shop Nivea Sun Sensitive Immediate Protect spray spf 30 Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding! Echt super voor de zeer gevoelige huid. Waterproof en je bent uitstekend beschermd tegen verbranding.Nivea Sun bevat geen filters die schadelijk zijn voor het zee-leven. Bekijken Tot nu toe werd gezegd dat zonnebanken en gezichtsbruiners “waarschijnlijk kankerverwekkend” waren. Maar het Internationaal Agentschap Kankeronderzoek verplaatst […]

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Tot nu toe werd gezegd dat zonnebanken en gezichtsbruiners “waarschijnlijk kankerverwekkend” waren. Maar het Internationaal Agentschap Kankeronderzoek verplaatst de zonnebank nu naar de hoogste risicocategorie. Volgens de wetenschappers is het verband tussen zonnebanken en huidkanker overtuigend aangetoond.  De wetenschappers vergelijken de zonnebank met roken en blootstelling aan asbest.

Melanoom
Mensen die voor hun 30ste geregeld onder de zonnebank gaan, hebben 75 procent meer kans om melanomen te krijgen. Een melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker.

Verbod
Het Duitse parlement besloot vorige maand dat jongeren onder de achttien niet meer naar de zonnestudio mogen wegens het gevaar van regelmatige blootstelling aan kunstmatige UV-straling van zonnebanken.

Zonnestudio’s die toch nog minderjarigen toelaten, kunnen rekenen op een boete. Jaarlijks krijgen meer dan 140.000 Duitsers huidkanker. Thuis mogen jongeren nog wel gewoon onder de zonnebank.

De Nederlandse dermatoloog Gertruud Krekels, woordvoerder van de Nederlandse vereniging voor Dermatologie en Venereologie, reageerde opgetogen op het Duitse initiatief. Zij pleitte voor vergelijkbare maatregelen in Nederland. Bron: NOS.nl

Toch kleeft er ook iets raars aan deze boodschap. In kranten lezen we bijvoorbeeld ook dat uv-straling dus inderdaad gelijk wordt gesteld aan het gevaar van tabaksrook en asbest. Het wordt nu bestempeld als een zeer groot gevaar. Maar uv-straling is een heel normaal aards verschijnsel, waar je uberhaupt niet omheen kunt. Tabaksrook en asbest kun je makkelijk vermijden. Dat die zonnebanken uit de wereld moeten, oke, maar om echt zo paranoide over uv-straling te gaan doen? We hebben het ook nodig voor onze gezondheid, en de mens is van nature helemaal niet geneigd om heel lang in de zon te blijven, omdat verbranden nu eenmaal pijn doet. De opkomst van uv-werende filters heeft ons natuurlijke gedrag danig veranderd. We denken nu dat we langer in de zon kunnen blijven, omdat we geloven dat we beschermd zijn.

Lees ook:

Beschermt spf 15 in make-up het zelfde als een spf 15 in een anti-zonnebrandmiddel?

14-jarig meisje verbrand 70% van lichaam na zonnebanksessie

Naar schatting krijgt 1 op de 4 Nederlanders huidkanker

Kan Cafeine huidkanker voorkomen?

Anti-huidkankercreme beschermt ook rimpels

Bescherm je kind nu al tegen huidkanker!

Lees ook