Gereedschap Lippen Make-up Monique schrijft Natuurlijk 100% Ogen Teint Trends Voorjaar 2017

Ohlala…Dr. Hauschka make-up lijn is helemaal vernieuwd!

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

En we vertellen je alles over de zuiverheid van deze producten

Ik was recent aangenaam verrast over de complete restyling van de Dr. Hauschka make-up, en dat was niet alles, de lijn is ook behoorlijk uitgebreid met nieuwe producten en kleuren, waaronder met een zeer uitgebreide collectie lipsticks (van ‘gewoon’ tot sheer tot gloss), ook in mooie roodtinten, en voorzien van 20% vitamine C.

The time is now! Natuurlijke (plantaardig en/of mineraal) cosmetica is aan een behoorlijke opmars bezig wereldwijd, en dat is niet voor niets. Er is de laatste jaren zoveel weerstand gekomen tegen het gebruik van synthetische stoffen in cosmetica met mogelijk hormoonverstorende  effecten. Het activisme in beautyland, onder consumenten en producenten van het natuurlijke genre is enorm gegroeid. Daar komt nog bij dat in veel zg. emerging markets van oudsher een grote affiniteit is met natuurlijke producten. Denk aan continenten als China, India en Zuid-Amerika.

Green & glamorous

De makers van Dr. Hauschka zien dit ook, en besloten dat het een heel mooi moment is, nu zij 50 jaar bestaan, om met een fraaie restyling en uitbreiding te komen.

Allergische reacties op gangbare cosmetica

Tessa Koop, de pr-medewerker van Dr. Hauschka, vertelt ons: ‘Groene cosmetica is niet langer een nichemarkt. Dat hangt samen met twee ontwikkelingen: steeds meer mensen reageren allergisch op reguliere cosmetica. Maar ook zie je een bewuste groep gebruikers ontstaan die zich niet van alles laat aansmeren. Dat zijn mensen met hun wortels in de moderne wereld en hechten aan trends. Met de nieuwe make-up laten we zien dat green & glamour uitstekend samengaan. Naast onze standaard assortiment komen we twee keer per jaar met een trendy limited edition.’

 

Dit is de vernieuwde en uitgebreide lijn geworden!

Zoals we al schreven is de lipcollectie sterk uitgebreid. Er zijn zes kleurfamilies ontwikkeld. Ook voor de ogen zijn er nieuwe kleuren bij gekomen, zoals een intens groen, en naast de solo’s zijn er nu ook doosjes die 3 kleurschakeringen bevatten. Het assortiment is uitgebreid van 58 naar 83 producten, in een mooi paars ontwerp.

De 25 beste producten/kleuren blijven in het assortiment. De nieuwe make-uplijn omvat Foundation, Concealer en Powder. Eyeshadow, Eye Definer, Liquid Eyeliner en Mascara. Lipstick, Sheer Lipstick, Lip Gloss en Lip Liner.

 

Dit zijn de belangrijkste nieuwkomers:

 •  Light Reflecting Concealer: 00 translucent. Hiermee accentueer je snel en moeiteloos het mooiste van je teint, vermindert donkere kringen onder je ogen en donkere plekjes op je huid;
 •  Colour Correcting Powder: dit nieuwe poeder vermindert roodheid en donkere kringen en zorgt voor een frisse teint ;
 •  Eye Definer: 00, de nude, laat je ogen nog meer stralen. Je ogen krijgen alle aandacht door ze groter te laten lijken;
 • Brow & Lash Gel: de natuurlijke transparante gel kun je gebruiken als basis voor mascara en om de vorm van je wenkbrauwen te bepalen; de gel brengt je wimpers en wenkbrauwen in model en fixeert ze;
 •  Lip Line Definer: maakt een eind aan vlekkerige, uitgelopen Lipstick en Lip Gloss. Het transparante potlood werkt vochtinbrengend.

Shop Dr. Hauschka make-up hier online

Nieuw keurmerk: Natrue

Dr. Hauschka maakt sinds begin 2017 ook alleen nog maar gebruik van het keurmerk Natrue, een relatief nieuw keurmerk voor plantaardige en biologische cosmetica. Decennia lang werd gebruik gemaakt van BDIH, maar sinds dit keurmerk met een tal van andere keurmerken is ondergebracht in COSMOS en Dr. Hauschka de kwaliteitseisen binnen die nieuwe groep niet strikt genoeg vindt, was Natrue een logisch, want wèl streng alternatief. De producten zijn vrij van synthetische (geur)stoffen en conserveringsmiddelen.

Natuurzuiver, wat zegt dat?

