• Over BeautyJournaal
  • Adverteren
  • Contact
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
BeautyJournaal.nl
  • Beautynieuws
    • Gezicht
      • Rimpels en slapte
      • Pigmentvlekken
      • Grove porien
      • Couperose
      • Vette huid
      • Huidziekten
      • Droge huid
      • Gevoelige huid
      • Gezichtsbeharing
      • Oogverzorging
      • Schone huid
      • Voor hem
      • Zonverzorging
    • Cosmetisch medisch
      • Celebrities
      • Injectables
      • Klinieken
      • Medische tatoeage
      • Operatietechnieken
    • Haar
      • Beschadigd of droog haar
      • Fijn haar
      • Grijs geworden
      • Hoofdhuid
      • Kleuren
      • Krullenbos
      • Stylen
      • Stylingtools
      • Voor hem
      • Wassen
    • Werkstof dossiers
      • Alphahydroxyzuur
      • Betahydroxyzuur
      • Peptiden
      • Glycolzuur
      • Vitamine A (+derivaten)
      • Vitamine c
    • Lichaam
      • Beharing
      • Cellulite
      • Contourverbetering
      • Huidziekten
      • Douchen en baden
      • Gezondheid
      • In de spa
      • Lekker smeren
      • Lichaam en zon
      • Seksualiteit
      • Transpiratie
      • Voeten en handen
      • Voor hem
    • Natuurlijk 100%
    • Make-up
      • Gereedschap
      • Lippen
      • Nagels
      • Ogen
      • Teint
      • Voor hem
      • Wenkbrauwen
    • Parfum
      • Mannen
      • Vrouwen
    • Voeding
    • Zakenpraat
      • Cosmeticaclaims
      • De cijfers
      • Marketingtrends
      • Mick’s column
      • Monique schrijft
      • Psychologie
  • Expertadvies
    • Plastische chirurgie
      • dr. Frank Niessen
    • Cosmetische dermatologie
      • Dokter Desiree van den Berg
      • dr. Francis Wu
      • Dokter Frodo Gaymans
    • Haar
      • Wella experts Ilse en Lieke
    • Huidzorg
      • Mardge Pascaud
      • Samantha Kool
      • Tim Vanheusden
  • Geteste producten
    • Gezichtsproducten
    • Haarproducten
    • Lichaamsproducten
    • Make-up producten
    • Parfum m/v
  • Monthly Favorites
  • Brands we love
    • Absolution
    • BABOR
    • Biodroga MD
    • Circadia
    • Colorescience/NuFACE/Zo Skin Health
    • Esse Probiotic Skincare
    • IK Skin Perfection
    • iS Clinical
    • Maria Galland Paris
    • Meder Beauty Science
    • QMS Medicosmetics
    • TheraVine
  • Beautyvideo’s
  • BeautyJournaal Shop

BeautyJournaal » Lichaam » Gezondheid » Artsen zijn het eens: niet alle calorieën zijn gelijkwaardig

Archief artikel

Archief artikel

  • Gezondheid, Lichaam

Archief: Artsen zijn het eens: niet alle calorieën zijn gelijkwaardig

  • 30 november 2016

geschreven door 

redactie, Corine

Over het belang van de glycemische index

BeautyJournaal’s Shop Redactie favorieten

Bumble and Bumble Thickening Dryspun Texture Haarspray

Corine heeft hem getest en vertelt: ‘Deze spray geeft fijne stevigheid en volume aan je haar. Plakt niet en houdt je haar natuurlijk soepel. Erg goed bij de haaraanzet te gebruiken, maar ook om een vlecht steviger te maken.’
BEKIJK

Meer calorieën verbranden dan je dagelijks nodig hebt, is lange tijd een veel gehoord dieetadvies geweest om gewicht te verliezen. Maar helaas blijkt dat niet voor iedereen te werken. Het is beter om je focus te verleggen naar het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en het vermijden van producten met samengestelde koolhydraten, zoals crackers, koekjes en witbrood. Als vuistregel geldt: elk product dat toegevoegde suikers bevat, bevat ook samengestelde koolhydraten.

