P20 kun je in principe 1x per dag smeren, lees waarom....

10:51 - 06:30
luistertijd 10:51 - leestijd 06:30

Je hebt er vast al eens van gehoord: P20. De witte flacons met rood, oranje en gele strepen en de aparte naam P20, verwijzend naar de spf20 die oprichter Claus Riemann eind jaren’70 (1979 om precies te zijn) al ontwikkelde, en in die tijd was dat een absurd hoge beschermingsfactor! Maar nog spraakmakender is de claim altijd geweest: eenmaal per dag opsmeren en je bent tot 10 uur beschermd tegen uv-straling. Hoe ideaal is dat, niet meer bijsmeren. Je hebt je uv-beschermende jasje al aan. Er zijn vaak vraagtekens bij gesteld, en daar ga ik hieronder ook op in. P20 is een bijzonder kind in de grote familie van anti-zonnebrandcrèmes!

Niets is zo belangrijk als de stabiliteit van een uv-filter

Eind jaren zeventig was anti-zonnebrandcrème nog maar net gemeengoed aan het worden. We begonnen te snappen dat we iets moesten doen tegen huidkanker, en tegen verbranding van je huid. Maar we dachten dat een factor 6 of 10 wel volstond. Daarmee kon je immers al een paar uur in de zon verblijven. Zo werd ons verteld. Wat we niet wisten is dat hoe onstabiel die uv-filters toen nog waren. Althans, de synthetische (de industrie spreekt vaak van chemische -) filters. Ze waren eigenlijk nog zo onstabiel, dat ze uiteen vielen zodra ze met uv-straling in aanraking kwamen. Lastig. Want de schijnveiligheid van bescherming was een feit. We waanden ons veilig, maar niets was minder waar.

Terzijde: synthetische filters absorberen het licht en vallen daardoor na verloop van tijd langzaam uit elkaar.

Minerale filters zoals titanium dioxide beschermen niet optimaal tegen uv-a straling

En dan waren er natuurlijk nog de minerale filters, maar die gaven zo’n witte gloed aan je huid dat je daarmee absoluut niet gezien wilde worden, tenzij je een huidziekte had, of topsporter was. De industrie was nog niet in staat om de deeltjes zo klein te maken dat die witte gloed verdween, en eigenlijk  nog steeds niet helemaal, vandaar er tegenwoordig gekleurd pigment aan toegevoegd wordt (best handig, je hebt meteen een foundation!). Jammer is wel dat minerale filters nog steeds niet optimaal tegen uv-a straling beschermen: titanium dioxide, wat erg veel gebruikt wordt beschermt goed tegen uv-b, en alleen tegen korte uv-a stralen. Daarentegen beschermt zink tegen zowel korte als lange uv-a stralen, maar zink wordt weinig gebruikt omdat het zo pasteus is. Neemt niet weg dat er tegenwoordig zeker producten bestaan waarin de zinkdeeltjes wel mooi bewerkt zijn om een minimaal wittige gloed te krijgen.

 

Een van de beste, gepatenteerde, uitvindingen ooit

Maar daar was de Deen Claus Riemann, die voor zijn malaria-studie toch vaak in landen rond de Evenaar verbleef, en met zijn rode haar en witte huid hopeloos verbrandde. Hij bedacht P20 en besloot meteen dat het niet goed, maar supergoed moest beschermen. Zo ontstond er formulering die niet alleen, dankzij een speciaal gepatenteerd procede, zeer stabiel was, maar ook dankzij de toevoeging van alcohol aan de formule een superhechting aan de huid had, en uitstekende verspreiding over de huid, en ook geen extra conservering nodig had. Terwijl bijna alle gangbare uv-beschermende crèmes dat wel nodig hebben, omdat er water in zit. In P20 dus niet. Het zit daarom ook altijd in een vernevelaar.

Een formule die tien uur lang intact kan blijven

P20 was jarenlang de eerste stabiele uv-beschermer: de filters blijven tot tien uur lang werkzaam op je huid. Ze vallen maar heel langzaam uiteen. Aan het einde heb je dan wel geen spf 20 meer, of 30 of 50, maar dat hoeft ook niet na tien uur, toch! P20 bevat louter synthetische (ofwel chemische) filters, omdat deze niet alleen een superbescherming tegen uv-b straling geven, maar ook tegen uv-a straling, waar de meeste anorganische (lees: minerale) filters daar niet tegen kunnen beschermen.

Je huidtype telt…

Maar hoe kun je nou tien uur beschermd zijn, en maar 1x per dag hoeven sprayen? Zoals gezegd is de P20 formulering uiterst stabiel en kan deze claim op de formulering zelf ook serieus waargemaakt worden. Echter, geen huid is het zelfde, en daar moet je toch rekening mee houden. Afhankelijk van jouw huidtype (we leggen het hieronder uit), kun je een bepaald aantal minuten in de zon blijven zonder te verbranden en dit kun je verlengen met een uv-beschermend filter:

Type I: Een zeer lichte huid, met sproeten, rossig tot lichtblond haar en grijsblauwe ogen. Dit type verbrandt zeer snel (na 5 tot 10 minuten) en wordt nauwelijks tot niet bruin, maar wel rood. Opvallend veel Engelsen voldoen aan dit type.