Het is interessant om even nader in te gaan op de claim van het merk: de natuurzuiverheid van de producten. Wat dat houdt dat nou precies in? Want het feit dat het hier om minerale make-up gaat betekent nog niet per definitie dat het natuurzuiver is. Tessa Koop: ‘Er zijn genoeg merken die ‘ mineraal’ aanbieden maar er alsnog  conserveermiddelen en synthetische (kleur)stoffen aan toevoegen. Dr. Hauschka bevat minder ingrediënten dan reguliere make-up. Minder ingrediënten betekent minder kans op irritaties.’

Dr. Hauschka test elke batch mineralen die binnenkomt op eventuele vervuiling met zware metalen (denk aan lood en kwik) door een techniek die fluorescentie spectrometrie wordt genoemd, waarmee alle deeltjes geanalyseerd kunnen worden. Bovendien werkt Dr. Hauschka met een vaste leverancier om zodoende de hoogste kwaliteit te waarborgen.

Shop Dr. Hauschka make-up hier online

Mineralen pigmenten, wat zijn dat eigenlijk?

Dr. Hauschka maakt voor haar make-up gebruik van 51 minerale kleurstoffen. Dat is weinig in vergelijk met reguliere make-upmerken, die wel uit 1000 kleurstoffen kunnen kiezen, maar wie volgens een zuivere standaard wil produceren heeft met beperkingen te maken.

Marie Calas Hoofd Ontwikkeling Cosmetica bij Dr. Hauschka, vertelt: ‘We hebben zes ‘werelden’ van kleur gecreëerd: dieprood, roze, paars, abrikoos, rood en bruin.  En ieder van deze kleuren variëren van licht, medium tot donker. Maar liefst 25 vergaderingen waren nodig om al deze kleuren goed te keuren. We zijn bijna twee jaar bezig geweest tot de laatste kleur was goedgekeurd. En we moesten 482 experimenten doen voordat we de 57 nieuwe en aangepaste formules perfect vonden voor de uiteindelijke productie.’

Phew, het geeft wel aan dat echt natuurlijke make-up creëren geen sinecure is. Petje af. En omdat er niet mee te goochelen valt, kan het ook voorkomen dat batches niet altijd exact dezelfde kleur hebben, dat is ook de charme van naturals.

Welke mineralen zijn meest gebruikt?

 • IJzer oxide: ze worden dankzij hun rode, oranje en gele tinten gebruikt als een natuurlijke kleurstof in foundations.
 • Zinkoxide: Werkt als een natuurlijke zonnebrandcrème. Het is ook een antioxidant en gaat ontstekingen tegen. Het heeft een antiseptische werking en is daardoor heel geschikt voor huid met problemen als acné. Het beschermt de huid tegen irritaties en heeft een kalmerende en verzachtende werking.
 • Silicia (kiezelaarde): zorgt ervoor dat de verschillende mineralen gemakkelijk gemengd kunnen worden en zorgt voor een zacht gevoel op de huid.
 • Mica poeders: voegen gloed en glans toe aan make-up
 • Titaandioxide: Een andere natuurlijke zonnebrandcrème die uv-straling reflecteert, dit ingrediënt helpt de huid een stralend uiterlijk te geven en dekt onvolmaaktheden. Het gaat ook ontstekingen tegen en kan een geïrriteerde huid helpen verzachten en kalmeren.

Shop Dr. Hauschka make-up hier online

Waar worden nog meer kleurstoffen uit gewonnen?

Mineralen zijn natuurlijk beperkt in hun kleurbereik, daarom maakt Dr. Hauschka ook gebruik van plantaardige kleurstoffen, uit fruit bijvoorbeeld (denk aan rozenbottel voor lipstick), maar ook uit thee. Marie Calas: ‘ Voor onze oogschaduw worden er bijvoorbeeld extracten van thee, klaver en toverhazelaar gemengd met zijdepoeder en kiezelaarde, als basis, en dan gemengd met mineralen, ijzeroxide of mica. Deze pigmenten variëren van delicate roze- en perziktinten tot een hele reeks aardetinten en zelfs fel paars en antraciet. Mica geeft een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect.’

Geen kinderarbeid bij winning grondstoffen

Dr.Hauschka benadrukt dat de micapigmenten worden gekocht bij een betrouwbare Duitse leverancier die nauwlettend toeziet op de arbeidsomstandigheden en garandeert dat kinderarbeid volledig uitgesloten is. Hiervoor worden onafhankelijke en onaangekondigde controles ter plaatse uitgevoerd.

Hoe kan make-up huidverzorgend zijn?

