Zwoele feel good en horny klanken. Must Listen!

04:10 - 02:30
luistertijd 04:10 - leestijd 02:30

Kun je mooier worden van muziek? Echt wel! Ik moest daar aan denken toen ik afgelopen vrijdag het droevige nieuws hoorde dat de uit Detroit afkomstige soulzanger/componist/producer Leon Ware op 77-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld.

Het klinkt misschien gek, maar Ware was mijn favoriete schoonheidsspecialist. Met zijn muziek liet hij me er aantoonbaar beter uitzien. Waar dat aan lag? Aan het gevoel dat ik van zijn sound kreeg. Alsof de hele wereld aan mijn voeten lag. Om over wat zijn songs met mijn onderbuik deden nog maar te zwijgen.

Let me explore all your treasures 

De eerste keer dat ik met zijn muziek in aanraking kwam, was in 1976, toen het getroebleerde, maar o zo geile r&b-icoon Marvin Gaye dusdanig gecharmeerd was van de liedjes van de vrijdag overleden songwriter, dat hij bijna een heel album van Ware’s nummers voorzag. Dat album heette ‘I Want You’ en liet aan seksuele content nauwelijks iets te raden (en iets te wensen) over. ooh,ooh, ooh, this is where all your fantasies end

Let me explore all your treasures 

I’ll turn you on to all of those freakish pleasures 

Good experienced company 

Like me who knows all the ways 

Is what you need baby 

Just you and me locked up for days 

After we eat breakfast in bed 

Turn on the music for our head 

Uit ‘Come Live With Me Angel’ van het Marvin Gaye-album I Want You. 

Gaan met die banaan 

‘Turn on the music for our head’, zong Gaye en dat was niet voor dovemansoren. Ik was net 20 toen die plaat uitkwam. Een paar maanden daarna zou ik als jonge reporter voor de Hitkrant gaan werken, waarvoor ik alle groten der aarde zou gaan interviewen, maar diep in mijn hart wilde ik dat alle muziek zo zou zijn als de muziek van Ware. Muziek waarbij je maar een ding zou willen doen en dat is in de armen van een heerlijk ding liggen en gaan met die banaan.

Zwoele feel horny klanken 

Toen Ware niet lang daarna besloot om zijn solo-activiteiten nieuw leven in te blazen, was ik er als eerste bij om zijn albums aan te schaffen. Ofschoon het op alle andere vlakken, zoals het produceren en schrijven van hits voor anderen, goed met hem ging, bleef het qua solo-carrière modderen in de marge voor Ware. En toch stelde geen plaat mij teleur. Als zanger was hij misschien niet zo sterk als Gaye, als componist en producer van zwoele feel good, feel horny klanken was hij ongeëvenaard.

 ‘Ik klets niet uit mijn nek’

Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat muziek onze hartslag verlaagt, de bloeddruk laat dalen, de spieren ontspant, pijn kan verlichten, de productie van stresshormonen afremt, ons makkelijker in slaap kan doen vallen, en dat zelfs het immuunsysteem er beter door kan gaan functioneren. Leon Ware zorgde bij mij voor nog iets extra’s. Ik klets niet uit mijn nek als ik zeg dat ik er anders uitzag als ik naar zijn muziek had geluisterd. Alsof ik net in een luxe Spa een totale gezichts- en lichaamsbehandeling had gekregen.

Toen vrijdag een vriendinnetje op Facebook had gezet dat Ware er niet meer was, reageerde mijn lief met de woorden: ‘Ik ken Leon Ware’s muziek via Mick. Onze favoriete make out tunes. Zo bizar dat ook deze grootheid nu afscheid heeft genomen van de wereld.’ En zo is het. De komende tijd gaan we Leon Ware eren door zijn muziek op te zetten om er vervolgens onze eigen draai aan te geven in bed.

Ik denk dat hij dat wel zou hebben geapprecieerd. Hier, in Paradiso, zingt Leon Ware de voor Marvin Gaye geschreven song I Want You.

Lees ook