Type II: Een lichte huid, met vaak (donker)blond haar en blauwe tot blauwgroene ogen. Dit type verbrandt snel (na 10 tot 20 minuten) en wordt langzaam bruin. Veel Nederlanders vallen onder dit type.

Type III: Een licht getinte huid, met licht- tot donkerbruin haar en vrij donkere ogen. Dit type verbrandt zelden en anders alleen langzaam (na 15 tot 25 minuten) en wordt gemakkelijk bruin. Dit huidtype past bij mensen uit midden-Europa.

Type IV: Een getinte huid, met donker haar en donkerbruine ogen. Dit type verbrandt bijna nooit en anders alleen langzaam (na ca. 30 minuten), is van nature al bruin en wordt snel donkerder van kleur in de zon. Mensen uit de Mediterrane landen vallen in deze categorie.

Type V: Een donkere huid, met donker tot zwart haar en donkere ogen. Dit type bruint zeer goed en verbrandt nooit. Mits: dit type in zijn natuurlijke omgeving verblijft. Dan is deze huid volledig gewend aan de zonkracht in die omgeving. Blijft iemand met dit type huid langere tijd op het Noordelijk halfrond, dan zal deze huid toch ook verbranden, omdat ze nou eenmaal niet meer gewend is aan krachtige uv-straling. Het gaat hier om Aziatische mensen.

Type VI: Een donkere huid, met zwart haar en donkere ogen. Dit type bruint zeer goed en verbrandt eveneens nooit, mits dezelfde omstandigheden gelden als bij het type V. Het betreft hier mensen van het negroide ras.

Zo verleng je de zelfbeschermingstijd van je huid

Zoals gezegd vallen de meeste Nederlanders onder het type II, maar als we naar het gemiddelde voor heel Europa kijken, is het type III veruit de grootste groep. Mensen van het type II kunnen dus ongeveer 20 minuten in de zon kunnen zitten zonder te verbranden, zonder gebruik van een antizonnebrandmiddel.

Kies je een spf 20 dan kun je 20 x 20 minuten in zon verblijven zonder te verbranden (nog wel afhankelijk van de zonkracht van die dag – lees hier meer!) ofwel 400 minuten = ruim 6 uur. Dit is natuurlijk erg lang. Je moet er ook rekening mee houden dat door zwemmen, zweten, en bewegen danwel wrijfing met stof, huid of zand, toch filter van de huid verliest en daarom wordt aanbevolen om filters om de twee uur opnieuw en dik aan te brengen. Bovendien vallen de meeste filters ook na twee uur wel uit elkaar.

Om de twee uur bijwerken

P20 valt dus niet zo snel uit elkaar, en dat is een fijne gedachte! Dat neemt niet weg dat ook P20 adviseert om elke twee uur je spf opnieuw aan te brengen. Ook wordt er geadviseerd om niet tien uur lang in de zon te blijven. Je huid kan maar een bepaalde dosis straling aan en zal na uren toch gaan verbranden. Verbranden (onder invloed van met name uv-b straling) is uit den boze: het veroorzaakt DNA schade (lees hier meer over de mechanismen achter verbranden en de zelfbescherming van de huid).

Wat een veilig idee….

Kortom, met P20 heb je een heel veilig anti-zonnebrandmiddel in huis. Dat is fijn voor jou, maar ook voor kinderen! P20 heeft een zg. Continuous Spray die je ook ondersteboven kan houden, handig om moeilijk bereikbare lichaamsdelen te doen en bewegelijke kinderen te kunnen insprayen.

De verschillen en overeenkomsten tussen uv-a en uv-b straling:

De ultraviolette straling van de zon bestaat uit drie stralingssoorten: uv-a  (320-400 nm), uv-b (280-320 nm) en uv-c (180-280 nm). Meer dan 95% van de straling die ons bereikt is uv-a. Uv-b is 1-5%, terwijl de meeste uv-c wordt geabsorbeerd door de ozonlaag. Uv-a is overdag het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig (variërend van 95% tot 99%!), en dringt door wolken en ramen heen. De intensiteit van uv-b hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag.

A-aging & B-burning! Maar zowel uv-a als uv-b veroorzaken huidkanker.

De voordelen van P20 op een rij:

 

Om extra rekening mee te houden:

Shop P20 ondermeer bij Etos en Kruidvat, en hier ook makkelijk online.

Monique heeft dit artikel in samenwerking met P20 geschreven.

Lees ook