Dr. Hauschka durft ook te claimen dat haar producten een heilzame werking hebben op de huid. Dit is niet alleen aan de mineralen zelf te danken maar ook aan de coatings van de mineralen die de huid kunnen hydrateren. Extracten van planten worden op een mineraal gespoten waarna de mineralen aan de lucht gedroogd worden. Zo ontstaat een poeder met een extra verzorgende werking. Wat is het toch geniaal gevonden! Neem ook de rozenbottel in de lipsticks. Het geeft niet alleen kleur, maar ook nog eens 20% vitamine C. Over verzorging gesproken….

Resumerend kan gesteld worden dat minerale make-up de volgende voordelen voor je huid heeft:

 • Natuurzuiver
 • Verzorgt de huid en droogt dus niet uit
 • Verstopt de poriën niet
 • Huid kan blijven ademen
 • Blijft lang zitten en is makkelijk te verwijderen
 • Veilig voor het milieu
 • Natuurlijke SPF

 

VIDEO! En dan de nieuwe collectie! Wat zien we allemaal?!

Bekijk hier een mooi filmpje over het creëren van een flawless teint met de nieuwe foundation en poeder:

En hier is een mooi filmpje over hoe je kunt shapen met de nieuwe dr Hauschka make-up:

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

9 reacties

 • Hoi kitty, het staat duidelijk uitgelegd waarom er toevoegingen zijn aan minerale deeltjes voor make-up. spannend dat jij je eigen make-up maakt, we zijn benieuwd waar je de grondstoffen vandaan hebt en of dit alleen poeder gesteente is, en hoe je dan kleuren maakt en mengt. En waarom maak je het trouwens zelf? Ons adres is postbus 59317, 1040 kh amsterdam. Leuk, we zijn benieuwd!

 • Ik vraag me af waarom er aan minerale poeders toch nog vanalles wordt toegevoegd. Ook al is dat natuurlijk. Daarom maak ik nu mijn eigen minerale oogschaduwkleuren. Ik heb n basis assortiment waaruit ik n collectie ontwerp.
  Ik stuur je graag een sample als je dit eens wilt uitproberen.

 • Vervelend ja Marijke, dat je ook onder de natuurlijke merken goed moet selecteren. Zo zie je maar, de ene gevoelige huid is de andere weer niet. Persoonlijk denk ik ook dat een echt gediagnosticeerde gevoelige huid alleen maar gebaat is bij producten waar zo min mogelijk stoffen in zitten, überhaupt. Dus met een heel korte ingredientenlijst. Heb je inmiddels je merk gevonden? En weet je waar je allergisch op reageert?

 • Helaas moet ik Juno gelijk geven. Ik ben overgevoelig voor parfum en alcohol in make-up en heb ook dr. hauschka gebruikt en moest vaststellen dat ik niet tegen hun produkten kan. Zeker ook wat betreft de lippenstift.

 • Beste Tessa, of de alcohol nu chemisch of natuurlijk gedenatureerd is, het is en blijft gedenatureerde alcohol en veel daarvan in een product droogt je huid uit. Wanneer deze hoog in de inci lijst staat kun je niet claimen dat er weinig in een product zit. Het misverstand betreft alcohol is m.i. er geen onderscheid gemaakt wordt
  tussen soorten alcohol, er zijn tenslotte ook vette soorten alcohol.

 • Hoi Juno, bedankt voor je reactie op dit artikel. Ik zou je voor het gebruik van alcohol in onze producten graag willen verwijzen naar een ander artikel dat enkele jaren geleden op Beautyjournaal is gepubliceerd. https://www.beautyjournaal.nl/2013/10/22/het-geheim-van-dr-hauschka-cosmetica-win/ Ik heb het fragment over alcohol in onze producten even uitgelicht hieronder:

  Natuurlijke alcohol
  Hoewel alle geneesmiddelen van WALA ‘alcoholvrij’ zijn, geldt dat niet voor alle cosmetica van Dr. Hauschka. Dr. Hauschka maakt gebruikt van natuurlijke alcohol in een aantal producten dat water bevat. Bacteriën groeien namelijk goed in water, maar ze houden juist niet van alcohol.

  Door het negatieve imago dat alcohol heeft opgebouwd door de jaren heen, zou je haast vergeten dat alcohol een natuurlijk product is. Alleen de manier waarop het gedenatureerd wordt (dus ondrinkbaar in verband met accijnzen) maakt alcohol schadelijk. Tessa Koop, woordvoerder van Dr. Hauschka, zegt: “Bij WALA wordt alcohol niet gedenatureerd met synthetische stoffen. We winnen onze ruwe alcohol via het vergisten van tarwe. Om het te denatureren bewerken we het met hoogwaardige natuurlijke etherische oliën, zoals etherische rozenolie of etherische lavendelolie.”

