Droge huid Expertadvies Gezicht Glycolzuur Huidzorg Werkstof dossiers

Vochtarme huid? Genoeg talg maar slecht huidvet….

Marielle Eggenkamp
Geschreven door Marielle Eggenkamp

Expertadvies van huidcoach Marielle

Op de redactie van BeautyJournaal ontvingen we onlangs de volgende lezersvraag:

Hele volksstammen kampen met een vochtarme huid. Maar wat is het precies en wat doe ik er aan? En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom ik een vochtarme huid? Want iedereen heeft wel tips, toch lijkt weinig te werken.

Marielle Eggenkamp, huidcoach bij hannah en lid van het expertteam van BeautyJournaal geeft antwoord

Als er wordt gesproken over een vochtarme huid dan wordt daarmee bedoeld: een tekort aan vocht in de hoornlaag, onze buitenste zichtbare huidlaag. Aangezien al het vocht in onze huid uit de diepere lagen komt, moeten we daar beginnen om antwoord op de vragen te krijgen.

skinVocht in de verschillende huidlagen

Onze huid bestaat voor ongeveer 70% uit vocht. Het meeste vocht bevindt zich in de dermis die eigenlijk uit drie verschillende elementen bestaat: cellen, vezels en de grondsubstantie. Deze grondsubstantie bestaat voor een groot gedeelte uit water dat gebonden wordt tot een gelachtige substantie.

Sleutelrol voor hyaluronzuur

De moleculen die dit vocht binden, worden grotendeels gemaakt door onze eigen huidcellen, de fibroblasten. Een bekende vochtbinder is bijvoorbeeld hyaluronzuur. Het vocht in de dermis wordt constant aangevoerd vanuit de bloedbaan.

Voor voldoende huidvet (niet verwarren met talg) is vocht nodig

Niet alleen de dermis heeft vocht nodig, maar ook de epidermis. De epidermis trekt vocht aan vanuit de dermis en heeft het nodig voor de vorming van nieuwe cellen in de basale laag, maar ook voor het vormen van huidvet. Dit huidvet moet je niet verwarren met talg dat in de talgklier wordt gevormd en via het haarkanaaltje op de huid en haren terechtkomt.

In de onderste laag van de epidermis bevat de huid meer dan 80% vocht, maar met het opschuiven van de huidlagen richting de hoornlaag wordt dit steeds minder. Uiteindelijk blijft er in de hoornlaag tussen de gekeratiniseerde hoorncellen nog maar zo’n 15% vocht over. Dit is dus een normale situatie, de hoornlaag is per definitie niet erg vochtrijk.

Vet als bouwsteen voor je huidavocado

Ons huidvet wordt gevormd uit vocht en vetstoffen die vanuit de dermis worden aangevoerd. Het aanvullen van je dagelijkse voeding met goede vetten uit bijvoorbeeld avocado’s, noten en vette vis is dan ook zeer aan te raden. Je huid heeft deze bouwstenen die je via je voeding levert nodig om vet aan te maken.

Hoe ouder hoe slechter de kwaliteit huidvet

Het huidvet tussen onze hoorncellen heeft een belangrijke functie. Vocht, vuil, bacteriën, virussen en andere schadelijke antigenen kunnen dankzij dit huidvet nagenoeg niet door de huid heen dringen. Daarnaast gaat het huidvet het verlies van teveel aan vocht uit de huid tegen. Dit geldt voor de hele huid, dus ook uit de onderliggende dermis. Dat wil niet zeggen dat we geen vocht verliezen. Integendeel, we verliezen constant vocht door onze huid. Dit heet de TEWL (Trans Epidermal Water Loss). Bij jonge mensen valt het vochtverlies meestal wel mee, want het vet is van goede kwaliteit. Maar met het ouder worden verandert het huidvet van kwaliteit door opstapelende foutjes in het reproductie proces en door veranderende hormoonspiegels.

vermoeide huidVerstoorde barrièrefunctie

Een vochtarme huid is dus een huid die onvoldoende vermogen heeft om het vocht in de huid vast te houden. Dit wijst op een verstoorde barrièrefunctie, dus niet voldoende huidvet om het vocht vast te houden of niet voldoende vocht vasthoudende stoffen in het huidvet.

Weinig goed huidvet maar wel veel talg

Dat een vochtarme huid toch vet kan zijn, kan komen doordat er dan een hoge talgproductie is. Een huid zal alleen van het normale huidvet tussen de hoorncellen nooit een vet en glanzend aanzien krijgen, maar wel van een teveel aan talg.

