Gezicht Gezicht Lichaam Lichaam Lichaam en zon Monique schrijft Zon Zon Special

Waarom verbrandt je huid in de zon?

Monique geeft inzicht in de mechanismen

zonverbrande huid

Waarom verbrandt je huid in de zon? Na 24 uur is het negatieve effect op zijn hoogtepunt en zal dan na drie tot vier dagen weer verdwenen zijn. Vooral uvb-straling is verantwoordelijk voor huidverbranding. Hoe erg de verbranding zal zijn, is geheel afhankelijk van de duur van verblijf in de zon, de kracht van de zon op die locatie op dat moment én het huidtype. Hoe lichter je huid is, hoe minder pigment het bevat en dus gevoeliger zal zijn voor uv-straling.

Waarom verbranden zo schadelijk is

Verbranden is allereerst erg pijnlijk. Je kan zelfs brandwonden oplopen. Maar ook blaren, hoofdpijn, misselijkheid en koorts. In al die gevallen moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden. Er kan sprake zijn van een zonnesteek. Brandwonden en blaren moeten goed behandeld worden om infecties te voorkomen.

Verbranden is vooral ook erg schadelijk omdat het heel direct een grote belasting voor het DNA betekent. De zg. reparatietroepen moet grootschalig in actie komen om de gevolgen voor de celkernen beperkt te houden. Hoe intensiever er een beroep wordt gedaan op het reparatiemechanisme, hoe groter de kans wordt dat er foute reparaties worden uitgevoerd. Waardoor op den duur huidkanker kan ontstaan. Ook geldt hierbij dat hoe vaker iemand door de zon verbrand is geweest in zijn leven, en dus hoe vaker het DNA hersteld moest worden, hoe groter de kans op fouten. We spreken hier dan in vaktermen over een zonschade die cumulatief wordt opgebouwd. De ene schade en reparatie stapelt zich op de andere. Daarom wordt ook zo streng aangeraden om kinderen uit de zon te houden, omdat ze anders al zo jong beginnen met het opbouwen van die zonschades.

Hoe je DNA-reparatietroepen werken

DNA is de drager van onze erfelijke eigenschappen. Vergelijk het maar met een computercentrum: elke celkern in ons lichaam bevat zo’n centrum. Er ligt informatie in opgeslagen hoe de cel moet functioneren. De opdracht van huidcellen is hoofdzakelijk een beschermende barrière tegen invloeden van buitenaf te zijn en voor een klein deel afvalstoffen van binnenuit naar buiten te laten. DNA wordt onder meer door uv-licht beschadigd. Dit proces is te vergelijken met plastic dat langdurig in de zon ligt: het verkleurt, wordt hard en valt op den duur uit elkaar. Zo kan de structuur van het DNA veranderen en als dat niet gerepareerd wordt, gaat het DNA de verkeerde instructies naar de huidcellen uitzenden. Bijvoorbeeld: vermenigvuldig je in hoog tempo, waardoor een woekering ontstaat die leidt tot huidkanker. Het DNA beschikt over zogenaamde reparatietroepen die fouten kunnen repareren en/of cellen die zo beschadigd zijn dat ze niet meer gemaakt kunnen worden, kunnen laten afsterven. Maar hoe vaker in je leven die troepen zijn ingeroepen voor hulp (dus als dat al vanaf jongs af aan is) , hoe groter de kans is dat ook zij fouten gaan maken. Vooral bij huidverbranding moet er in de huid enorm veel werk verzet worden. Daarom is huidverbranding ook zo schadelijk.

(Deze informatie is afkomstig uit een boekje over zon en verzorging dat Monique Lindeboom enkele jaren geleden schreef in opdracht van Biodermal.)

Wil jij voor je bedrijf meer weten over cosmeticatrends? Heb je hulp nodig je communicatiestrategie te bepalen? BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom is al 24 jaar journalist en kan als consultant het verschil maken voor je propositie. Mail haar op info@beautyjournaal.nl

 

Lees ook dit zondossier van het KWF.

