Zoals je naar de mondhygienist gaat voor onderhoud, ga je ook naar de huidtherapeute

06:04 - 03:38
luistertijd 06:04 - leestijd 03:38

Het Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam  beschikt over een mooie afdeling Huidtherapie waar je terecht kunt voor huidverbeteringsbehandelingen. Er wordt nauw samen gewerkt met de injectables artsen aldaar en plastisch chirurgen, waaronder BeautyJournaal’s expert Frank Niessen. Dit kan zijn als een cliënt een behandeltraject krijgt waarbij meerdere behandelingssoorten nodig zijn: denk aan injectables en/of een plastisch chirurgische operatie om iets te liften aan het gezicht.

Eerst langs de huidtherapeute

De huidtherapeute is het eerste aanspreekpunt voor cliënten die iets aan de veroudering van hun huid laten doen. Denk aan het weghalen van couperose, pigmentvlekken, rimpelvermindering, het opfrissen van de teint of de structuur van de huid.

Begin op tijd, vanaf je 25ste….

Volgens de huidige inzichten kun je daar ook maar beter op tijd mee beginnen, omdat je dan je huid langer mooi houdt. De huidtherapeuten zeggen hierover: ‘Als je bijvoorbeeld 25 bent en je hebt al een lichte couperose, dus zichtbare vaatjes, dan is het verstandig om dit bijtijds weg te laten halen. Wanneer mensen daar veel last van hebben, is het pijnlijker, heb je meer behandelingen nodig en verslechtert de doorbloeding en kwaliteit van je huid. Daarnaast is je huid ook meer geïrriteerd, dus waarom zou je het zo ver laten komen?’

Puur onderhoud, net zoals je naar de tandarts of mondhygienist gaat

De huidtherapeuten vergelijken hun werk graag met dat van een tandarts of mondhygienist. Ook zij doen aan onderhoud en zorgen ervoor dat je zo lang mogelijk kunt blijven genieten van hetgeen je van de natuur hebt meegekregen, en zo is dat ook voor je huid: het is tegenwoordig absoluut mogelijk om je huid in een optimale conditie te houden.

De multi inzetbaarheid van fractionele Co2 laser

Voor het verwijderen van grove poriën of wegwerken van rimpels gebruikt de huidtherapeute een zeer beproefde methode met duurzaam resultaat: de fractionele Co2 laser. “Omdat deze behandeling vrij gevoelig is, brengen we van tevoren een verdovende crème aan. Vervolgens ‘schieten’ we met een laserbundel minuscule gaatjes in de huid, zodat onder de opperhuid energie wordt verspreid. De gecontroleerde huidbeschadiging en warmteopbouw zorgen ervoor dat de huid collageen en elastine aan kan maken en dat maakt de huid strakker, steviger en gladder. Hierna duurt het zo’n vijf tot tien dagen voordat de huid is hersteld.”

Volumeherstel met fillers en PRP

Voor volume herstel wordt doorverwezen naar de injectables artsen die met hyaluronzuur de huid van binnenin weer opvult. Ook wordt er gewerkt met  PRP behandelingen waarbij bloedplaatjes met groeifactoren weer een prikkel aan de huid afgeven voor collageenaanmaak. ‘Door deze combinatie te maken van verschillende behandelingen kom je tot een mooier, en natuurlijker resultaat, dan wanneer er bijvoorbeeld alleen laserbehandelingen gegeven zouden worden.’

Top 6 meest gevraagde behandelingen

Poriën
‘Vooral bij mensen na hun 35ste, in het middengezicht. Oorzaken zijn genetisch of door roken, in combinatie met huidverslapping. Fractionele laser is hiervoor ideaal. Het maakt het huidoppervlak heel mooi en glad. Meestal zijn vier behandelingen voldoende. Ook op de neus, ja.

Decollete
‘Voor de aanpak van rimpels, roodheid en pigmentvlekken. Hiervoor is IPL ideaal. Roodheid gaat bijna helemaal weg. Je krijgt collageenstimulatie na een aantal behandelingen. Het aanzien wordt minder plooierig. Er valt 80% verbetering van het huidaspect te behalen. Diepere plooien kunnen behandeld worden met PRP injecties (groeifactoren uit bloed) of hyaluronzuurfillers.’

Couperose
Het verwijderen van kleine gesprongen vaatjes in het gezicht neemt toe. Niet dat we nu meer couperose hebben dan vroeger, maar de behandelingen worden steeds effectiever. We krijgen nu mensen vanaf een leeftijd van 23 jaar, ook mannen laten het steeds vaker doen. Vooral op de neus. IPL is hier heel geschikt voor.

Pigmentvlekken
Bij pigmentvlekken gaat het meestal om uv-schade, dus hyperpigmentaties veroorzaakt door de zon. Onze voorkeur gaat ernaar uit om dit met IPL te behandelen. Afhankelijk van de vlek kan het heel licht gemaakt worden tot zelfs weg gaan. Herbehandeling kan nodig zijn na verloop van tijd.

Melasma is een lastiger, want hormonaal veroorzaakt issue. Je moet erg oppassen met de zon. Soms lijkt het wel of het pigment daardoor als het ware wordt ingekapseld en nog lastiger te verwijderen wordt. Wij behandelen ze het liefst met peelings.

Pigmentvlekken op de handen zijn heel goed te behandelen. We geven de voorkeur aan IPL, en als dat niet afdoende is, kiezen we voor fractionele laser.

Ontharing

gelaat vrouwen
‘Vooral vrouwen van Mediterrane afkomst kunnen zware gezichtsbeharing hebben met donkere, stugge haren langs de kaak en op de kin. Het gaat echt om een genetische aanleg. Dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wij behandelen dit met Fraxel laser.’

gelaat mannen
‘Bij mannen gaat het specifiek om kleinere zones die echt irritatie kunnen opleveren, zodat de rand die langs een overhemdboord schuurt, dat kan heel erg gaan irriteren. Ook nemen we nog wel eens teveel haar op het jukbeen weg. Ook hiervoor wordt Fraxel laser ingezet.’

oksels
‘We zien een enorme toename van het ontharen van oksels met laser, omdat dit een heel mooi langdurig resultaat geeft. Met scheren houd je altijd een donkere schaduw over en moet je het dagelijks herhalen. Waxen blijft een wekelijks terugkerende bezigheid. Laseren kan ervoor zorgen dat het maandenlang wegblijft.’

Fibromen
‘Dit zijn huidwoekeringen, ook wel steelwratjes genoemd, die we vooral zien bij mensen die wat ouder worden. Ze komen op het hele lichaam voor, maar ook opvallend veel op plekken waar kleding kan knellen, zoals langs de randen van een beha. Ze zijn eenvoudig en goed te verwijderen met Fraxel laser.’

 

Lees ook