Cleansers die je huid uitdrogen

Naast de invloed van de biochemische processen in de huid  hebben we zelf ook vaak een aandeel in het uitdrogen van onze huid. Met name het gebruik van reinigers met irriterende stoffen, veel scrubben, te veel en te heet douchen onttrekken vocht en vet aan de huid. Ook airconditioning en sterke temperatuurswisselingen werken niet mee. Je kan ook aanleg hebben om een droge huid te krijgen, zoals bijvoorbeeld met eczeem het geval is.

 Productgebruik

 Het is aan te raden om producten die het vochtvasthoudende vermogen van de huid ondersteunen te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

Daarnaast zijn er de iets vettere producten die als een soort vervanging van het eigen huidvet kunnen dienen. Deze bevatten vaak minerale oliën zoals:

 • Petrolatum (Remodelling Cream) of
 • Paraffine (Cel Recovery Cream)

Hoewel je crèmes met minerale oliën beter niet kan inzetten bij een wat vettere en onzuivere huid, zijn ze bij uitstek geschikt voor de extreem droge huid die niet in staat is haar vocht vast te houden.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp van hannah?

Stuur hem dan via het contactformulier.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

hannah_logo_payoff

Over deze schrijver

Marielle Eggenkamp

Marielle Eggenkamp

Marielle heeft veel ervaring in het behandelen van diverse huidproblemen zoals eczeem, rosacea en acne, maar ook het behandelen van littekens, rimpels en couperose. Naast het werken in de praktijk geeft Marielle les in de hannah bindweefselmassage en de vergevorderde opleiding Rimpel- en Littekenreductie Therapie, alsmede een uitgebreid scala aan theoretische – én praktische workshops.

4 reacties

 • Beste Jaap,
  Hartelijk dank voor je reactie.
  Ik ben het met je eens dat corneum cellen geen vocht kunnen bevatten. Ze zijn wel erg hygroscopisch en kunnen voor een zeer korte tijd vocht (water) in de vorm van waterdamp opnemen. Als je bijvoorbeeld een vochtige doek in de magnetron legt en deze verhit komt er daarna veel damp uit de doek. Als je deze doek op het gezicht legt zullen voor een hele korte periode de hoorncellen zich volzuigen met de damp. Zodra dit echter afkoelt en weer water wordt, verdwijnt het uit de hoorncel omdat deze het vocht niet kan vasthouden. De 15% vocht in deze huidlaag zit dan ook niet in de hoorncellen maar in de intercorneocytaire lipides tussen de hoorncellen in. Deze lipides worden gevormd in het stratum spinosum met vocht en werkstoffen uit de dermis. Deze zitten dan nog verpakt in zogenaamde odland bodies en worden gedurende het opschuiven van de lagen in het stratum granulosum vrijgegeven. Deze hebben de belangrijkste rol in de TEWL en daarnaast speelt ook de talg een rol.

  Met vriendelijke groet,
  Mariëlle Eggenkamp

 • Beste Maris,
  Hartelijk dank voor je reactie.
  Retinol, in de vorm die je op recept moet krijgen, werkt sterk stimulerend op de fibroblast. Dat is je bindweefselvormende cel. Deze cel maakt de bouwstenen voor collageen en elastine, maar daarnaast ook nog moleculen die belangrijk zijn voor je grondsubstantie. Zeg maar, je zwembad waarin je cellen en vezels zich bevinden. Deze moleculen zijn hyaluronzuur en proteoglycanen wat beide sterke vochtbinders zijn. Dus er zal door retinol zeker meer vocht in je dermis worden vastgehouden.
  Met vriendelijke groet,
  Mariëlle Eggenkamp

 • Alhoewel ik het met een groot deel van het verhaal wel eens ben, klopt de uitgangspositie m.i. niet. Een vochtarme huid kent doorgaans in zijn geheel een slechte hydratatie, wat verschillende oorzaken kan hebben. De epidermis speelt daarbij een cruciale rol om verlies van water tegen te gaan (TEWL) en kan dat alleen doen als deze (o.a.) goed gehydrateerd is. De hoornlaag (stratum corneum) daarentegen is niet gemaakt om vocht te bevatten en/of vast te houden. Dit zijn immers dode huidcellen, met een geheel andere functie. Zie ook het artikel van Dr. Catharina Meijer dat eerder op deze website verscheen. (https://www.beautyjournaal.nl/2015/04/12/dr-catharina-meijer-fabels-en-feiten-over-hydratatie/)

 • Goh, zo nog maar eens dit artikel doorlezen, er staat zoveel informatie in. Maar wat ik me afvraag, retinol/ tretitionine werkt toch ook hydraterend voor de dermis ?

  En wat klopt er van het verhaal dat je je huid eigenlijk lui maakt door crèmes te smeren ?

Reageren