Niet verder vertellen, maar het heeft met je neus te maken…

03:06 - 01:51
luistertijd 03:06 - leestijd 01:51

Kerst is niet alleen een zalig, maar ook een geurig feest. En dat laatste bedoel ik niet onverdeeld positief. Goddank doe ik het dit jaar rustiger aan en vieren we het en petit comité. Dat houdt in dat ik nagenoeg alleen met mijn heerlijk ruikende lief ben, mijn Engel die heel subtiel naar parfum geurt, een parfum dat vermengd met haar eigen eau ernstig ‘oe la la’ is.

Het is als met een schilderij 

Ik houd van die subtiliteit. Ik houd ervan als er nog iets anders te ruiken overblijft, namelijk de vrouw in kwestie zelf. Het is als met een schilderij. Als je alleen pasteltinten gebruikt (lees: geurtjes uit een fles) en grijs en zwart (lees: lichaamsgeuren) buiten beschouwing laat, dan krijg je een schilderij zonder diepgang, zonder inhoud, zonder emotie ook. Met de feestdagen zou ik het gelijk een gederailleerde Sinterklaas wel van de daken willen schreeuwen: stop met het baden in parfum! Want wat gebruiken we er veel van. Zoveel dat we de kalkoen, de eend of het konijn niet meer ruiken als die wordt opgediend.

Meer dan een biljoen verschillende geuren 

Waarom doen we dat? Onszelf bezwangeren met geuren? Ik las er vorige week een mooi artikel over in de Volkskrant. Het stuk, geschreven door Ellen Visser, had als kop: ‘Waarom kunnen we onszelf niet goed ruiken?’ Want dat is dus de reden waarom we geen maat kunnen houden bij het parfumeren. Omdat we weliswaar meer dan een biljoen (!) verschillende geuren kunnen onderscheiden maar als het op zelfbesnuffeling aankomt, hopeloos falen. In het stuk komt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit aan het woord en die heeft daar de volgende verklaring voor….

Een tikkende klok in de kamer 

Het reuksysteem gedraagt zich echt als een speurneus: nieuwe geuren (koffie, warm brood, andermans zweet) worden onmiddellijk opgepikt, maar wat saai is raakt al snel op de achtergrond. Dat verklaart waarom we stank in een ruimte aanvankelijk walgelijk vinden maar we die vieze lucht na enige tijd niet meer zo goed opmerken. Vergelijk het met een tikkende klok in de kamer, zegt De Graaf: die hoor je eerst wel, maar na verloop van tijd niet meer, omdat je er geen aandacht meer aan besteedt.

Dan kun je wisselen van geur 

Dat verklaart ook meteen waarom de meeste vrouwen (en ook mannen) meerdere geurtjes gebruiken. Want als je elke dag hetzelfde parfum op spuit, hoeveel ook, komt er een moment dat je jezelf niet meer ruikt. En dan kun je wisselen van geur, zodat die weer voor even waarneembaar is met je reukorgaan, of je kunt een overload aan parfum gebruiken, wat uiteindelijk geen enkel effect sorteert. Behalve dan op mensen zoals ik, die tijdens een gezellig samenzijn met velen haast hyperventilatie krijgen van de inpandige bloemencorso die Kerstmis heet.

Lees ook