De reactie van deze mevrouw, die tevens een online winkel in natuurlijke deo beheert, was als volgt: 'Jammer dat de echte voordelen van een natuurlijke deodorant van Aluin niet echt naar voren komen.

04:00 - 02:24
luistertijd 04:00 - leestijd 02:24

De reactie van deze mevrouw, die tevens een online winkel in natuurlijke deo beheert, was als volgt:

‘Jammer dat de echte voordelen van een natuurlijke deodorant van Aluin niet echt naar voren komen. Voordelen van Aluin als DEO;
Geen chemicaliën en geurstoffen, geen irritatie, lange werking, goedkoop, kan niet door de huid naar binnen, de huid blijft ademen, geen gezondheidrisico”s. Werking: Bacterieën welke goed ontwikkelen en groeien in okselvocht veroorzaken de onaangename geur. Okselzweet is geurloos. Verlaagt de PH van de huid dusdanig dat bacterieën niet ontwikkelen en groeien in het oksel vocht, dus geen onaangename geur. Vlekt niet in kleding, plakt niet, met water afspoelbaar en is niet slecht voor het millieu vergelijk dat maar eens met de chemische varianten.’

Onze chemicus laat hierop het volgende weten:

Aluin (kaliumaluminiumsulfaat: KAl(SO4)2.12 H2O) is net als alle andere aluminiumzouten (uit de natuur of uit de fabriek) een ‘chemicalie’.

Geen irritatie: klopt, wordt al heel lang toegepast, stond vroeger bij elke man op de wastafel. Als bloedstelpend middel voor wondjes tijdens het scheren. Aluin bindt aan eiwitten van de beschadigde huid, waardoor deze samentrekt (adstringerende werking) zodat de bloeding stopt. Op dezelfde manier werkt een aluminium- (of zink-)zout in een antitranspiratiemiddel: er kan zich een eiwitpropje vormen in de opening van een zweetkanaaltje, het zweet kan niet naar buiten komen, dus enigszins verminderde zweetproductie.

Lange werking: hangt niet alleen af van het type aluminiumverbinding, maar ook van de concentratie in en de formulering van het product.

Goedkoop: juist.

Kan niet door de huid naar binnen: geen enkel zout kan door de huid naar binnen (huidbarrière), alleen niet te grote vetachtige moleculen kunnen soms in/door de huid dringen en in het bloed terecht komen.

De huid blijft ademen: onze huid ademt niet, dat doen onze longen.

Geen gezondheidrisico’s: zou een mooie boel zijn als die er wel waren, bij welk product dan ook! Zeker synthetische stoffen (uit de fabriek), moeten aan heel veel veiligheids- en gezondheidseisen voldoen. Fabrikanten moeten een compleet ‘dossier’ overleggen, voor een product op de markt mag komen. Soms duikt toch opeens een gezondheidsrisicoverhaal op, bij deo’s en antitranspiratiemiddelen is echter nooit iets bewezen.

Geen geurstoffen: dat is voor de meeste mensen gunstig, daar geurstoffen redelijk veel irritaties en/of allergieën veroorzaken.

Werking: juist is dat ‘vers’ okselzweet en zweet op alle andere plaatsen van het lichaam reukloos is. De bacteriën van de huidflora kunnen bepaalde opgeloste stoffen, zoals lactaten (zouten van melkzuur) in het zweet omzetten in ‘stinkende’ zuren, zoals boterzuur. Bij een wat lagere pH (kan niet al te laag worden, dan raakt de huid geïrriteerd) groeien bacteriën slechter. Aluin verlaagt de pH enigszins en dat vertraagt de zweetgeurvorming.

Vlekt niet in kleding, plakt niet, met water afspoelbaar: klopt, zolang de pH niet te laag wordt en het product geen andere ‘vlekkende’ en ‘plakkende’ stoffen bevat. Aluin is oplosbaar in water, dus ook met water afspoelbaar.

Een is niet slecht voor het millieu, vergelijk dat maar eens met de chemische varianten: met welke chemische varianten moeten we dit vergelijken? Andere aluminiumzouten? Aluminium (kunnen alleen maar zouten zijn) in het milieu zijn in opspraak geweest (Alzheimer). Die angst is grotendeels voorbij. Maar aluin (ook aluminiumzout!) in het milieu zou dan even slecht zijn. Daarbij komt nog dat de meeste aluin tegenwoordig direct uit bauxiet geproduceerd wordt door middel van electrolyse (puur natuur?).

Hartelijke groet, Lida Schoen

Bekijk hier nog de film die we erover maakten:

Lees ook:

Lees ook