Cosmetisch medisch Expertadvies Injectables Klinieken Operatietechnieken Plastische chirurgie

Kan een kaaklijn lift ondanks permanente filler Bio-Alcamid?

dr. Frank Niessen
Geschreven door dr. Frank Niessen

Beter om de permanente filler verwijderen uit voorzorg? Dr Frank Niessen geeft advies…

Onlangs vroeg een lezeres aan plastisch chirurg Frank Niessen advies over de mogelijkheden om een kleine facelift te laten doen, terwijl ze nog permanente filler Bio-Alcamid in haar gezicht heeft. Permanente fillers geven problemen: ze lossen niet op maar blijven levenslang in de huid zitten. Ze kunnen bultvorming en ontstekingsreacties veroorzaken. Bovendien ga je ze zien zitten naarmate de huid veroudert/verslapt.

De lezeres wil graag voor haar verslappende kaaklijn een MACS lift laten doen, maar is eigenlijk huiverig, want veronderstel de Bio-Alcamid in haar wangen wederom problemen gaat geven? Ze had al eens bultjes laten verwijderen. Ze vraagt zich af of ze de facelift kan laten doen en tegelijkertijd alle Bio-Alcamid moet laten verwijderen en dan volume terug laten brengen met lipofilling, of moet ze eerst alle Bio-Alcamid laten verwijdere en dan pas overgaan tot een facelift met eventueel volumeherstel met lipofilling? Ze sprak met diverse artsen en kreeg dus ook verschillende adviezen.

Wat raadt BeautyJournaal’s expert, plastisch chirurg Frank Niessen aan?

Plastisch chirurg Frank Niessen

Als je geen last hebt van de Bio-Alcamid en het is niet verplaatst, dan kun je ervoor kiezen er niets aan te doen. Heb je wel last, of ben je bang dat je klachten krijgt, dan kun je het laten verwijderen. Of je de Bio-Alcamid onderhuids kunt verwijderen hangt af van waar de fillers zich bevinden, en welke facelifttechniek er toegepast wordt.

Het heeft mijn voorkeur om de Bio-Alcamid via een naald en onder echo-begleiding te laten verwijderen. Dat kun je laten doen in het Erasmus MC bij de afdeling Dermatologie. Ze doen mee aan ons onderzoek in het VUmc naar de oorzaak van problemen met rimplvullers, zodat je weefsel ook nog voor een goed doel wordt gebruikt.

Verder geef ik de voorkeur aan een facelifttechniek waarbij er onderhuids weinig wordt losgemaakt, maar een laag dieper, onder het SMAS wordt geopereerd. Dat betekent dat ik met deze techniek de Bio-Alcamid niet tegenkom. Daarom geef ik de voorkeur aan een naald van buitenaf, of eventueel een kleine incisie in de huid, om de Bio-Alcamid te verwijderen.

Pas wanneer de reactie om de Bio-Alcamid is verdwenen, heeft het zin om lipofilling te doen. Mijn ervaring is dat deze reactie het vet afbreekt, en dat wil je niet. De lipofilling wat verder van de filter inbrengen, behoort wel tot de mogelijkheden. Om hier echt goed in te adviseren is een lichamelijk onderzoek nodig.

Bekijk hier een video van een operatie waarbij plastisch chirurg Frank Niessen een kleine facelift uitvoert, incluis de kaaklijn:

 

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

dr. Frank Niessen

dr. Frank Niessen

Plastisch chirurg en littekenspecialist Frank Niessen noemt zichzelf een innovatief en creatief plastisch chirurg. Op het esthetisch cosmetische vlak zoekt hij naar de beste verfraaiingsmogelijkheden om de veranderingen die zijn patiënten wensen er ook zo natuurgetrouw mogelijk uit te laten zien. ‘Noem het anatomische harmonie,’zegt hij. ‘Je bent eigenlijk heel creatief aan het beeldhouwen. Je overziet de patiënt in zijn of haar geheel.’
Frank Niessen heeft in 2018 zijn eigen kliniek opgericht in Amsterdam, het Mittsu Institute.

2 reacties

 • Beste Marion, de arts kan dit het beste beoordelen op basis van foto’s en natuurlijk in een persoonlijk gesprek. Je kunt hem een mail sturen via info@mittsu-institute.com, en natuurlijk ook even bellen. Gegevens zijn te vinden op de website.

 • Beste dr Niessen,

  Heb zo’n 20 jaar geleden Bio Alcamid in laten spuiten
  Heb er geen last van, maar heb wel huidverslapping van mijn wangen gekregen
  Zou graag een minilift willen laten doen
  Wat denkt u ervan?

  In afwachting uw reactie
  Marion

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.