De dodelijke huidkanker vorm melanoom neemt toe….

07:44 - 04:38
luistertijd 07:44 - leestijd 04:38

De meeste vrouwen houden wel van een mooi bruin kleurtje in de zomer. Dit willen we natuurlijk het liefst op de meest huid-vriendelijke manier voor elkaar krijgen en dat kan nu. Wetenschappers hebben namelijk een geneesmiddel ontwikkeld waardoor je een zongekuste huid krijgt zonder zelfs naar buiten hoeven te gaan. En het is geen spraytan…het is bedoeld in de strijd tegen huidkanker.

 

Het dodelijke huidkanker melanoom neemt toe

Voor degenen die zich afvragen waarom wetenschappers hun tijd ‘verspillen’ aan iets oppervlakkigs zoals het krijgen van een mooie bruine huid, in plaats van het vinden van een geneesmiddel tegen kanker: In de Verenigde Staten sterft één persoon per uur aan melanoom en maar liefst 86% van de melanomen komt tot wasdom als gevolg van blootstelling aan uv-straling (vroeger dacht men nog dat de zon er niets tot weinig mee te maken had, maar dat inzicht is veranderd).

De allerbeste tip: blijf gewoon in de schaduw

Je huid beschermen in de zon met een dikke laag zonnecreme is belangrijk (bij voorkeur met minerale filters die zonlicht reflecteren), maar nog veel belangrijker is het je huid te beschermen met kleding, en het liefst zo veel mogelijk in de schaduw te blijven.

De productie van melanine stimuleren

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in de VS hebben een geneesmiddel ontwikkeld dat de productie van melanine stimuleert (de kleurstof die de huid produceert om de huid een natuurlijke bescherming tegen uv-straling te geven) zodat het bruine kleurtje echt is en niet geverfd of opgespoten is.

Nu gooien we het een beetje gekscherend over een kam: neem een geneesmiddel tegen huidkanker en je krijgt meteen dat felbegeerde bruine kleurtje, dat eigenlijk ook weer gevaar voor het krijgen van huidkanker laat toenemen. Maar het is blijkbaar een feit: stimulatie van de melanine door dit geneesmiddel helpt in de bescherming tegen huidkanker.

Denk nu niet dat een selftanner dat ook doet! Die biedt geen enkele bescherming, die laat alleen door een eiwitreactie op de hoornlaag een oppervlakkig bruin kleurtje achter. Het proces waarop het geneesmiddel zich richt, speelt zich IN de huid af.

Het doel

”Ons echte doel is een nieuwe strategie voor het beschermen van de huid tegen UV-straling en kanker,” vertelde David Fisher, die de studie leidde, aan de BBC. ”Donker pigment wordt geassocieerd met een lager risico op alle vormen van huidkanker.”

Hoe werkt het?

Onder UV-straling beschermt de huid zichzelf tegen schade door een chemische reactie op te zetten die melanine produceert, het pigment dat haar, huid en ogen een donkere kleur geeft. Dit is ook waarom de mensen die in een warmer en zonniger klimaat leven een donkere haarkleur en huid hebben.

Tip! Bekijk dagelijks de zonkracht meter op BeautyJournaal!

 

BeautyJournaal zonkracht meter

Het geneesmiddel wordt in de huid ingewreven om het melanineproces te stimuleren. Tot nu toe is het alleen op muizen en op huidmonsters getest. Hoewel de resultaten erop wijzen dat het zelfs op roodharigen kan werken, waarvan de bleke huid het gevolg is van een genetische mutatie die voorkomt dat de huid melanine produceert, waardoor ze veel sneller vatbaar zijn voor het gevaarlijk verbranden van de huid.

Verdubbeling van het risico op melanoom

Gemiddeld is het risico van een persoon op melanoom verdubbeld als ze meer dan 5 zon-verbrandingen hebben gehad. Een op de vijf Amerikanen ontwikkelt huidkanker in hun leven. Elk jaar zijn er in de Verenigde Staten steeds meer nieuwe gevallen van huidkanker gediagnosticeerd dan borst-, prostaat-, long- en darmkanker gecombineerd.

