Drie simpele tips om snel in slaap te vallen
Yoga en Ayurveda kunnen samen worden toegepast als een krachtige medicijn om snel in slaap te vallen. Op geheel natuurlijke wijze en zonder doktersrecept. Val vanavond lekker en snel in slaap met de volgende tips.
- Synchroniseer jezelf met de natuur
Volgens de Ayurvedische wetenschap bestaat er niet zoiets als een avondmens of ochtendmens. Als mensen zijn we allemaal ‘ontworpen’ om gedurende de nacht te slapen en in de ochtend, wanneer het licht wordt, weer uitgerust wakker te worden. Waarom zijn er dan toch mensen die hun energiepiek pas om middernacht krijgen en dan op hun creatiefst zijn, terwijl de rest van de wereld allang licht te slapen?
Nachtuilen
Deze nachtuilen blijven zolang op totdat ze over hun slaap heen zijn; ze krijgen dan vanzelf nieuwe energie. Dit heeft echter een verwoestend effect op de nachtrust. Zelfs wanneer de nachtuilen in kwestie er in slagen om 8 uren slaap te pakken (door laat naar bed te gaan en vervolgens laat op te staan), zullen ze toch niet uitgerust wakker worden. Simpelweg omdat hun ritme niet meer synchroon loopt met de natuur.
Doshas
Ayurveda leert ons dat onze slaap wordt beïnvloed door de energetische krachten van de natuur om ons heen. Dit zijn de zogenaamde ‘doshas’. Dit klinkt wellicht wat zweverig en esotherisch, maar het concept is eigenlijk vrij overzichtelijk:
- Kappa dosha is op zijn sterkst tussen 18.00 en 22.00 uur. Deze dosha heeft een versuffend effect op de mens en daarom worden we in dit tijdsframe vaak slaperig. Wanneer je vóór 22.00 uur naar bed gaat, zal je zien dat het makkelijker is om in slaap te vallen.
- Pitta dosha is op zijn sterkst tussen 22.00 en 02.00 uur. Pitta geeft energie, waardoor je na 22.00 uur vaak een ‘opleving’ krijgt. Dit is het effect waar nachtbrakers gebruik van maken. Het is moeilijk om in slaap te vallen wanneer pitta zijn krachten uitoefent op de mens.
- Creëer een routine
Wanneer je gedachten alle kanten op vliegen, zal het nooit lukken om in slaap te vallen. Daarom is een bedtime routine van belang. Het vertraagt een hyperactieve geest. Een goede routine neemt tenminste een uur in beslag. Doe de TV uit en probeer niet op je telefoon te kijken. Electronica straalt blauw licht uit, waardoor je lichaam denkt dat het dag is en daardoor lastiger in slaap valt. Doe iets kalmerends, zoals een boek lezen.
Neem een warm bad en masseer je voeten
Volgens de Ayurvedische wetenschap spoelt een warm bad voor het slapen gaan letterlijk en figuurlijk de dag van je af. Voeg een paar druppels lavendel toe aan het badwater voor een extra kalmerend effect.
Een andere Ayurvedische methode is ‘pada abhyanga’, een voetmassage met olie. Dit kan je zelf doen met bijvoorbeeld sesam- of castorolie. De olie in combinatie met de massage hebben een ontspannend effect op lichaam en geest.
Warme melk met saffraan of nootmuskaat
Zowel saffraan als nootmuskaat helpen om de slaap makkelijker te vatten, terwijl melk erom bekend staat de geest kalm en opgeruimd te maken.
Blijf positief
Een belangrijk onderdeel van je routine voor het slapen gaan, is het vullen van je geest met positieve gedachten. De laatste gedachten van de dag moeten niet gaan over stress of zorgen, boodschappenlijstjes of ‘things to do’. Dat levert alleen maar nachtmerries op. Vul je geest met dankbaarheid of denk aan iets waar je een rustig en vredig gevoel door krijgt.
Leestip! Lees hier ons artikel met tips om grip te krijgen op negatieve gedachten.
- Ademhaling
De yoga ademhalingsoefening ‘anuloma viloma’ heeft een kalmerend effect op de geest. Tijdens deze oefening haal je beurtelings adem door je linker- en rechter neusgat. Duw één neusgat dicht met je vinger en adem rustig in en uit door het andere neusgat. Wissel af. Dit doe je voor ongeveer vijf minuten.
Dominant neusgat
Je hebt er waarschijnlijk nog nooit bij stilgestaan, maar iedereen heeft een dominant neusgat waardoor hij of zij ademhaalt:
- Ademhalen door het linker neusgat betekent dat de rechter hersenhelft actief is. Deze staat in de Ayurvedische wetenschap voor verkoelende maankrachten.
- Ademhalen door het rechter neusgat betekent dat de linker hersenhelft actief is. Deze staat voor verwarmende zonkrachten.
Wanneer we (afwisselend) door beide neusgaten ademhalen, dan zijn beide hersenhelften en de zon- en maankrachten in balans. Dit geeft een gevoel van rust en kalmte, waarbij het makkelijker is om in slaap te vallen.