De overgang van mannelijk naar vrouwelijk maakt het spannend….

05:12 - 03:07
luistertijd 05:12 - leestijd 03:07

Corine test Bottega Veneta Eau de Velours parfum

Bottega Veneta introduceert dit najaar zijn nieuwste geur: Eau de Velours, een “geraffineerde en gewaagde evolutie van het in 2011 gepresenteerde originele Bottega Veneta Eau de Parfum”, aldus het merk zelf.

De originele geur is een eerbetoon aan Bottega Veneta’s oorsprong in Vicenza, in het Noord-Italiaanse Veneto. Sluit eventjes je ogen en beeld je het volgende typisch Italiaanse tafereel in… Een klassieke villa op het Italiaanse platteland. De ochtenddauw op de weilanden, de geur van hooi, bloemen, aarde en hout. Dit gecombineerd met de kenmerkende geur van een leermakerij. De vakman die een lap leer omtovert tot schoenen of tassen van Italiaans design. Dat is Bottega Veneta Eau de Parfum.

Van leer naar parfum

Het zijn ook juist deze handgemaakte lederen producten waar Bottega Veneta groot mee is geworden.

Ik vind het persoonlijk wat griezelig wanneer een designer zich plotseling waagt aan een parfum. Van luxe leren tassen en schoenen naar parfum… je moet er maar opkomen. En dan nog is het een hele opgave om de essentie van je merk te ‘vangen’ in vloeistof. In een parfumflesje. Creative Director van Bottega Veneta, Tomas Maier, lijkt hierin te zijn geslaagd want het originele Bottega Veneta Eau de Parfum wordt in de parfumwereld gezien als een van de beste designers parfums van 2011. Sindsdien heeft het merk enkele varianten geïntroduceerd, waarvan Eau de Velours de meest recente is, bij wijze van ‘evolutie’ van het origineel. Ik test hem voor je uit.

Weelde van de roos

Eau de Velours opent met topnoten van bergamot en roze peper. Heerlijk warm kruidig en daarmee een perfect geurakkoord voor deze tijd van het jaar. In het hart vind je roos, jasmijn, pruim en specerijen. Het is vooral de weelde van de roos in het hart van de geur die uitdrukking geeft aan een verfijnde vrouwelijkheid. Denk aan het type vrouw dat de voorkeur geeft aan de hierboven genoemde handgemaakte Italiaanse schoenen en tassen. Ingetogen en klassiek, maar zeker niet saai.

Shop online

Verfijnd maar stevig

Leer en patchoeli worden tot slot gecombineerd om de basis van de geur te verstevigen. Van body te voorzien. De verfijnde Bottega Veneta vrouw is zeker geen kwetsbare vrouw en staat stevig in haar (Italiaanse) schoenen. Zelfs als deze schoenen een mooie hoge hak hebben.

Even vraag ik me af of de geur soms té stevig is. Hij neigt meteen na het aanbrengen naar de stoere, mannelijke kant. Laat je daardoor echter vooral niet afschrikken, want na een paar minuten wordt de geur vrouwelijker. Sensueler, ronder, zonder meteen te zoet te zijn. Het is juist deze overgang van mannelijk naar vrouwelijk die de geur in mijn beleving iets spannends geeft.

Shop online

Van bloesem naar rijpe pruim

Vergeleken met het originele Bottega Veneta Eau de Parfum, komt het bloemige en fruitige aspect van Eau de Velours in deze leerchypre beter tot zijn recht. De bloesem van de pruimenboom uit het origineel heeft zich inmiddels ontwikkeld tot rijp fruit en dat ruik je. Het past bij de ‘gewaagde evolutie’ die parfumeurs Michel Almairac en Mylène Alran met Eau de Velours trachten te bereiken.

Iconisch vakmanschap

De flacon van Bottega Veneta’s Eau de Velours belichaamt de principes van iconisch vakmanschap, zoals je dat in Italië aantreft. Het zijn tevens de principes die het merk bij alle producten toepast, niet alleen de parfums. Tijdloos maar innovatief design en materialen van de hoogste kwaliteit.

De flacon heeft een schitterende bordeauxkleur, die een mooi contrast biedt voor de elegante en goudkleurige letters. Een fluwelen lint omvat de hals van de flacon, als vrouwelijker alternatief voor het lederen koord bij het originele Eau de Parfum.

Shop online

Wie ooit in Venetië is geweest, herkent in de vorm van de flacon het Venetiaanse glaswerk en de traditionele karaffen. Elegant en tijdloos, zoals de geur zelf. Ook de onderkant van de flacon bevat een verwijzing naar iconisch vakmanschap; deze textuur wordt door de Italianen ‘intrecciato’ genoemd. Het is perfectie op zijn best… want welke parfumeur denkt er nu aan de onderkant van een flesje te versieren?

Beter dan het origineel?

De kritische lezer heeft het tussen de regels door vast al geconcludeerd… Eau de Velours is wat mij betreft een zeer geslaagde evolutie van het in 2011 uitgebrachte originele parfum. Het is een vrij zware geur, dat wel. Maar ook zeker een geur met diepgang en gelaagdheid. Na het aanbrengen heb je zeker een uur of acht plezier van Eau de Velours

Geraffineerd, sensueel, verfijnd, vrouwelijk… als dit termen zijn die jou aanspreken, dan zou ik zeker Eau de Velours op mijn Christmas Wishlist zetten.

Shop online

Lees ook