Voor een gezonde lifestyle

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

7 manieren om stress en bloeddruk te verlagen

Bij het voorkomen en behandelen van een hoge bloeddruk is het managen van stress een behandelmethode die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien. Voel jij je regelmatig gespannen en prikkelbaar? Probeer de onderstaande manieren om stress te verlagen dan eens uit.

Neem voldoende nachtrust

Onvoldoende slaap, of slaap van een slechte kwaliteit (lees: veel wakker, woelen, onrustig slapen) kan je humeur nadelig beïnvloeden. Daarnaast gaat het ten koste van je mentale alertheid, energieniveau en geestelijke gezondheid.

Lees hier ons artikel met tips om snel in slaap te vallen.

Leer technieken om te ontspannen

Meditatie, spierontspanning, ademhalingsoefeningen en yoga zijn krachtige stress busters.

Lees hier ons artikel over de vele voordelen van yoga en waarom yoga steeds populairder wordt.

Investeer in je sociale netwerk (… offline wel te verstaan)

Kom in contact met anderen, zoek de verbinding. Word lid van een vereniging, ga sporten in teamverband, geef je op om vrijwilligerswerk te doen.

Leer beter met tijd om gaan

Hoe effectiever je werk en privé weet te combineren (en het in de lucht houden van alle ballen die daar bij horen), hoe lager je stress niveau.

Los stressvolle situaties zo snel mogelijk op

Hoe sneller je stressvolle situaties weet op te lossen, hoe beter. Spanning thuis? Roep iedereen bijeen voor een familiegesprek. Problemen op het werk? Bied jezelf aan als de ‘onderhandelaar’ om de problemen pragmatisch uit de wereld te helpen.

Vergeet jezelf niet

Om te groeien, heb je voeding nodig en die voeding is meer dan voedsel alleen. Trakteer jezelf op een massage. Geniet van het moment, leef in het moment. Probeer eens een keer heel langzaam te eten en proef alle smaken, texturen en sensaties van iedere hap. Maak een wandeling, doe een dutje, luister naar je favoriete muziek.

Vraag om hulp

Wees niet bang om anderen om hulp te vragen wanneer je er even niet meer uitkomt. Je liefhebbende wederhelft, vrienden, je buren. En wanneer de stress aanhoudt, schroom dan niet om bij een professional langs te gaan.

Combineer bovenstaande stressverlagende methoden met een gezonde lifestyle – niet roken, voldoende bewegen, veel fruit, groenten en gezonde vetten – en het zou zo maar kunnen dat je hoge bloeddruk voortaan tot het verleden behoort.

 

Bron: Harvard Medical School

Lees ook