Een handig overzicht opgesteld door de leukste acupuncturist van het land

02:30 - 01:29
luistertijd 02:30 - leestijd 01:29

Wordt acupunctuur vergoed door je zorgverzekeraar?

Acupunctuur wordt meer en meer door zorgverzekeraars erkend als behandelmethode. En in de meeste gevallen heb je zelfs geen verwijsbrief nodig van je huisarts om een bezoek te kunnen brengen aan een acupuncturist.

Waarom kiezen voor acupunctuur?

Acupunctuur maakt deel uit van de zogenaamde Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), waarbij een holistische benadering van de mens centraal staat. Lichaam en geest zijn één en alle processen van en in je lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij deze holistische benadering is ziekte geen op zichzelf staand verschijnsel, maar eerder een verstoring van de processen in je lichaam, je energiehuishouding. Acupunctuur richt zich op het herstellen van deze energiehuishouding.

Verreweg de meest bekende vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden die in specifieke acupunctuurpunten worden geprikt. Deze punten bevinden zich op meridianen in je lichaam, waar energie doorheen stroomt. De naalden zorgen ervoor dat de energie beter gaat stromen; dit wordt ook wel Qi genoemd.

Maar ook cupping is een vorm van acupunctuur. Onze schoonheidsspecialiste en tester Els schreef hier onlangs een interessant artikel over; klik hier om het nogmaals te lezen.

Een groot voordeel van acupunctuur is dat je vrijwel geen bijwerkingen ervaart, zoals bij bijvoorbeeld medicatie vaak wel het geval is (denk aan vermoeidheid, vertraagde reactietijd). En doordat acupunctuur je gehele energiehuishouding stimuleert, voel je je vaak juist fitter.

Wordt acupunctuur vergoed?

Vaak wordt een gedeelte van de acupunctuurbehandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Hoe groot dit deel is, is uiteraard afhankelijk van je zorgverzekeringspakket.

Via de volgende link kom je bij een overzicht van zorgverzekeraars en de door hen vastgestelde vergoedingen. Het schema is opgesteld door de Amsterdamse acupuncturist Charley Huf, met behulp van informatie die bij de verzekeraars is opgevraagd.

Over Charley Huf

Denk je bij acupuncturisten ook aan mannen met baarden, grijze sokken en sandalen? Think again! Charley Huf is misschien wel de meest hippe acupuncturist van Nederland. Haar aangeboren passie voor beauty en welness heeft zij inmiddels omgezet in een opleiding Chinese Medicijnen en twee behandellocaties in Amsterdam. Niet alleen pakt zij veel voorkomende medische klachten aan met acupunctuurbehandelingen, ook zet zij acupunctuur in bij de strijd tegen huidveroudering.

Meer weten over Charley en haar behandelingen? Bezoek haar website, of maak online een afspraak.

Lees ook