Wella expert Wendy geeft antwoord

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

Expertadvies: hoe weet je welke kleurtechniek bij je past?

Op de redactie van BeautyJournaal kwam onlangs de volgende vraag binnen:

Ik zie door de bomen het bos niet meer door alle kleurtechnieken en trends voor het haar. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen balayage, intuïtief kleuren, highlights en lowlights, contouring en ombre? En hoe weet je welke kleurtechniek het mooiste staat?

BeautyJournaal’s expert Wendy Buijnsters, Education Partner bij Wella Professionals, geeft antwoord

Op gebied van kleurtechnieken is er zoveel diversiteit en zo veel mogelijk. En vaak heeft elke techniek haar eigen naam. Hieronder vind je een korte toelichting op de verschillende technieken.

Balayage

Balayage is een kleurtechniek die wordt toegepast zonder folies of cap. De kleur wordt letterlijk met de hand in stroken op het haar geschilderd.  Over het algemeen wordt de aanzet donkerder gehouden en de lengten en punten van het haar gekleurd.  Door zachte en felle  tinten aan te brengen verkrijg je een prachtig palet aan kleuren, uiteraard geheel naar eigen smaak. Deze techniek is voor alle haarlengten en haartypen geschikt. Het behoeft niet veel onderhoud.

Lees en bekijk hier meer over Balayage

Intuïtief kleuren

Dit is eigenlijk hetzelfde als balayage; de kapper creëert nu allerlei effecten in het haar door de kleur met een penseel aan te brengen.

Highlight/lowlight

Highlights en lowlights worden vanaf de haaraanzet ingezet. Met highlights creëer je lichtere stroken in het haar, zodat het lijkt of het haar door de zon is opgelicht. Lowlights worden juist bij blond haar aangebracht om schaduweffecten te creëren. Highlights en lowlights worden door middel van folies of de balayage techniek aangebracht.

 

Op de website van Wella vind je meer info over highlights. Bijvoorbeeld over de Blondor Freelights lijn, voor een mooie sunkissed look zoals op bovenstaande foto.

Contouring

Contouring is een haarkleurtechniek waarmee de kapper de gezichtskenmerken van de klant beter kan laten uitkomen. Bij contouring wordt gebruikgemaakt van kleurplaatsing om licht en schaduw te creëren en elke willekeurige gezichtsvorm te definiëren of van nieuwe contouren te voorzien.

 

Leestip: In dit artikel lees je meer over haar contouring en zie je tevens de trendkleuren voor dit voorjaar. Of bekijk de website van Wella voor de SS17 Contouring Collection.

Ombre

Bij ombre wordt het haar steeds lichter naar beneden toe. Dus donker bij de aanzet tot licht in de punten. Deze techniek is mooi bij lang haar en minder geschikt voor kort haar.

Leestip: Ga eens naar dit leuke artikel over het verschil tussen dip dye en ombre haarkleuring

 

Plaatsing van kleur het voornaamste verschil

Het grootste verschil tussen de bovengenoemde technieken is de plaatsing: hetzij meer in de lengtes en punten, of juist vanaf de haaraanzet. Los van de gekozen techniek is de kleurkeuze uiteindelijk ook bepalend voor het resultaat.

Alle technieken nog eens op een rij: 

Om de diversiteit in technieken kort te verduidelijken is bijvoorbeeld een ombre vergelijkbaar met een balayage. Bij ombre zit de techniek voornamelijk in lengtes en punten, waarbij de kleur van intens naar steeds lichter overloopt. Bij balayage wordt de intensiteit of verdeeld over het hele haar.

Bekijk ook de volgende ombre how-to op het YouTube kanaal van Wella Professional:

Daarentegen zijn high- en lowlights een vrij directe plaatsing van dunne strookjes in het haar die vanaf de aanzet tot aan de punten zijn ingezet. Dit is dus een totaal ander beeld dan een balayage of ombre.

Intuïtief kleuren  is in principe kleuren op gevoel, waarbij je een creatieve plaatsing hebt van kleuren en je meer met vlakken werkt en de kleurnuances zacht in elkaar overlopen.

Contouring is echt de laatste trend, waarbij je in het contourgebied rondom je gezicht gaat spelen met lichte en diepere kleuren om jouw persoonlijkheid sterker te maken in uitstraling.

Laat je adviseren door een professional

Om een goed beeld te krijgen van wat jou het beste zou staan is een persoonlijk consult van een professionele haarstylist belangrijk. Neem ook altijd afbeeldingen van kapsels die je aanspreken mee naar de salon, zodat je je wensen goed kenbaar kunt maken. Klik hier voor een salon in jouw buurt.

Vanuit dit persoonlijke consult zal de haarstylist de juiste keuze met je maken in techniek en kleur, om uiteindelijk uit te komen bij datgeen wat het beste bij je past en wat jij mooi vindt. Dit is kleuradvies op maat!

Gebruik de salonfinder van Wella voor een kappersbezoek!

Heb jij ook een lezersvraag?

Als jij, als lezer van BeautyJournaal, vragen hebt over je haarkleur of kleurtechnieken, stel ze meteen. We zorgen altijd dat je via de BeautyJournaal redactie antwoord van ons krijgt! Gebruik hiervoor het contactformulier op de site, onder vermelding van Wendy.’

 

 

Lees ook