  Het alcohol gehalte is echter zo laag dat de huid niet uitdroogt. Tessa: “Sterker nog; alcohol voegt frisheid toe en zorgt voor een betere werking van de producten. De Gezichtslotion geeft, dankzij een kleine hoeveelheid alcohol, een fris gevoel en een impuls aan je huid waardoor de talgafscheiding vermindert. Ook trekken de producten met een toevoeging van alcohol, zoals de Dr. Hauschka Bodymilks, sneller en beter in je huid.”

  Einde fragment

  Natuurlijk reageert iedere huid anders op huidverzorging, en ook kan een huid gevoelig reageren op natuurzuivere cosmetica. Het percentage ligt in ieder geval lager, doordat het voor je huid makkelijker is de ingrediënten op basis van heilzame planten te herkennen en te gebruiken.

  Wat betreft talk in onze producten: talkpoeder is een natuurlijk mineraal, en wordt al eeuwenlang gebruikt voor make-up en lichaamsverzorging. In vroeger tijden raakte talk tijdens het ontginnen vaak vervuild met asbest. Tegenwoordig is men zich sterk bewust van dit probleem en daarom worden talkmijnen regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest. Uiteraard maakt ook Dr. Hauschka gebruik van asbestvrij talkpoeder van de hoogste kwaliteit en zuiverheid. Voor de dagelijkse lichaamsverzorging adviseren wij onze talkpoedervrij Lichaamspoeder, voor het stabiliseren van de natuurlijke huidbalans en een luxueuze verzorging gedurende de hele dag.

  Vriendelijke groet,
  Tessa Koop
  Afdeling PR Dr. Hauschka Cosmetica

 • Zoals gezegd had ik het over de alcohol in de verzorgingsproducten, bijv. de regeneratie dagcreme. Maar ik heb even bij de make up gekeken en oa. de mascara, foundation, en concealer bevatten ook gewoon alcohol. Bij veel zogezegde groene merken wordt gezegd dat zij bio graanalcohol of whatever gebruiken, maar het is gewoon de uitdrogende soort, of alcohol denat, zo ook bij Hauschka . Het riedeltje onderaan de inci lijsten bij Hauscha wordt standaard afgesloten met minimaal citronellol, geraniol, linalool, met wat geluk ook farnesol (bekend potentieel overgevoeligheidsreactie en gebruikt in test-parfummixen bij allergietesten). Daarom staan deze ook verplicht op de inci lijsten. Over de parfum in de producten zegt Hauschka dat het bedrijfsgeheim is maar dat het wel etherische oliën zijn. Leuk, etherische olie in je mascara. Op zich maak ik me niet zo druk om wat parfum of alcohol in een product en er valt over te twisten of dat nou wel of niet goed is. Maar groene merken pretenderen vaak dat biologisch beter is en als ik dan dit soort ingrediënten vind ik dat nogal twijfelachtig. Hauschka gebruikt wel erg veel alcohol e.d. Wat betreft de talk: ja ik ken de term angeldusting. Minerale merken als Jane Iredale en ik meen Youngblood idem gebruiken geen talk.

 • Hoi Juno, dan zou ik nog maar eens goed bij de make-up kijken, wat ik kan geen reden bedenken waarom er alcohol in hun make-up zou zitten. Bovendien zijn er veel fabels over alcohol, en die blijven hardnekkig rondzingen. Net zoals over talk (maar daar kom ik nog op terug). Dit is nog wel een verhelderend verhaal om te lezen over alcohol: https://www.beautyjournaal.nl/2009/10/30/is-alcohol-echt-zo-slecht-voor-de-huid/

  Overal in de tekst staan linkjes naar de producten op hun site, en daar vind je hele uitgebreide informatie. Ga maar eens kijken. https://www.dr.hauschka.com/nl_NL/producten/#make-up

  Goedkope vulmiddelen zijn ook een leuk item, vrijwel alle huidverzorging zit er vol mee, wist je dat, men noemt dat angel dusting. het zou zo maar kunnen dat dat ook in jouw producten zit;-)

 • Ik sla dit merk altijd over omdat alcohol (bij de verzorgingsproducten in ieder geval) vrijwel bovenaan in de inci lijst staat, ook zijn deze sterk geparfumeerd. Hoe zit het eigenlijk met talk in de make up van dr Hauska? Veel minerale merken claimen dat talk n goedkoop vulmiddel is.

Reageren