Het is voor ons lichaam heel belangrijk om op een aangename binnentemperatuur van 37 °C te blijven.

02:59 - 01:47
luistertijd 02:59 - leestijd 01:47

Het is voor ons lichaam heel belangrijk om op een aangename binnentemperatuur van 37 °C te blijven. Onze organen werken dan optimaal, ons bloed kan blijven stromen en het vochtgehalte blijft op peil. Ons lichaam is continue bezig alles in balans te houden, dit heet ‘homeostasis’.

De buitenkant is een ander verhaal. Onze huid heeft vele zenuwcellen die de warmte en koude prikkels oppikken. Het is belangrijk voor ons om het koud of warm te hebben zodat we iets aan of uit kunnen trekken om onze lichaamstemperatuur te reguleren.

 Maar is een heet bad schadelijk?  Een aantal wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de huid meer doorlaatbaar (het gemak waarmee stoffen naar binnen kunnen dringen) voor water is wanneer de temperatuur stijgt (hier is meer over te lezen). Dit zou tot gevolg hebben dat wanneer het badtemperatuur stijgt, de temperatuur van je huid stijgt en de huiddoorlaatbaarheid stijgt.

 

Verhoogde doorlaatbaarheid

Maar is meer water in de huid nu goed of slecht?  Wanneer je huid te veel water heeft opgenomen, wordt de huidbarrière, de natuurlijke bescherming van de huid, aangetast. De huidbarrière houdt juist de schadelijke invloeden buiten en de belangrijke stoffen binnen. Als de doorlaatbaarheid groter wordt, kan de huid juist geen vocht vasthouden en kunnen irriterende stoffen de huid binnendringen. Beide zaken zouden je huid droger maken dan ervoor.

 Heb je ooit jeuk gehad na een heet bad? Dat zou kunnen komen door een aantal zaken. Wanneer de temperatuur omhoog gaat dan gaat je bloed sneller stromen. Dit kan voor jeuk zorgen. Wanneer de huidbarrière wordt aangetast door de hitte, kan door uitdroging de huid jeukerig worden. Wanneer je natuurlijke huidbarrière afgewassen wordt kunnen stoffen die in badolie of badschuim zitten dieper in de huid doordringen, waardoor de gevoelige huid geïrriteerd kan raken. Dit gebeurt het meest wanneer er veel irriterende stoffen in een product zitten en wanneer je huid al neigt naar droogheid.

Dus hoe kouder hoe beter? Om je huidbarrière niet aan te tasten en optimaal te kunnen ontspannen, is de ideale badtemperatuur tussen de 37 en max 40 °C. Echter, wanneer het een beetje warmer is zou het de huid niet schaden op de lange termijn, alleen wanneer je last hebt van eczeem en droge huid. Bedenk dat wanneer je echt gaat transpireren dat het water te heet is, daar kun je moe van worden en het is juist de bedoeling dat je er van opknapt. Smeer je na het baden goed in met bodylotion en gebruik geen of weinig badschuim. Hoe heet je je bad ook wilt, je moet er wel door kunnen ontspannen en ervan kunnen genieten!

(Femke Huter/BeautyJournaal)

Perfecte producten voor douchen en baden? Die vind je hier.

Lees ook