Zijn vet en cholesterol eveneens grote boosdoeners in je dieet?

In een onderzoek van de Amerikaanse Sugar Research Foundation (SRF) uit de zestiger jaren van de vorige eeuw werd aangetoond dat vet en cholesterol een belangrijke – zo niet de belangrijkste – bijdrage leverden aan gewichtstoename en bovendien verantwoordelijk waren voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Deze onderzoeksresultaten hadden tot gevolg dat Amerika als natie massaal overging op toegevoegde suikers. Om de simpele reden dat met het reduceren van vet in voedingsmiddelen ook de smaak achteruit ging en dit moest worden tegen gegaan door het toevoegen van extra suikers. De dagelijkse inname van suiker en samengestelde koolhydraten door de Amerikanen schoot omhoog, terwijl de inname van vet logischerwijs naar beneden ging.

So far, so good… zou je denken. Maar niets is minder waar. Dr. David Ludwig, professor bij het voedingsdepartement van Harvard T.H. Chan School of Public Health, legt uit: “Al met al zijn de samengestelde koolhydraten vele malen erger dan de vetten die ze vervangen.”

Belangenverstrengeling geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid

Het Amerikaanse vakblad JAMA Internal Medicine ontdekte afgelopen september echter, dat de artsen uit het betreffende onderzoek door de SRF werden betaald. Dat betekent dat zij niet onafhankelijk waren en hier duidelijk sprake was van belangenverstrengeling. De SRF had zonder enige twijfel baat bij de onderzoeksresultaten en profiteerde enorm van de omhoogschietende verkoopcijfers van suiker, terwijl consumenten keuzes maakten ten aanzien van hun gezondheid die waren gebaseerd op twijfelachtige informatie.

Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er wetgeving, die voortaan artsen en onderzoekers verplichtte om belangenverstrengeling te melden alvorens een onderzoeksrapport te mogen publiceren.

Maar hoe zit het nu echt?

Het is natuurlijk waar dat vet meer calorieën bevat dan koolhydraten, inclusief suikers. Ter vergelijking: 1 gram vet bevat 9 calorieën, 1 gram koolhydraten bevat 4 calorieën. Daarmee bevat frisdrank met suikers minder calorieën dan een handjevol noten (van hetzelfde gewicht). Deze logica van calorieën vergelijken gaat echter voorbij aan de effecten van de verschillende soorten calorieën op je stofwisseling. De herkomst van de calorie bepaalt namelijk hoe je lichaam hem omzet in energie.

Koolhydraten werden in het verleden altijd onderverdeeld in ‘enkelvoudig’ of ‘samengesteld’. Dr. Ludwig vindt deze onderverdeling echter misleidend en bovendien te rigide. Veel artsen zijn het daarmee eens en gaan meer en meer over op de termen ‘high glycemic index’ en ‘low glycemic index’. Om een voorbeeld te geven… Een appel bevat enkelvoudige koolhydraten en wordt daardoor snel door je lichaam omgezet in energie, maar toch is fruit beter voor je dan andere producten met enkelvoudige koolhydraten, zoals chips. Daarom beschouwt Dr. Ludwig de glycemische index (GI) als een nauwkeuriger maatstaf voor de waarde van voedsel (in termen van: goed of slecht voor je).

Teveel pieken in je suikerspiegel kunnen leiden tot diabetes

Wanneer een product een lage glycemische index heeft, dan betekent dit dat het je bloedsuikerspiegel langzaam verhoogt en daarmee ook het insuline gehalte in je lichaam geleidelijk doet toenemen. En dat is gunstig, want teveel plotselinge pieken in je insuline gehalte kunnen erin resulteren dat je lichaam resistent wordt tegen insuline, zodat je niet meer reageert op de insuline die je lichaam produceert (ook bekend als: diabetes type 2).

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index daarentegen – zoals snoep, croissants en scones – zorgen voor een snelle stijging van de suikerspiegel en het insuline gehalte, hetgeen voor overproductie van insuline en een snellere opslag van vet zorgt. Dr. Ludwig adviseert daarom om te kiezen voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals meergranen pasta, volkorenbrood, fruit, bonen en noten. Ze zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt, makkelijker gewicht verliest en langer gezond blijft.