Lees ook:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

4 reacties

 • Belangrijk is om ook van binnenuit je huid te beschermen en als het ware een schildje opbouwen, supplementen met veel vit E erin kinnen daarbij goed helpen. Vit E is bewezen een goede hulp te zijn bij het herstellen van de huid ook bij bijv brandwonden.in tarwekiemolie zit veel vitamine E en ook in verschillende noten en volkorenprodukten bijvoorbeeld. Zon is goed voor een mens we kunne niet zonder maar gelukkig gaan we er steeds verstandiger mee om!

 • De grote vraag of het insmeren met zonnebrand wat voor een groot deel uit “chemicaliën” bestaat ook geen negatief effect heeft. Met name de nano (zink) deeltjes.

 • Vroeger als kind was het gewoon bijna normaal dat je verbrandde, idioot eigenlijk, ik werd dan altijd met menthol talcpoeder ingesmeerd voor verkoeling. Maar het heeft zn schade natuurlijk wel gegeven. Ook het bakken in de zon op het strand. Lekker met olie insmeren en dan maar liggen. Dan was ik ’s avonds totaal rood en had t koud, klappertanden gewoon. Achteraf met wat we nu weten niet normaal, toen dacht je van ik wil snel bruin worden. Maar gevolg was altijd dat ging vervellen. Ik heb op mijn onderarmen met name allemaal bruine en witte vlekjes, zonschade. In mijn gezicht wat pigmentvlekjes. Bij sommige dames is het decolleté helemaal ‘gekreukt’ lijkt vaak wel perkament, allemaal zonschade. Je bent dan wel lekker bruin geweest maar wordt wel vroegtijdig oud. En maar smeren met cremés om een rimelloze huid te krijgen, wat dus geen zin heeft als je zo met je huid omgaat in de zon. Smeren en nog eens smeren, niet op t heetst van de dag in de zon (niet tussen 12 en 3 uur) dan beperk je het. En kinderen worden zo vaak vergeten, juist die worden blootgesteld aan de schadelijke straling van de zon. Moeders smeren hun kinderen hooguit in wanneer ze naar t zwembad of strand gaan. Zo fout, Kinderen spelen buiten, op het schoolplein en op straat. Insmeren de kinderen, alleen dan voorkom je zonschade op latere leeftijd.

 • Wat te doen ná verbranden? ( http://www.uncover-skincare.nl/ken-de-feiten/zon/toch-verbrand)
  Toch verbrand… en nu?
  Bij iedereen gaat het wel eens mis. Gelukkig kun je in de eerste 12 tot 24 uur nog veel doen om de schade te beperken:

  Je kunt tot de roodheid is verdwenen NSAID’s als Ibuprofen, diclofenac, naproxen of aspirine slikken. Houd je daarbij wel aan de adviezen vermeld in de bijsluiter. NSAID’s hebben een ontstekingsremmende werking en laten de roodheid en warmte verdwijnen.
  Koelen van de verbrande huid is essentieel; dat gaat goed met kompressen van koude melk en water. De proteïnen in de melk helpen de huid te herstellen. Ook kompressen van afgekoelde verse groene thee, of aloe vera extract kunnen de huid tot rust brengen. Kleine kinderen kun je beter insmeren met koude yoghurt. Zij hebben vaak niet het geduld de kompressen op de huid te laten liggen.
  In de huid ontstaan door de verbranding veel vrije radicalen. Deze stoffen kunnen de huid versneld verouderen en uiteindelijk leiden tot huidkanker. Na het koelen kun je de huid insmeren met een crème of speciale aftersun die antioxidanten bevat. Vermijd een te vette crème, want die houd de warmte in de huid vast.
  De vrije radicalen kun je ook ‘wegvangen’ door extra antioxidanten te eten en te drinken. Groene thee, groente en fruit zijn extra belangrijk na een zonverbranding.
  Blijf nu je huid verbrand is, zo veel mogelijk binnen. Houd kinderen volledig uit de zon tot de verbranding over is.

Reageren

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.