Wel duurder, niet witter

01:36 - 00:57
luistertijd 01:36 - leestijd 00:57

Consumentenbond: Whitening tandpasta maakt tanden niet witter

Tandpasta die belooft je tanden witter te maken bestaat al lang. Elk merk tandpasta heeft op z’n minst één whitening-variant, en meestal meer. Sinds een paar jaar zijn er ook heel exclusieve whitening tandpasta’s te koop. Je betaalt er al gauw acht keer zo veel voor als voor normale tandpasta. Maar deze luxe tandpasta’s beloven dan ook wat: ‘1 tint witter in 1 week’, ‘direct wittere tanden’, of ‘langdurig zichtbaar wittere tanden’. Op de achterkant staat echter in kleine letters: ‘door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen’. Met andere woorden: het whitening effect is eigenlijk gewoon het verwijderen van vuil. Daar worden tanden niet echt witter van.

De Consumentenbond ging op onderzoek uit…

Dat tanden niet witter worden blijkt uit een test, die de Consumentenbond onlangs uitvoerde. Daarin poetsten 30 proefpersonen 30 dagen lang met 12 whitening en 2 normale tandpasta’s. Voor en na elke ronde beoordeelden tandartsen de kleur van de tanden op basis van een standaardschaal voor tandkleur.

De resultaten logen er niet om

Bij maar 26 van de 420 testers (30 personen testten 14 tandpasta’s) konden de tandartsen achteraf zeggen dat de tanden 1 of 2 tinten lichter waren geworden.

Bij de meeste tandpasta’s waren er geen of maar 1 of 2 proefpersonen (van de 30) bij wie de tanden iets witter waren geworden. Evenveel als bij de meegeteste normale tandpasta’s, waarbij telkens 1 proefpersoon iets wittere tanden kreeg.

Klik hier om naar het onderzoek en de resultaten van de Consumentenbond te gaan.

Lees ook