Pigmentproblemen liggen op de loer

03:21 - 02:00
luistertijd 03:21 - leestijd 02:00

Waarom ontharen en zon een slechte combinatie zijn?!

Vitamine D uit zonlicht is gezond. Het is goed voor sterke botten en tanden, en helpt veel vervelende huidkwalen – zoals psoriasis en rosacea – verminderen. Het is niet voor niets dat het merk EmerginC zonlicht in een potje verkoopt. Toch zijn er ook momenten waarop je de zon beter kunt vermijden.

Ook zonlicht op je huid in de dagen voor en na het ontharen is niet verstandig! En dan maakt het nog niet eens zoveel uit of je harst, lasert of ontharingscrème gebruikt.

Een zongebruinde huid brengt de laser in de war

Aangezien de laserapparaten voor lichaamsontharing dusdanig zijn gekalibreerd dat zij de lichaamshaartjes aanpakken (hoe meer pigment in de haar, hoe beter), brengt een zongebruinde huid de laser als het ware in de war. De laser ‘ziet’ dan minder goed het verschil tussen het pigment in de haartjes en het pigment in de huid, waardoor de energie van de laserflits wordt verspreid over de huid en niet geconcentreerd in de haar terecht komt.

72 uur van te voren niet de zon in

In extreme gevallen kan het toepassen van laserontharing op een (zeer) gebruinde huid leiden tot brandwonden en littekens. Dermatoloog Patricia Wexler adviseert om voorafgaand aan een laserbehandeling tenminste voor 72 uur de zon te mijden om het risico op brandwonden, blaren, hypo- of hyperpigmentatie te verkleinen: “Doordat de laser het verschil niet kan onderscheiden tussen haarpigment en huidpigment, loopt de klant het gevaar dat de laser niet alleen de haar vernietigt, maar ook de huid.”

Ook na afloop is de huid kwetsbaarder voor uv- stralingOok na afloop van een laserontharing is het verstandig om uit de zon te blijven. Patricia Wexler: “Door de laserbehandeling zijn de melanocyten in de huid gevoeliger geworden voor de zon. Dit betekent dat de huid sneller reageert op de zon, met huidirritatie en pigmentverstoring tot gevolg.”

Leestip: Lees hier Monique haar ervaringen met de Alma Beauty Laser.

Elektrolyse

Ditzelfde geldt voor elektrolyse ontharing. De haarzakjes zijn na afloop van de behandeling verzwakt en hebben tijd nodig om te herstellen, zonder dat ze daarbij het risico lopen op verbranding door de zon. Pas dus goed op je huid en blijf tenminste 24 uur na de elektrolyse uit de zon. De dagen daarna is extra goed smeren met een hoge factor bovendien een aanrader.

Ontharingscrème

Je zou het tot slot niet verwachten, maar ook ontharingscrème maakt de huid kwetsbaar en daardoor extra vatbaar voor verbranding. Dit heeft te maken met de alkalische chemische stoffen in ontharingscrème die de haar verzwakken tot een soort gelstructuur, die je makkelijk kunt afspoelen. Deze verzwakken ook de huid. Hoewel het effect hiervan minder sterk is dan bij laser en elektrolyse, is ook in dit geval het devies: smeren, smeren, smeren!

TIP! Je krijgt tot eind augustus 25% korting op je laser ontharingsbehandeling van Alma Beauty. Lees hier welke salons mee doen. Monique is fan en is al geruime tijd onder behandeling.

Lees ook