“Make peace with fat”

Met bovenstaande in gedachten is het raadzaam om voortaan niet uitsluitend de focus te leggen op het tellen van calorieën. Het is ook degelijk van belang waar deze calorieën vandaan komen. Uit vetten of uit suikers.

Je hoeft vetten dan ook niet uit de weg te gaan. Make peace with fat, is het devies. Zeker de gezonde vetten, zoals avocado, olijfolie en noten. En laat je niet misleiden door producten die “fat free” op de verpakking hebben staan. Kans is groot dat deze boordevol suikers zitten.

Bron

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lees hier BeautyJournaal’s disclaimer over sluikreclame en auteursrecht.
Over deze schrijver
redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.
Zij/haar nieuwsberichten
redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.
Zij/haar nieuwsberichten
Ook de moeite waard
Loading...
Reageren

Reageren op artikelen uit ons archief is niet mogelijk

BeautyJournaal nieuwsbrief

Elke dinsdagavond het weeknieuws in je mailbox! Meld je hieronder aan.

Beautyjournaal TV

Monique haalt de angel van de angst eruit....

mei
Redactie, Monique

Redactie, Monique

Pffff.....het zonnebrand complot. Bang voor uv-filters? Dit is de oorsprong...

Dit zijn onze experts

dr. Frank Niessen, plastisch chirurg dr. Francis Wu, dermatoloog Wella experts Lieke en Ilse Desiree van den Berg, cosmetisch arts drs Frodo Gaymans, cosmetisch arts Mardge Pascaud, beauty innovator

Dit zijn onze testers

Redactie, Monique Sabine redactie, Corine Dian Colle Mandy Glasbergen Lydia le Loux Gerti Harriet Anastasia Anneloes Bruggers

Laatste reacties

  • Ook nu weer foutieve informatie in dit artikel. LPG, MLD en andere behandel… Lipoedeem: cosmetisch arts Adriana Peirera vertelt openhartig over altijd pijn hebben aan haar benen Else Vlieland
  • Kan dit artikel alstublieft worden aangepast?! Teveel onjuiste informati… Vijf mythen over lipoedeem ontkracht! Deel 3: lipoedeem is een progressieve ziekte Jacqueline
  • Nou dat is gelukt. Het is nu weer gewoon stil. Dank je wel.… Editor picks! Favoriete nieuwkomers van Monique deze maand! Noortje
  • Dank Noortje, we weten het. Er ging iets fout met de video vertoningen, er … Editor picks! Favoriete nieuwkomers van Monique deze maand! Redactie, Monique
  • Voor dat ik kan lezen hoor ik allerlei geluiden. Soms één van die van Mon… Editor picks! Favoriete nieuwkomers van Monique deze maand! Noortje
  • Hi ladies, Ik ben gecertificeerd Oncologie Hand Verzorger #191315 gereg… Preventie! Zo behandelt de nagelstyliste nagels bij kanker behandelingen Tracy Anne Shelverton
  • Wat een mooi resultaat! Gewoon prachtig.… 3x behandeld met de Erbium Yag laser bij de Waterland Kliniek: dit is Debbie’s nieuwe huid! albert
  • Wat een mooi, eerlijk verslag, zo weet je toch wat beter wat je te wachten … 3x behandeld met de Erbium Yag laser bij de Waterland Kliniek: dit is Debbie’s nieuwe huid! Anna
  • Beste Albert, Dank voor jouw open- en eerlijkheid over wat je vindt van … Waarom moet Skinuals je eerste keuze zijn bij haaruitval en dunner wordend haar? We vertellen het! Samantha Jordaans
  • Ik vind het wel erg duur. Ik kan me moeilijk voorstellen waarom dit zoveel … Waarom moet Skinuals je eerste keuze zijn bij haaruitval en dunner wordend haar? We vertellen het! albert

Volg ons op Instagram

Copyright © 2009-2018 Beautyjournaal.nl.

  • Disclaimer over sluikreclame en auteursrecht
  • Privacy
  • Cookie instellingen