En we vertellen je alles over de zuiverheid van deze producten

09:24 - 05:38
luistertijd 09:24 - leestijd 05:38

Ik was recent aangenaam verrast over de complete restyling van de Dr. Hauschka make-up, en dat was niet alles, de lijn is ook behoorlijk uitgebreid met nieuwe producten en kleuren, waaronder met een zeer uitgebreide collectie lipsticks (van ‘gewoon’ tot sheer tot gloss), ook in mooie roodtinten, en voorzien van 20% vitamine C.

The time is now! Natuurlijke (plantaardig en/of mineraal) cosmetica is aan een behoorlijke opmars bezig wereldwijd, en dat is niet voor niets. Er is de laatste jaren zoveel weerstand gekomen tegen het gebruik van synthetische stoffen in cosmetica met mogelijk hormoonverstorende  effecten. Het activisme in beautyland, onder consumenten en producenten van het natuurlijke genre is enorm gegroeid. Daar komt nog bij dat in veel zg. emerging markets van oudsher een grote affiniteit is met natuurlijke producten. Denk aan continenten als China, India en Zuid-Amerika.

Green & glamorous

De makers van Dr. Hauschka zien dit ook, en besloten dat het een heel mooi moment is, nu zij 50 jaar bestaan, om met een fraaie restyling en uitbreiding te komen.

Allergische reacties op gangbare cosmetica

Tessa Koop, de pr-medewerker van Dr. Hauschka, vertelt ons: ‘Groene cosmetica is niet langer een nichemarkt. Dat hangt samen met twee ontwikkelingen: steeds meer mensen reageren allergisch op reguliere cosmetica. Maar ook zie je een bewuste groep gebruikers ontstaan die zich niet van alles laat aansmeren. Dat zijn mensen met hun wortels in de moderne wereld en hechten aan trends. Met de nieuwe make-up laten we zien dat green & glamour uitstekend samengaan. Naast onze standaard assortiment komen we twee keer per jaar met een trendy limited edition.’

 

Dit is de vernieuwde en uitgebreide lijn geworden!

Zoals we al schreven is de lipcollectie sterk uitgebreid. Er zijn zes kleurfamilies ontwikkeld. Ook voor de ogen zijn er nieuwe kleuren bij gekomen, zoals een intens groen, en naast de solo’s zijn er nu ook doosjes die 3 kleurschakeringen bevatten. Het assortiment is uitgebreid van 58 naar 83 producten, in een mooi paars ontwerp.

De 25 beste producten/kleuren blijven in het assortiment. De nieuwe make-uplijn omvat Foundation, Concealer en Powder. Eyeshadow, Eye Definer, Liquid Eyeliner en Mascara. Lipstick, Sheer Lipstick, Lip Gloss en Lip Liner.

 

Dit zijn de belangrijkste nieuwkomers:

Shop Dr. Hauschka make-up hier online

Nieuw keurmerk: Natrue

Dr. Hauschka maakt sinds begin 2017 ook alleen nog maar gebruik van het keurmerk Natrue, een relatief nieuw keurmerk voor plantaardige en biologische cosmetica. Decennia lang werd gebruik gemaakt van BDIH, maar sinds dit keurmerk met een tal van andere keurmerken is ondergebracht in COSMOS en Dr. Hauschka de kwaliteitseisen binnen die nieuwe groep niet strikt genoeg vindt, was Natrue een logisch, want wèl streng alternatief. De producten zijn vrij van synthetische (geur)stoffen en conserveringsmiddelen.

Natuurzuiver, wat zegt dat?

Het is interessant om even nader in te gaan op de claim van het merk: de natuurzuiverheid van de producten. Wat dat houdt dat nou precies in? Want het feit dat het hier om minerale make-up gaat betekent nog niet per definitie dat het natuurzuiver is. Tessa Koop: ‘Er zijn genoeg merken die ‘ mineraal’ aanbieden maar er alsnog  conserveermiddelen en synthetische (kleur)stoffen aan toevoegen. Dr. Hauschka bevat minder ingrediënten dan reguliere make-up. Minder ingrediënten betekent minder kans op irritaties.’

