Na Korea nu ook China als bakermat voor beauty

05:14 - 03:08
luistertijd 05:14 - leestijd 03:08

Corine ontrafelt de Chinese beauty markt

Het bedrag dat wereldwijd wordt uitgegeven aan de zogenaamde ‘Fast Moving Consumer Goods’ (FMCG, denk aan voeding, wasmiddel en toiletartikelen) is het afgelopen jaar gestagneerd. Toch zien we ook nieuwe ontwikkelingen, waarbij een aantal categorieën – tegen de algehele tendens in – met grote sprongen aan populariteit wint. Het beauty segment bijvoorbeeld. En dan vooral in de landen die jarenlang niet interessant waren voor de meeste cosmeticamerken, die daarom vooral hun pijlen op Amerika en Europa hebben gericht.

Situationele skin care voor micro-momentjes

He wat?! Een van de dominante beauty trends in Korea is momenteel de ‘situationele skin care voor micro-momentjes’. Skin care die past bij een bepaalde situatie, ook als deze situatie slechts van korte duur is. Of in andere woorden: een micro-momentje, passend bij je emotie van dat moment. Een andere trend is maatwerk producten, het ‘customizen’ van je skin care en cosmetica. Aangezien Korea de bakermat is voor beauty trends in Azië, zo niet de hele wereld, is het slechts een kwestie van tijd voordat deze trends ook overwaaien naar bijvoorbeeld China. Om niet veel later in Europa terecht te komen.

Onderzoek van onderzoeksbureau Kantar Worldpanel toont aan dat bijna 31% van de consumenten claimt minder verschillende skin care producten te gebruiken, terwijl het volume van de verkoop aan skin care producten toch met 20% is gestegen in de afgelopen jaren. De reden dat consumenten steeds minder verschillende skin care producten aanschaffen is vooral gelegen in de opkomst en de populariteit van multifunctionele en hybride producten.

Online sales steeds populairder

Kantar Worldpanel bracht eveneens in kaart dat de verkoopkanalen voor cosmetica in China momenteel een grote verandering ondergaan, waarbij vooral de binnenlandse offline verkoop vanaf eind 2015 is afgenomen. Was de frequentie van offline aankopen in China al eerder afgenomen, dit is de eerste keer dat ook het aantal offline shoppers afneemt. Tegelijkertijd wint online shopping en shoppen in het buitenland aan momentum. Online groeit in het tweede kwartaal van dit jaar met een stevige 4,2%, terwijl de buitenlandse aankopen toenemen met 0,9%, vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar.

Wanneer we deze percentages relateren aan het inwonersaantal van China, dat komen we dat de conclusie dat meer dan 100 miljoen Chinezen het afgelopen jaar naar het buitenland zijn gegaan om daar hun beauty aankopen te doen.

Mobieltje belangrijk bij de aankoopbeslissing

De enorme groei van de online beauty aankopen in China wordt grotendeels veroorzaakt door het feit dat Chinezen voor veel dagelijkse zaken vertrouwen op hun mobiele devices. Geen enkel ander land ter wereld is zo afhankelijk van smart phones. 55% van de Chinese consumenten gebruikt zijn smart phone om te komen tot een aankoopbeslissing, vergeleken met één derde in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. En dan te bedenken dat veel consumenten in China – vooral op het platteland – nog niet eens over een mobieltje beschikken.

Ben je benieuwd aan welke voorwaarden een ‘offline’ winkel moet voldoen om in dit tijdperk van smart phones toch succesvol te zijn? Lees dan dit artikel dat ik kortgeleden over dit onderwerp schreef.

Twintigers een explosieve doelgroep

Onderzoek van Kantar Worldpanel toont tot slot aan dat Chinese vrouwen in hun twintiger jaren een sleutelrol kunnen spelen in de verkoop van cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging. Deze doelgroep omvat ‘slechts’ 14,3% van de totale bevolking in China, maar draagt toch voor 38% bij aan de verkoop van make-up. En het potentieel van deze jonge doelgroep valt gerust explosief te noemen: het percentage vrouwen uit deze doelgroep dat momenteel make-up gebruikt loopt flink achter op het percentage leeftijdsgenoten in Korea, koploper op het gebied van beauty in Azië. Wanneer de Chinese twintigers een inhaalslag maken en meer en meer make-up gebruiken, zal ook de verkoop in rap tempo stijgen.

Maar hoe zien de invloedrijke Chinese cosmetica-kopers er dan uit?

Ook daar geeft het onderzoek van Kantar een helder antwoord op:

Voor cosmeticamerken die tot op heden vooral hun focus hebben gehad op de Westerse Wereld, Europa en de Verenigde Staten, is het zaak om hier snel op in te spelen en de potentie van de Chinese markt ten volle uit te nutten.

Via dit linkje kan je het onderzoeksrapport van Kantar Worldpanel downloaden.

Lees ook