Verhitte workouts wakkere pigmentvlekken aan, lees hoe!

04:16 - 02:34
luistertijd 04:16 - leestijd 02:34

Pigmentvlekken door je work-out? Dat kan!

Er was iets raars gaande… Vrouwen in Saoedi Arabië kregen plotseling donkere pigmentvlekken op hun wangen, die normaal gesproken worden veroorzaakt door de zon. Alleen was dat in dit geval onmogelijk. “Ze droegen een niqab, zoals de meeste vrouwen in het Midden-Oosten hun gezicht volledig bedekken. Hierdoor wordt de huid van hun gezicht vrijwel nooit blootgesteld aan de zon,” zegt Zoe Diana Draelos, professor dermatologie aan de Duke University. Zij doet onderzoek naar hyperpigmentatie.

Aan de andere kant van de wereld, in Manhattan, vindt een ander bizar fenomeen plaats. “Spinning instructeurs en vrouwen die meerdere keren per week aan hot yoga doen, vertoonden ook meer verkleuring en roodheid in het gezicht, dan bij andere patiënten het geval was,” zegt Doris Day, professor dermatologie bij het New York University Langone Medical Center in New York City. “Ze gebruiken fanatiek zonbescherming, maar dat maakte eigenlijk geen verschil.”

UV-straling niet de enige boosdoener

“We hebben lange tijd gedacht dat UV-straling de enige externe oorzaak van huidschade is, maar meer en meer onderzoeken wijzen er nu op dat dit niet het geval is,” zegt Doris Day. “Sommige varianten van warmte blijken nu net zo schadelijk te zijn als UV.”

Wees gerust… Eén hot yoga les per maand of af en toe een gezellige avond bij de open haard, brengt uiteraard niet direct grote schade toe aan je huid. Maar er is niet extreem veel meer voor nodig. “Bij chef koks en bakkers, die dagelijks worden blootgesteld aan hitte van ovens en fornuizen, zien we significant meer hyperpigmentatie dan bij andere patiënten,” vertelt Whitney Bowe, assistent professor dermatologie bij het Mount Sinai Hospital in New York City.

Schade tot in de diepste huidlagen

Volgens een onderzoek van het Seoul National University College of Medicine kan een blootstelling aan warmte van 30 minuten, drie keer per week, al genoeg zijn om je huid binnen zes weken te veranderen. Deze blootstelling maakt dat het antioxidantengehalte in de huid afneemt. Ook zet het de genen aan tot het produceren van zogenaamde MMP proteïnen, die collageen afbreken en rimpels veroorzaken. En net als UV-straling, is ook warmte in staat om door te dringen tot de diepste huidlagen en daar schade aan te richten.

Hitte triggert de melanocyten

“We weten dat hitte de melanocyten triggert, dit zijn de huidcellen die pigment produceren, als een verdedigingsmechanisme van de huid,” legt Zoe Diana Draelos uit. “Melanocyten komen als het ware in actie als ze worden aangevallen door invloeden van buitenaf, zoals blootstelling aan hitte.” Voor Aziatische, Afrikaans-Amerikaanse vrouwen en Latina’s is het extra opletten geblazen, aangezien de aanleg voor hyperpigmentatie en pigmentvlekken ook grotendeels genetisch wordt bepaald.

Als zonbescherming niet helpt, wat dan wel?

Verrassend genoeg lijkt foundation een goede beschermer te zijn tegen hyperpigmentatie door hitte. Vooral foundations met titaniumdioxide, zinkoxide, ijzeroxide of kaoline zijn geschikt. “Deze minerale ingrediënten blokkeren infrarode warmte,” vertelt Draelos.

En hoe meer mineralen, hoe beter. Een full-coverage minerale foundation lijkt daarmee de beste remedie. Maar laten we eerlijk zijn: je zit natuurlijk niet te wachten op een lesje hot yoga met een dikke laag foundation op je gezicht. Het uit de oceaan verkregen extract Venuceane biedt dan uitkomst. “Dit is een van de weinige ingrediënten die in staat is de huid voor een langere periode te koelen,” legt Jordana Herschtal uit, dermatoloog in Boca Raton, Florida.

Je vindt Venuceane onder meer in de Even Up Clinical Skin Perfector van ColoreScience.

Of gewoon old-school koelen…

Een ander alternatief is natuurlijk om je verhitte huid ‘old-school’ te koelen met een koude douche na het sporten (even op je tanden bijten), een verkoelend masker (dat klinkt al beter) of een verkoelende crème, die je in de koelkast zou kunnen bewaren om de temperatuur nog iets verder naar beneden te brengen. Gel crèmes zijn daarvoor heel geschikt.

Bron

Lees ook