Breng deodorant aan voor het slapen gaan!!

07:10 - 04:18
luistertijd 07:10 - leestijd 04:18

Zweet ruikt slecht, het laat vlekken achter in kleding en brengt ons wellicht in verlegenheid in het openbaar. Maar het is van groot belang voor de gezondheid. In dit artikel lees je hoe de nieuwste manier van denken over zweet je dagelijkse gewoonten kunnen veranderen. Experts onthullen de laatste inzichten over de rol van zweet in combinatie met je gezondheid.

We produceren 2 soorten zweet

We hebben bijna vier miljoen zweetklieren in onze huid die tot 25 ml zweet per uur produceren om onze lichaamstemperatuur te regelen. George Havenith, een professor in milieufysiologie en ergonomie aan de universiteit van Loughborough zegt dat dit tijdens het sporten zelfs met 2 tot 4 liter per uur kan stijgen.

We produceren 2 soorten zweet: Het waterige zweet dat ons afkoelt en een olieachtig vloeistof die kan worden gekoppeld aan seksuele aantrekkingskracht. Het verkoelende zweet wordt geproduceerd door eccriene klieren, net onder de huid over het gehele lichaam. Wanneer ons lichaam verwarmt, leidt de hypothalamus (het temperatuurcentrum van de hersenen) deze klieren aan om zweet te produceren. Dit verdampt vervolgens op de huid en neemt de hitte weg uit onze lichamen. We produceren 7 keer meer waterig zweet dan het olieachtige zweet vanwege haar rol om ons te beschermen tegen oververhitting.

Waarom tieners zo kunnen stinken

Het tweede type zweet wordt geproduceerd door apocriene klieren in de oksels, geslachtsdelen en tepels. Ze produceren een olieachtige vloeistof vol vet en eiwit. Dierstudies suggereren dat dit zweet bijdraagt aan seksuele aantrekkingskracht. Hoewel het nog reukloos is wanneer het vrijkomt, zodra het zweet op de huid komt reageert het met bacteriën zoals Staphylococcus hominis, die de tyische geur veroorzaakt.

Het zweet van tieners heeft de neiging om te ruiken omdat hun fluctuerende geslachtshormonen de apocriene klieren stimuleren om vettig zweet vrij te laten, zegt dr Justine Hextall, een consultant dermatoloog bij westerse Sussex ziekenhuizen. ”Door sommige gewoontes die tieners hebben (zoals het weinig tot niet wassen van hun lichaam) ontstaan bacteriën die geur veroorzaken.”

Je opvoeding beïnvloedt zweet

Sommige zweetklieren zijn meer actief dan anderen. Een theorie is dat blootstelling aan hitte vóór de leeftijd van 4 bepaalt hoe goed je klieren afkoelen. ”Dat is de reden waarom mensen die in de tropen opgroeien meer zweten dan de mensen die daar op vakantie zijn. Dit is omdat meer klieren actief zijn en deze geactiveerde klieren ook efficiënter zijn om het lichaam af te koelen en dus meer zweet te produceren,” zegt professor Havenith.

Neem een heet bad voordat je op vakantie gaat

Om overmatig zweten op vakantie te verminderen, bereidt je je lichaam het liefst al weken voor vertrek voor, net zoals atleten doen. Voor een evenement in een warm klimaat trainen velen hun zweetklieren om efficiënt te werken in hoge temperaturen, dit doen zij door te trainen in warme ruimtes. ”Met regelmatig gebruik van een sauna of een warm bad kun je je zweetklieren trainen om efficiënter te werken bij hoge temperaturen, waardoor er meer zweet geproduceerd wordt om het hele lichaam mee af te koelen.

Waarom stevige mensen meer zweten

Over het algemeen zweten mensen met overgewicht meer. Ze verbruiken meer energie tijdens het sporten om hun gewicht te verplaatsen en ze hebben een groter oppervlak om af te koelen. Hoe meer vet een persoon heeft, hoe moeilijker het is om af te koelen en hoe meer zweet ze moeten produceren, zegt dr Hextall. Mensen die fit zijn zweten ook veel tijdens een training omdat hun lichamen zich hebben aangepast om gevoeliger te zijn voor temperatuurverandering, hun lichaam wordt gemakkelijker koel gehouden, zegt Havenith.

Gebruik deodorant ’s nachts

Als je dagelijks een douche neemt verwijder je veel slechte bacteriën zodat je minder ruikt. Een andere truc is om deodorant te gebruiken voor het slapen gaan. Vrouwen die dit doen blijken minder te zweten dan degenen die deodorant ’s ochtends aanbrengen.

Transpiratiewerende middelen bevatten in het algemeen aluminiumchloride. Aluminiumdeeltjes worden door cellen in de zweetklieren opgenomen, waardoor ze zwellen en sluiten zodat ze geen zweet meer vrijmaken. Er wordt gedacht dat door het ’s nachts aanbrengen van deodorant de anti-transpirant tijd heeft om tijdens het slapen in de poriën te trekken. ”Droog je oksels, breng ’s nachts deodorant aan en neem in de ochtend een douche” zegt dr Hextall. Dat is de ultieme tip!

Neem warme drankjes om af te koelen

Hete koffie of thee kan ervoor zorgen dat je gaat zweten aangezien het temperatuursensoren in je lichaam stimuleert, waardoor het koelmechanisme van het lichaam wordt afgesteld. Daarnaast kan cafeïne het zenuwstelsel stimuleren om zweetklieren te activeren. In feite kunnen warme drankjes ons beter afkoelen dan ijskoude drankjes, zegt Havenith. ”We produceren meer zweet als reactie op een heet drankje dan bij een koud drankje, dat daadwerkelijk het zweten onderdrukt en de lichaamstemperatuur niet verandert.”

Je zweet wat je eet

Wat je eet kan een zweetgeur beïnvloeden. Knoflook of asperges kunnen een scherpe geur veroorzaken omdat chemicaliën in deze voedingsmiddelen niet afgebroken zijn en in adem en zweet worden vrijgegeven. Een eiwitrijk dieet kan ook leiden tot onregelmatige zweet, vooral als je sport. ”Als je niet genoeg koolhydraten hebt, begint je lichaam eiwit als brandstof af te breken waardoor ammoniak in zweet ontstaat, wat leidt tot een ammoniakachtige geur. Deze geur kan ook aangeven dat de lever of de nieren niet goed werken,” zegt dr Hextall.

Mannen en vrouwen zweten hetzelfde

De traditionele theorie is dat mannen meer zweten. Maar uit een studie door de Universiteit van Wollongong in Australië  bleek dat zweten is gekoppeld aan de lichaamsgrootte. Kleinere mensen, ongeacht geslacht, verhogen de bloedsomloop naar hun huid om hitte te verliezen, in plaats van te zweten.

Probeer een zweettransplantatie 

Voor sommige mensen is de hoeveelheid zweet het probleem niet, maar het verkeerde type bacteriën op hun huid die overtollige geuren veroorzaken. Eerder dit jaar stelden onderzoekers aan de Universiteit van Californië een behandeling voor: een ‘bacteriële transplantatie’. Wetenschappers deden onderzoek naar een identieke tweeling, een met lichaamsgeur en de andere zonder. Ze namen een uitstrijkje van de bacteriën van de fris ruikende tweeling en smeerde dit over de oksel van de tweeling met lichaamsgeur. De geur verdween, zelfs een jaar later. De theorie is dat de nieuwe bacteriën het slechte voorkomen, waardoor de geur wordt opgeheven.

Bron

Lees ook