Meer dan alleen zen-zijn

05:03 - 03:01
luistertijd 05:03 - leestijd 03:01

Onderzoek toont aan: yoga steeds populairder

Yoga, de bewegings- en ontspanningsvorm die zijn grondslag vindt in 5000 jaar oude Indiase tradities, blijkt nog iedere dag toe te nemen in populariteit. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse Yoga Alliance. In de afgelopen vier jaar is het aantal Amerikanen dat aan yoga doet gegroeid met 50%, van 20,4 miljoen in 2012 naar meer dan 36 miljoen in 2016. Bovendien heeft 9 van de 10 Amerikanen wel eens gehoord van yoga, 1 van de 3 Amerikanen heeft het tenminste één keer zelf uitgeprobeerd en meer dan 15% van de Amerikanen heeft in de afgelopen 6 maanden aan yoga gedaan.

Hoewel de meerderheid van de yoga beoefenaars uit vrouwen bestaat (70%), is het aantal mannelijke yoga beoefenaars in vier jaar tijd verdubbeld, van 4 miljoen in 2012 naar 10 miljoen in 2016. Het aantal volwassenen ouder dan 50 jaar dat aan yoga doet, is in diezelfde periode verdrievoudigd naar 14 miljoen.

De voordelen van yoga

Drie van de vier Amerikanen gelooft dat ‘yoga goed voor je is’ en er is voldoende wetenschappelijk onderzoek dat deze opvatting ondersteunt. Yoga verbetert je gezondheid: het is goed voor hart en vaten, lenigheid en evenwicht. Yoga vermindert stress, angst en pijn. Beoefenaars van yoga hebben over het algemeen een positiever beeld over hun eigen fysieke en mentale gezondheid en staan daardoor sterker in het leven.

Yoga als katalysator voor een gezonde en bewuste levensstijl

Uit het onderzoek van Yoga Alliance blijkt bovendien dat beoefenaars van yoga over het algemeen veel actiever en meer in beweging zijn, dan mensen die niet aan yoga doen. 75% van de yogi – zoals de beoefenaars in ‘vaktermen’ worden genoemd – doet ook aan andere vormen van sport of beweging. Ze eten bewust en groen (lees: biologisch) en hebben aandacht voor een duurzame samenleving.

Hoewel veel mensen in de Westerse wereld aan yoga beginnen om te werken aan hun gezondheid (vooral fitheid en het verminderen van stress), kan deze motivatie naar verloop van tijd veranderen. Yoga is van nature veel meer dan het uitvoeren van een reeks yoga houdingen. Het gaat ook om filosofische en ethische principes, ademhaling en meditatie. Veel yoga docenten integreren dan ook belangrijke levenslessen in hun work-out, zoals trouw aan jezelf blijven en zelfdiscipline. Veel yogi hechten waarde aan het groepsgevoel van een yogales, het gevoel ergens deel van uit te maken en de kans is vrij groot dat je deze yogi ook aantreft als vrijwilliger voor een goed doel. 50% van de yogi geeft aan op deze manier een bijdrage te leveren aan de samenleving.

Wat houdt jou tegen om yoga te doen?

Een van de opmerkelijke resultaten van het Amerikaanse onderzoek is inzicht in de belangrijkste reden waarom mensen niet aan yoga doen, wat hen tegen houdt. Veel mensen zien yoga toch nog als exclusief, speciaal bedoeld voor jonge vrouwen. Of alleen voor hen die al lenig, atletisch gebouwd en spiritueel zijn. Dit inzicht kan de yoga wereld helpen om aan zijn imago te werken… yoga als toegankelijke bewegingsvorm, geschikt voor mannen en vrouwen van iedere leeftijd. Of je nu lenig bent of niet. En o ja, je hoeft er ook niet perse spiritueel voor te zijn.

Dat yoga geschikt is voor alle leeftijden, bewijst onze active aging inspiratie en yoga ster Janice Lennard. Klik hier om het artikel te lezen.

Yoga gaat niet over perfectie of om het op je mooist uitvoeren van een moeilijke yoga houding en die vervolgens posten op je Instagram account. Het is geen wedstrijd in lenigheid en laat het vooral uit je hoofd om je yoga houdingen te vergelijken met de persoon op het matje naast jou. Yoga draait om jou en om jou alleen.

Body and mind

Yoga helpt je om ‘in te tunen’ op je eigen ik, ruimte te maken voor het hier en nu, terwijl je vooroordelen over jezelf en anderen laat varen. Hoe meer je aan yoga doet, hoe meer je zult merken dat je fysieke en mentale toestand anders is van dag tot dag, van moment tot moment. De ene dag zal een yoga houding makkelijk gaan, terwijl dezelfde houding de andere dag niet lukt. Yoga biedt daarom ruimte om houdingen aan te passen aan hoe je je voelt, door middel van variaties op dezelfde houding.

De ware geest van yoga

De nog steeds toenemende populariteit van yoga brengt ook een risico met zich mee, namelijk dat het een hype wordt, een ‘mode dingetje’. Iets dat je beoefent omdat al je vriendinnen het ook doen. En dat zou zonde zijn, want daarmee doe je te tekort aan de true spirit van yoga. Want yoga draait om compassie, bewustzijn en acceptatie. Al meer dan 5000 jaar.

Bron

Lees ook