Nederland koploper met melanoom

Onlangs werd ook bekend dat Nederland in Europa maar liefst koploper is met het aantal huidkankergevallen. Schrikbarend, want dit zijn we met name met de dodelijke huidkanker melanoom! Ik citeer het persbericht van het RIVM hierover in hun rapport ‘UV-straling en gezondheid’ :

‘Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben en overlijden ruim 900 mensen aan de gevolgen ervan. Sinds 1990 is het aantal gevallen verviervoudigd. Deze stijging is veel sterker dan bij andere vormen van kanker, en een verdere stijging ligt in de verwachting. De gevaarlijkste vorm van huidkanker is het melanoom. Het melanoom komt in Nederland relatief vaak voor: binnen Europa behoort Nederland tot de koplopers.’

Dermatoloog Francis Wu vraagt zich af hoe dit kan….

We vroegen de dermatoloog in ons expertteam Francis Wu naar zijn mening, en hij laat ons per email weten: ‘Ik heb er al een aantal dagen over nagedacht en ik begrijp het ook niet. Gaan Nederlanders vaker naar zonnige gebieden, meer zonnebank bezoeken, smeren zij niet goed, is zonpreventie voorlichting ontoereikend? Of werkt de voorlichtingen juist te goed waarbij we huidkanker in een vroege fase detecteren in tegenstelling tot andere landen?

Het zijn inderdaad cruciale vragen. Frappant genoeg scoren we in Nederland ook heel hoog op borstkanker (lees mijn artikel erover). What’s going on?!

Meer dan 10x op de zonnebank? Dan heb je 34% meer kans op melanoom!

De zonnebank wordt nog veelvuldig genoemd als grote risicofactor. In de VS zijn jaarlijks meer dan 419.000 huidkankergevallen gerelateerd aan deze manier van bruinen. Men stelt nu dat mensen die 10 of vaker gebruik hebben gemaakt van de zonnebank, een maar liefst 34% hogere kans  hebben op het ontwikkelen van melanoom in vergelijking met degenen die nooit gebruik hebben gemaakt van een zonnebank.

Wellicht zit de beschermende stof straks je in zonnebrandcreme! Maar voorlopig helpt een spf15 (wij zeggen spf 50) ook al…..

Uiteindelijk willen de onderzoekers hun medicijn combineren met zonnebrandcrème voor maximale bescherming tegen de zon. Tot die tijd vermindert het dagelijks gebruik van SPF15 of hoger het risico op het ontwikkelen van melanoom met 50%. Zoals filmregisseur Baz Luhrmann ooit zei: ”Draag zonnebrandcrème.”

Bron

Wie is BeautyJournaals dermatoloog Francis Wu?

Francis Wu is werkzaam in het Dermatologisch Centrum Maarssen en Vechtstreek, eigenaar van Shape Aesthetics BV voor cosmetische dermatologische anti-aging consultatie & behandeling en mede-oprichter Cosmeceutics BV voor zijn huidverzorgingslijn Iconic Elements.

Logo

Voor Iconic elements is een prestigieuze grand prix de la beaute 2015-2016 award in Hong Kong uitgereikt. De award was georganiseerd door de twee toonaangevende Hong Kong Beauty en Les Nouvelles Esthétiques tijdschriften.

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Unieke aanbieding van een mooi geformuleerde Nederlands zonnecrème

Tot slot melden we met trots dat Francis Wu een heel veilige, vernieuwende zonnecrème heeft uitgebracht, voor zelfs de meest gevoelige, kwetsbare huid, en ook voor alle huidkleuren: zonder parfum, met gegarandeerd veilige, want alleen minerale filters, en met UVA en UVB bescherming (echt, dit is de kortste inci-lijst ooit die we hebben gezien voor een anti zonnebrandmiddel!):

Shop Iconic Elements zonnecreme nu met 5 euro korting!

 

Lees ook