Huidadvies van huidcoach Marielle

04:59 - 02:59
luistertijd 04:59 - leestijd 02:59

Marielle legt uit: Werkt een crème beter als je hem dikker smeert?

Op de redactie van BeautyJournaal ontvingen we onlangs de volgende lezersvraag:

In de categorie feiten en fabels… Als je een crème met werkzame stoffen vaker of dikker smeert, werkt hij dan ook beter?

Marielle Eggenkamp, huidcoach bij hannah en lid van het expertteam van BeautyJournaal geeft antwoord

Voor de vraag of vaker en dikker smeren de werkzaamheid van een crème bevordert, moet ik meer uit mijn eigen ervaring tappen. Ik heb er geen feitelijke cijfers van, maar dit is wat ik ervan denk.

Dik en royaal smeren?

In één keer een dikke laag product op de huid aanbrengen betekent niet dat dit dan ook allemaal opgenomen wordt. Een groot deel blijft dan op de huid liggen. Voor een keer of als masker kan dit best lekker zijn, maar niet voor dagelijks gebruik. Het is wel wenselijk dat een klein beetje van het product achterblijft in de hoornlaag, dit vult namelijk het eigen huidvet aan en zal helpen het vocht in de huid vast te houden. Dus de huid mag na het intrekken van het product niet heel droog aanvoelen. Dit geeft dus vooral meer werking aan het huid oppervlak en niet in de diepere huidlagen.

 

Te zuinig is daarentegen ook niet goed

Om in plaats van heel veel, dan maar heel weinig van een product aan te brengen, is ook niet de oplossing. De kans dat er een significante hoeveelheid doordringt tot de levende lagen van de huid wordt dan nog kleiner. Dus gewoon smeren naar behoefte van je huid, dit voel je vanzelf. De een gebruikt meer dan de ander en dat is prima.

Liever vaker dan meer

Dat vaker smeren werkt, dat weten we al van zonnebrandcrèmes. Ook met verzorgende crèmes kan het doeltreffend zijn om vaker op een dag kleinere beetjes crème aan te brengen. De huid kan dit dan beter opnemen als een grote hoeveelheid in één keer. Ook dit is voornamelijk prettig als je een droge huid hebt die gedurende de dag wat trekkerig aan gaat voelen.

Dit kan je vergelijken met een plant waarvan de aarde helemaal verdroogd is. Als je hier in een keer een hele gieter water op leegt dan stroomt het water over de rand van de pot heen. Geef je echter ieder kwartier een scheutje water dan kan de aarde dit langzaam in zich opnemen tot ze verzadigd is. Op deze manier zal zeker meer van de werkzame stoffen op plaats van bestemming aankomen en uiteindelijk ook meer effect hebben. Daar draait het natuurlijk allemaal om. Dat het product daar komt waar je het hebben wilt. Een goede voorbereiding is daarvoor ook essentieel.

Hannah Enzymatic Skin Peeling2Bereid de huid goed voor

Om te zorgen dat zoveel mogelijk van het product opgenomen wordt, is een goede voorbereiding van belang.

Tot slot: luister goed naar je huid

Waar deze vraag op het eerste gezicht heel simpel lijkt, is ze dat niet. De huid is een bijzonder complex orgaan dat eigenlijk zonder hulp van buitenaf, het prima zou moeten redden. Helaas is door verarmde voeding, airconditioning, centrale verwarming en nog een heleboel andere factoren bij de meeste mensen dit niet meer het geval en kan ze wel wat hulp gebruiken. Daarnaast willen we er ook allemaal graag goed uit blijven zien. Ieder merk heeft hier weer een andere benadering in en door die verscheidenheid aan informatie wordt het soms ingewikkeld.

Ik houd zelf een simpel gegeven aan: ik kijk hoe de huid functioneert (voor zover dat bekend is) en wat ze van nature al wil doen. De behandeling en producten die ik adviseer moeten deze natuurlijke wensen van de huid ondersteunen en versterken. Dus herstellen en beschermen als daar behoefte aan is, op de tijden van de dag dat die behoefte het grootst is.

Meer weten?

hannah_logo_payoff

Lees ook