Als ik je vertel dat mijn reukorgaan groter wordt, dan lieg ik niet...

03:56 - 02:21
luistertijd 03:56 - leestijd 02:21

Mick’s column: Help dokter, mijn neus groeit!

Als ik je vertel dat mijn reukorgaan groter wordt, dan lieg ik niet…

Nu dat ik in de herfst van mijn leven ben beland*, merk ik dat het nieuwsgierige, parmantige en rechte neusje dat ik overal pleegde in te steken, zelfs in andermans zaken, in volume toeneemt. Ik zie het op foto’s en ik hoor het ook van mijn lief. Die me overigens neemt zoals ik ben. Met of zonder giga gok.

*Niks mis met de herfst van je leven. Want met guur weer is niets fijner dan samen onder de wol te kruipen en te doen alsof de zon schijnt.

Not a pretty picture

Toch ben ik er niet gerust op, op de onafwendbare expansie van mijn reukorgaan. En mijn voorland laat wat dat betreft not a pretty picture zien. Van mijn moeder’s kant blijven de neusjes zoals ze zijn, ook op latere leeftijd, maar van mijn vader’s kant zit de groei er goed in, mag ik wel zeggen. Mijn grootvader zaliger, de acteur Johan Boskamp, had op een goed moment zo’n enorme zeppelin op zijn gezicht geplakt staan, dat hij onder de douche een sigaar kon roken.

Mijn grootvader, Johan Boskamp.

Eén centimeter groter

Is het waar dat neuzen (en ook oren) blijven groeien? Ik ging op onderzoek. ‘Je oren en neus worden inderdaad groter naarmate je ouder wordt’, vertelt Rico Rinkel, KNO-arts van het VU Medisch Centrum in het NRC van 4 mei 2010. ‘Uit onderzoek is gebleken dat bij volwassen mensen de lengte van oren iedere vijf jaar met gemiddeld een millimeter toeneemt. Dat lijkt misschien weinig, maar het betekent dat je oren op je vijfenzeventigste één centimeter groter zijn dan toen je vijfentwintig was.’

Mick vraagt dr. Frank Niessen om raad…

Appen met Frank Niessen

Maar hoe komt dat dan? Hoe komt het dat bijvoorbeeld mijn geslachtsorgaan niet groeit, behalve dan in onrustige toestand, en mijn oren en neus wel? Sommige wetenschappers zeggen dat het komt door de veroudering van het kraakbeen, het hoofdbestanddeel van oren en neuzen. Ja, dus? Betekent die veroudering dat er dan een verjonging optreedt?

Want groeien doe je tenslotte in de kracht van je leven. Om antwoord op die vraag te krijgen, was ik zo brutaal om een van BeautyJournaal’s experts, plastisch chirurg Dr. Frank Niessen, te appen op zijn vakantieadres in Azië.

Het is de zwaartekracht

Frank was zo vriendelijk om te antwoorden op mijn vraag hoe het komt dat neuzen (en oren) een groeispurt lijken te krijgen na je vijftigste. ‘Ik denk niet dat je neus en oren daadwerkelijk groeien,’ appte hij me. ‘Maar dat het de zwaartekracht is, die de weefsels doen uitrekken in de loop van de tijd. Dat merk ik heel duidelijk als ik een face-lift doe en de oren worden daarmee kleiner. Minder lang.’

Ik bedankte hem en sprak vervolgens de hoop uit dat hij geen vakantie vierde in Noord-Korea, waarop Frank, altijd gevat, antwoordde: ‘Ik houd wel van kernachtig, maar Maleisië en Thailand zijn vriendelijker!’

Invasion Of The Body Snatchers

De zwaartekracht. Dat was dus de boosdoener. Maar ik vermoed ook een stukje genetische bepaling. Waardoor in mijn geval de horror-film Invasion Of The Body Snatchers bewaarheid wordt straks en ik door het leven ga met een hoofd dat topzwaar wordt als ik begin te ruiken. Elk nadeel heeft een voordeel. Ken je het Duitse gezegde ‘An der Nase eines Mannes erkennt man sein Johannes’? Ik bedoel maar…

Lees ook