Dr. Hauschka test elke batch mineralen die binnenkomt op eventuele vervuiling met zware metalen (denk aan lood en kwik) door een techniek die fluorescentie spectrometrie wordt genoemd, waarmee alle deeltjes geanalyseerd kunnen worden. Bovendien werkt Dr. Hauschka met een vaste leverancier om zodoende de hoogste kwaliteit te waarborgen.

Shop Dr. Hauschka make-up hier online

Mineralen pigmenten, wat zijn dat eigenlijk?

Dr. Hauschka maakt voor haar make-up gebruik van 51 minerale kleurstoffen. Dat is weinig in vergelijk met reguliere make-upmerken, die wel uit 1000 kleurstoffen kunnen kiezen, maar wie volgens een zuivere standaard wil produceren heeft met beperkingen te maken.

Marie Calas Hoofd Ontwikkeling Cosmetica bij Dr. Hauschka, vertelt: ‘We hebben zes ‘werelden’ van kleur gecreëerd: dieprood, roze, paars, abrikoos, rood en bruin.  En ieder van deze kleuren variëren van licht, medium tot donker. Maar liefst 25 vergaderingen waren nodig om al deze kleuren goed te keuren. We zijn bijna twee jaar bezig geweest tot de laatste kleur was goedgekeurd. En we moesten 482 experimenten doen voordat we de 57 nieuwe en aangepaste formules perfect vonden voor de uiteindelijke productie.’

Phew, het geeft wel aan dat echt natuurlijke make-up creëren geen sinecure is. Petje af. En omdat er niet mee te goochelen valt, kan het ook voorkomen dat batches niet altijd exact dezelfde kleur hebben, dat is ook de charme van naturals.

Welke mineralen zijn meest gebruikt?

Shop Dr. Hauschka make-up hier online

Waar worden nog meer kleurstoffen uit gewonnen?

Mineralen zijn natuurlijk beperkt in hun kleurbereik, daarom maakt Dr. Hauschka ook gebruik van plantaardige kleurstoffen, uit fruit bijvoorbeeld (denk aan rozenbottel voor lipstick), maar ook uit thee. Marie Calas: ‘ Voor onze oogschaduw worden er bijvoorbeeld extracten van thee, klaver en toverhazelaar gemengd met zijdepoeder en kiezelaarde, als basis, en dan gemengd met mineralen, ijzeroxide of mica. Deze pigmenten variëren van delicate roze- en perziktinten tot een hele reeks aardetinten en zelfs fel paars en antraciet. Mica geeft een glanzend, glitterend of parelmoerachtig effect.’

Geen kinderarbeid bij winning grondstoffen

Dr.Hauschka benadrukt dat de micapigmenten worden gekocht bij een betrouwbare Duitse leverancier die nauwlettend toeziet op de arbeidsomstandigheden en garandeert dat kinderarbeid volledig uitgesloten is. Hiervoor worden onafhankelijke en onaangekondigde controles ter plaatse uitgevoerd.

Hoe kan make-up huidverzorgend zijn?

Dr. Hauschka durft ook te claimen dat haar producten een heilzame werking hebben op de huid. Dit is niet alleen aan de mineralen zelf te danken maar ook aan de coatings van de mineralen die de huid kunnen hydrateren. Extracten van planten worden op een mineraal gespoten waarna de mineralen aan de lucht gedroogd worden. Zo ontstaat een poeder met een extra verzorgende werking. Wat is het toch geniaal gevonden! Neem ook de rozenbottel in de lipsticks. Het geeft niet alleen kleur, maar ook nog eens 20% vitamine C. Over verzorging gesproken….

Resumerend kan gesteld worden dat minerale make-up de volgende voordelen voor je huid heeft:

 

VIDEO! En dan de nieuwe collectie! Wat zien we allemaal?!

Bekijk hier een mooi filmpje over het creëren van een flawless teint met de nieuwe foundation en poeder:

En hier is een mooi filmpje over hoe je kunt shapen met de nieuwe dr Hauschka make-up:

Lees ook