Valentijntje hoeft geen kunstjes te doen….

05:08 - 03:05
luistertijd 05:08 - leestijd 03:05
Journalist Mick Boskamp

Journalist Mick Boskamp

Nog 30 dagen en het is Valentijnsdag. Misschien een goed moment om te beginnen met oefenen voor die heugelijke dag en dan met name voor de heugelijke Valentijnsnacht, nadat je met je Valentijn tussen de lakens bent gegleden.

Ik weet een sterke oefening. En waarschijnlijk zul je zeggen: die oefening ken ik zolang ik bewegingen als zijnde getrouwd maak. Maar laat ik dan in ieder geval een aantal misverstanden over de missionarishouding wegnemen.

Wellicht dat er daarna een nieuwe wereld voor je open gaat.

Absolute flauwekul

Wist je dat de missionarishouding (ook wel missionarispositie genoemd) niets met missionarissen te maken heeft? Dat misverstand heeft ertoe geleid dat men dacht dat standjes anders dan voornoemde positie zondig waren. Absolute flauwekul. Als het zaad niet verspild wordt, heeft de katholieke kerk geen enkel oordeel over hoe je het doet (wel met wie je het doet, maar dat is een ander verhaal). De missionarishouding werd voor het eerst genoemd in de beroemde Kinsey Reports uit 1948 en 1953 van bioloog en seksuoloog Alfred Kinsey, een tweetal boeken dat aan de wieg van de seksuele revolutie stond.

De merken door elkaar halen

Kinsey was dan misschien een pionier, erg zorgvuldig was hij niet. In zijn omschrijving van een positie, waarbij de vrouw op haar rug ligt en de man bovenop haar, met de hoofden aan dezelfde kant, haalde hij een aantal merken door elkaar. Door een onjuiste samenvatting van enkele passages uit een boek van de Poolse antropoloog Bronislaw Malinowski, waarin inboorlingen het hand in hand lopen van getrouwde zendelingen overnemen en dit ‘zoals de missionarissen doen’ noemen, maakte Kinsey er een seksstandje van.

Schermafbeelding 2017-01-13 om 13.10.57

Make love, not war

Dat de missionarishouding alleen voorbestemd is voor de mens, omdat de rest van het dierenrijk het louter op z’n hondjes zou doen, is ook een fabel. Van de bonobo-apen, misschien wel de geilste dieren ooit, is bekend dat ze achterlangs copuleren helemaal niet spannend vinden. Bonobos willen elkaar aankijken en liefkozen met de mond als ze vrijen. Overigens kiezen ze voor seks als er sociale spanningen zijn binnen een groep. Make love, not war!

Het beest met twee ruggen

En dan kom ik meteen op waarom ik hier, me nog een maand te gaan voor Valentijsdag, een lans wil breken voor die goede, oude missionarishouding, in Othello van Shakespeare eufemistisch ‘het beest met twee ruggen’ genaamd. Het standje zou als saai te boek staan. Als je geen fantasie hebt in bed, ga je maar gewoon recht op en neer. Ik ben het daar volledig niet mee eens.

Zeeziek worden op de love boat

Natuurlijk is het geweldig om samen de hele Kamasutra van voren naar achteren en van achteren naar voren door te nemen, maar als ik aan mijn eigen situatie denk, dan kom ik steeds terug op de missionarishouding. En dat heeft alles te maken met de vrouw die onder me ligt. Als je zo in de wolken bent als ik, notabene met een vrouw die een lichaam heeft dat gemaakt is voor de liefde, dan ga je toch niet louter achterlangs? Dan wil je van elkaars lippen en tong proeven, dan wil je zeeziek worden samen op de love boat, dan wil je elkaar in de ogen kijken als je vrijt.

seks

Geen fuck te zien

Eerlijk gezegd denk ik ook dat de porno-industrie een belangrijke rol in het demoniseren van het ‘saaie’ standje heeft gespeeld. In een seksfilm zie je stelletjes amper in de missionarispositie. Waarom? Omdat er geen fuck te zien is!

Wist je – en dan houd ik ermee op – dat ‘recht op en neer’ ook het beste standje voor je gezondheid is? Het kan rugklachten doen verdwijnen als sneeuw voor de zon, dit is tegenstelling tot de positie waarbij de vrouw op de man zit. Daar schijnen de meeste ongelukken van te komen, waarbij de penisbreuk misschien wel de pijnlijkste is (au!).

En mocht je nog steeds denken dat je een saaie bent in bed als je je over geeft aan ‘het beest met twee ruggen’, dan kun je hier 15 tips vinden om de missionarispositie te verlevendigen en vooral te verdiepen. Echt even kijken, want leerzaam en leuk.

Torpedeer jezelf niet over haar heen!

Mag ik nog 1 advies geven? Het is een advies voor de man. En dat is dat er een juweel onder je ligt, waar je behoedzaam mee om dient te gaan. Maak geen harde landing, alsof je uit een takelwagen bent geschoten, maar gebruik je ellebogen en je knieën als ondersteuning, zodat je niet zwaar op haar komt te liggen. Met de rest van je gereedschap mag je minder zachtzinnig doen.

Enjoy!

Lees ook