Onlangs werd in de Rembrandt Toren in Amsterdam tijdens een informatieve ochtend door dermatoloog en medisch directeur van de Velthuis Kliniek, Peter Velthuis, en plastisch chirurgen Maarten Fechner en Erik Laban veel verteld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van facelifts.

07:36 - 04:34
luistertijd 07:36 - leestijd 04:34

Onlangs werd in de Rembrandt Toren in Amsterdam tijdens een informatieve ochtend door dermatoloog en medisch directeur van de Velthuis Kliniek, Peter Velthuis, en plastisch chirurgen Maarten Fechner en Erik Laban veel verteld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van facelifts. Over de SMAS-laag, de MACS-lift en de samenwerking tussen scalpel, injectienaald en laserstraal. Journalist Hans Blommaert doet verslag.

Het was jarenlang erg stil rond de facelift. Door het grote succes van injectables en laserbehandelingen leek het of de facelift iets uit het verleden was. Immers, met laserbehandelingen is de huid weer mooi strak te maken en met injectables kan men rimpels te lijf gaan en het volume in de huid herstellen. Toch blijkt dit niet helemaal te kloppen. Hoe mooi de resultaten van injectables en laser ook zijn, ze kunnen de facelift nooit vervangen. Achter de schermen gingen de ontwikkelingen op facelift-gebied dan ook gewoon door. En met resultaat; een facelift is bij lange na niet meer de facelift van vroeger, waarbij in één grote, langdurige operatie je hele gezicht nogal radicaal en vrij onnatuurlijk werd strakgetrokken. De nieuwe generatie facelifts staat niet meer op zichzelf, maar wordt gecombineerd met injectables en laser om zo tot een goed resultaat te komen. Het is niet meer één grote facelift maar een aantal kleinere ingrepen die samen een veel mooier, jeugdiger, frisser en natuurlijker resultaat opleveren. Bijkomend voordeel is dat de littekens veel kleiner zijn en de operatie en de herstelperiode veel korter.

De MACS-lift

Bij de klassieke facelift werd de huid losgemaakt en vervolgens schuin naar achteren strakgetrokken. Het litteken was groot, van de slaap tot achter het oor, en de herstelperiode was lang. De operatie zelf ook – die duurde uren. Plastisch chirurgen gingen echter steeds meer beseffen dat de veroudering van het gezicht niet alleen werd veroorzaakt door losse huid, maar ook door volumeverlies en volumeverplaatsing. De SMAS (Superficial Musculo Aponeurotic System), het laagje bindweefsel tussen huid en spieren, bleek van groot belang. Men heeft veel onderzoek gedaan naar een manier om zowel deze SMAS laag als de huid weer terug te brengen naar z’n originele, jeugdige staat door middel van fillers, implantaten, laser en liften.

Lange tijd dacht men dat de CO2 laser dé oplossing was. De laser zou de huid laten krimpen en dus weer strakker maken en dat zou de facelift overbodig maken. Helaas, dat blijkt toch niet zo te zijn. Ten eerste omdat er nog steeds géén laserbehandeling is die de huid daadwerkelijk effectief kan doen krimpen, en ten tweede omdat de huid alleen aanpakken niet voldoende is. De SMAS moet ook aangepakt worden en daarbij is en blijft liften de meest effectieve methode.

Herrinner je je de S-lift? Deze lift-methode was een belangrijke doorbraak en een groot succes. Veel minder littekenweefsel, geen littekens achter het oor en – belangrijker- prachtige resultaten. Een strakkere huid én volumeherstel. De S-lift is inmiddels vervolmaakt en wordt nu de MACS-lift genoemd: de Musculo Aponeurotic Craniaal Suspension Lift. De Velthuis Kliniek is er in gespecialitseerd. Men lift de SMAS en de huid récht omhoog, dus niet meer schuin naar achter. Het mooie is dat met de MACS-lift ook meteen de hals behandeld wordt. De MACS-lift is geschikt voor de midface (het vlakke gedeelte onder de onderoogleden, in combinatie met injectables), de kaaklijn en de hals. De MACS-lift komt echt niet bij het middengedeelte van de hals. Is die erg verslapt dan is soms ook een aanvullende platysmaplastiek nodig om weer een mooie, strakke hals te krijgen.

1 + 1 = 3

Het kwam al eerder ter sprake: alleen laser, alleen injectables, alleen liften – het kan. Voor het allermooiste resultaat is het samenspel tussen deze drie behandelmethodes het meest effectief. Een grote facelift is daarbij niet langer de optie, maar eerder een samenspel van meerdere kleine chirurgische ingrepen, zoals een MACS-lift in combinatie met een ooglidcorrectie of een wenkbrauwlift. We hebben het in dat geval over de Multifacet Facelift. Een Multifacet Facelift is maatwerk. Bij de Velthuis Kliniek zijn de consulten hier aan aangepast. Je hebt je consult met maar liefst drie mensen:  het Full Face Consult. Je spreekt met een plastisch chirurg die je adviseert over snijdende ingrepen, een cosmetisch arts die bekijkt wat er mogelijk is met injectables en een huidtherapeut die je vertelt hoe je je huid weer vitaal kunt maken. Dit is een hele prettige ontwikkeling, waarbij precies gekeken kan worden wat voor jouw gezicht de allerbeste oplossing is.

Plastisch chirurgen Laban en Fachner over nieuwe inzichten in veroudering

(klik op de afbeeldingen voor vergrotingen)

De fijne kneepjes van Laban en Fechner…

Lees ook