Expertadvies van huidcoach Marielle

05:26 - 03:15
luistertijd 05:26 - leestijd 03:15

Huidcoach Marielle geeft verrassend inzicht in de vochtarme huid

Op de redactie van BeautyJournaal ontvingen we onlangs de volgende lezersvraag:

Hele volksstammen kampen met een vochtarme huid. Maar wat is het precies en wat doe ik er aan? En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom ik een vochtarme huid? Want iedereen heeft wel tips, toch lijkt weinig te werken.

Marielle Eggenkamp, huidcoach bij hannah en lid van het expertteam van BeautyJournaal geeft antwoord

Als er wordt gesproken over een vochtarme huid dan wordt daarmee bedoeld: een tekort aan vocht in de hoornlaag, onze buitenste zichtbare huidlaag. Aangezien al het vocht in onze huid uit de diepere lagen komt, moeten we daar beginnen om antwoord op de vragen te krijgen.

Vocht in de verschillende huidlagen

Onze huid bestaat voor ongeveer 70% uit vocht. Het meeste vocht bevindt zich in de dermis die eigenlijk uit drie verschillende elementen bestaat: cellen, vezels en de grondsubstantie. Deze grondsubstantie bestaat voor een groot gedeelte uit water dat gebonden wordt tot een gelachtige substantie.

Sleutelrol voor hyaluronzuur

De moleculen die dit vocht binden, worden grotendeels gemaakt door onze eigen huidcellen, de fibroblasten. Een bekende vochtbinder is bijvoorbeeld hyaluronzuur. Het vocht in de dermis wordt constant aangevoerd vanuit de bloedbaan.

Voor voldoende huidvet (niet verwarren met talg) is vocht nodig

Niet alleen de dermis heeft vocht nodig, maar ook de epidermis. De epidermis trekt vocht aan vanuit de dermis en heeft het nodig voor de vorming van nieuwe cellen in de basale laag, maar ook voor het vormen van huidvet. Dit huidvet moet je niet verwarren met talg dat in de talgklier wordt gevormd en via het haarkanaaltje op de huid en haren terechtkomt.

In de onderste laag van de epidermis bevat de huid meer dan 80% vocht, maar met het opschuiven van de huidlagen richting de hoornlaag wordt dit steeds minder. Uiteindelijk blijft er in de hoornlaag tussen de gekeratiniseerde hoorncellen nog maar zo’n 15% vocht over. Dit is dus een normale situatie, de hoornlaag is per definitie niet erg vochtrijk.

Vet als bouwsteen voor je huid

Ons huidvet wordt gevormd uit vocht en vetstoffen die vanuit de dermis worden aangevoerd. Het aanvullen van je dagelijkse voeding met goede vetten uit bijvoorbeeld avocado’s, noten en vette vis is dan ook zeer aan te raden. Je huid heeft deze bouwstenen die je via je voeding levert nodig om vet aan te maken.

Hoe ouder hoe slechter de kwaliteit huidvet

Het huidvet tussen onze hoorncellen heeft een belangrijke functie. Vocht, vuil, bacteriën, virussen en andere schadelijke antigenen kunnen dankzij dit huidvet nagenoeg niet door de huid heen dringen. Daarnaast gaat het huidvet het verlies van teveel aan vocht uit de huid tegen. Dit geldt voor de hele huid, dus ook uit de onderliggende dermis. Dat wil niet zeggen dat we geen vocht verliezen. Integendeel, we verliezen constant vocht door onze huid. Dit heet de TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Bij jonge mensen valt het vochtverlies meestal wel mee, want het vet is van goede kwaliteit. Maar met het ouder worden verandert het huidvet van kwaliteit door opstapelende foutjes in het reproductie proces en door veranderende hormoonspiegels.

Verstoorde barrièrefunctie

Een vochtarme huid is dus een huid die onvoldoende vermogen heeft om het vocht in de huid vast te houden. Dit wijst op een verstoorde barrièrefunctie, dus niet voldoende huidvet om het vocht vast te houden of niet voldoende vocht vasthoudende stoffen in het huidvet.

Weinig goed huidvet maar wel veel talg

Dat een vochtarme huid toch vet kan zijn, kan komen doordat er dan een hoge talgproductie is. Een huid zal alleen van het normale huidvet tussen de hoorncellen nooit een vet en glanzend aanzien krijgen, maar wel van een teveel aan talg.

Cleansers die je huid uitdrogen

Naast de invloed van de biochemische processen in de huid  hebben we zelf ook vaak een aandeel in het uitdrogen van onze huid. Met name het gebruik van reinigers met irriterende stoffen, veel scrubben, te veel en te heet douchen onttrekken vocht en vet aan de huid. Ook airconditioning en sterke temperatuurswisselingen werken niet mee. Je kan ook aanleg hebben om een droge huid te krijgen, zoals bijvoorbeeld met eczeem het geval is.

 Productgebruik

 Het is aan te raden om producten die het vochtvasthoudende vermogen van de huid ondersteunen te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Daarnaast zijn er de iets vettere producten die als een soort vervanging van het eigen huidvet kunnen dienen. Deze bevatten vaak minerale oliën zoals:

Hoewel je crèmes met minerale oliën beter niet kan inzetten bij een wat vettere en onzuivere huid, zijn ze bij uitstek geschikt voor de extreem droge huid die niet in staat is haar vocht vast te houden.

 

Lees ook