmet: “Mensen zijn dan geneigd om rijkere producten te smeren om het vochtverlies tegen te gaan. Maar daarmee maak je de huid juist luier.” Hoe dit precies in zijn werk gaat, legt Ahmet je uit in het artikel over skin care voor de droge winterhuid.

In tegenstelling tot traditionele huidverzorging richten derma-cosmeceuticals zich juist op het herstellen van de natuurlijke processen van de huid. Een luie huid wordt weer wakker geschud en aan het werk gezet om gezond te worden. Ahmet: “Daarbij hoort ook herstel van de vocht-vetbalans. De huid leert weer om zichzelf en van binnenuit te hydrateren.”

Anti-ageing ten onrechte een toverwoord?!

Ahmet: “Anti-ageing is tegenwoordig een toverwoord, je vindt het op vrijwel ieder potje crème bij de parfumerie. Maar eigenlijk is dat onterecht, want waar het echt om draait is photo-ageing.”

Ahmet legt uit hoe dat zit. “De échte huidveroudering door de tand des tijds – je zou dit de chronologische huidveroudering kunnen noemen – is slechts voor 20% verantwoordelijk voor een ongezonde en ouder ogende huid. De overige 80% wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren, voornamelijk ultraviolet- en infrarood-straling. Door licht dus.”

Deze straling zorgt voor een grove huidstructuur, zichtbare bloedvaatjes, ongelijkmatige pigmentatie door overactieve melanocyten, lijntjes en rimpels, en een droge of juist vette huid. Ahmet: “We noemen dit symptomen van huidveroudering, terwijl het strikt genomen niets te maken heeft met het ouder worden van de huid door de jaren heen. Licht is de oorzaak van de ongezonde huid. En photo-ageing is daarmee een betere term.”

Photo-ageing bestrijden met AHA’s

Alpha Hydroxy Acids (AHA’s) zijn organische zuren die zijn gemaakt van voedingsstoffen, zoals suikerriet, appels, druiven, citrusfruit en melk. Alpha Hydroxy Acids zijn heel effectief bij het behandelen van zonbeschadiging en hyperpigmentatie. De effecten van photo-ageing dus.

Onderzoek heeft aangetoond dat het oplossen van zonbeschadiging alleen mogelijk is als de juiste concentratie zuur wordt gebruikt. Dit geeft de volgende effecten op de huid:

 

Ahmet: “Samengevat zorgen Alpha Hydroxy Acids ervoor dat verhoorning door dode huidcellen in de opperhuid afneemt, terwijl de levende epidermis juist dikker en compacter wordt. De epidermale celdeling normaliseert, met een gladde en zachte huid als resultaat. Ook de collageenaanmaak en activiteit van de melanocyten neemt weer normale en gezonde proporties aan, waardoor de huid minder rimpels en minder pigmentatie vertoont.”

Nimue’s AHA filosofie: Triple Amphotheric AHA Complex

Voor effectieve skin care is de juiste combinatie, concentratie en sterkte van AHA’s van belang. Ahmet: “Alleen op deze manier kan je functionele en structurele veranderingen in de epidermis en de dermis teweegbrengen, met voorspelbare resultaten en milde tot geen irritatie.”

Nimue heeft gekozen voor de combinatie van Glycolzuur, Melkzuur en Citroenzuur, ook wel Triple Amphotheric AHA Complex genoemd, omdat onderzoek heeft aangetoond dat deze drie zuren in synergie samenwerken. Ahmet: “Dit betekent dat ze elkaar stimuleren en een sterkere effectiviteit hebben. Je vindt deze combinatie dan ook terug in vrijwel alle producten van Nimue.”

De concentratie van Alpha Hydroxy Acids in de producten is vrij laag. Van 0,5 tot 10% in de producten voor thuisgebruik, tot 15% in de salonproducten. Ahmet: “Dit garandeert een optimale en veilige behandeling.” Tot slot is de pH-waarde (sterkte) nog van belang; deze varieert tussen pH 3 en pH 4,5. Ahmet: “De toegepaste sterkte zorgt voor een maximale stimulatie en penetratie van de huid met minimale irritatie.”

AHA’s op de lange termijn

Veel mensen zijn nog steeds bang dat het langdurig gebruik van zuren niet goed is voor de huid, bijvoorbeeld omdat de huid er erg dun door zou worden. Ahmet legt uit dat deze angst ongegrond is: “De peelings van Nimue hebben een gebufferde pH-waarde. Dit betekent dat de zuren verbonden zijn met een base, waardoor ze maar kort werken en niet onbeperkt doorwerken en de huid aantasten, zoals de allereerste fruitzuren dat deden, die zo’n 20 jaar geleden in de handel kwamen. Door dit bufferen werken de zuren van Nimue alleen op de hoornlaag en verdunnen ze niet de gehele opperhuid. Daarbij is het ook nog eens zo dat wanneer je de hoornlaag verdunt, je de huid juist stimuleert om nieuwe en gezonde cellen aan te maken. Met Nimue breng je de epidermis dus in de meest optimale dikte, juist door te peelen.”

Ahmet’s favoriete AHA producten van Nimue

Twee zeer effectieve producten zijn zonder enige twijfel de Active Lotion en de Active Gel, aldus Ahmet. “Beide producten geven een intensieve huidverjongende behandeling met 10% Triple Amphoteric AHA Complex. Aan de Active Gel is bovendien nog wilgenschors extract toegevoegd, een natuurlijke variant van salicylzuur. Dat maakt de Active Gel heel geschikt voor de wat vettere en onzuivere huid.”

Je gebruikt de Active Lotion en Active Gel om de avond voor het slapen gaan, nadat je de huid gereinigd hebt met de zeepvrije Nimue Cleansing Gel. Sluit af met je nachtcrème. Ahmet: “Het resultaat is een zachte en gezonde huid. Dankzij de kracht van Alpha Hydroxy Acids.”

 

Meer weten over dit topmerk?

Dit artikel is onderdeel van het Brands We Love dossier van Nimue.

Lees ook