Over trigger points en de cup kiss...

07:26 - 04:27
luistertijd 07:26 - leestijd 04:27

 

Schoonheidsspecialiste Els geeft cupping tips

In mijn praktijk voor huidverbetering en massagetherapie Vital Skin and Body Care werk ik veel met cupping. Zowel in de gezichtsbehandelingen als bij de lichaamsbehandelingen – zoals massages van rug-nek-schouders of cellulitis behandelingen – pas ik het veelvuldig toe. Daarnaast gebruiken veel mijn klanten ook cups thuis als extra tool voor hun huidverzorging en om het resultaat van de salonbehandeling vast te houden. In dit artikel vertel ik je iets meer over het fenomeen cupping.

SHOP HIER CUPPINGS VOOR MASSAGE

 

——————————

Bekijk hier een fantastische cupping massage behandeling van Absolution:

——————————-

Geschiedenis van cupping

Cupping als therapie is al duizenden jaren oud. Al 3300 jaar voor Christus werd cupping al in Mesopotamië toegepast. Op hiërogliefen is te zien dat een vorm van cupping gebruikt werd voor aandoeningen zoals koorts en pijn en bovendien voor het versnellen van het genezingsproces. Ook bij de oude Grieken werd het gebruik van cups door Hippocrates, grondlegger van de moderne geneeskunde, aangeraden voor het behandelen van verschillende aandoeningen.

Vanaf de 18e eeuw wordt cupping ook in Europa en Amerika toegepast, waarbij het de afgelopen jaren veelvuldig als behandeling wordt ingezet binnen de alternatieve zorg, massagepraktijken, de fysiotherapie en de schoonheidsverzorging. Bekende sterren als Victoria Beckham, Jennifer Aniston en Justin Bieber ondergaan ook regelmatig een cuppingbehandeling.

Wat is cupping nou precies?

In het westen wordt cupping therapie of cupping massage gebruikt als een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop de spierknoop wordt een cup geplaatst die vacuüm wordt gezogen. Dit kan door middel van een trekkertje of bij een zachte cup door er in te knijpen. Vervolgens kan je de cup op zijn plek laten staan, waardoor je heel specifiek op een knoop (triggerpoint) werkt, of je beweegt hem over de huid, waardoor je het bindweefsel losmaakt.

Shop hier je cupping cups

 

Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt het spiergebied tot ontspanning. Het laten staan van de cup wordt vooral gebruikt binnen de massage en fysiotherapie. Hierbij blijft er een aantal dagen een donkere vlek zichtbaar, die in kleur kan variëren van rood, paars tot bijna zwart. Dit wordt ook wel de Cup Kiss genoemd.

Het gebruik van cupping in de schoonheidsverzorging

Zoals hierboven al aangegeven, maak je bij cupping het bindweefsel los en stimuleer je de doorbloeding van de huid. En dat is waar we in de schoonheidsverzorging gebruik van maken. Je kunt het vergelijken met een bindweefselmassage. Door de doorbloeding te stimuleren, krijgen de huidcellen meer zuurstof en voedingsstoffen. Hoe meer aanvoer hiervan, hoe beter dat is voor de kwaliteit van de huid.

Shop hier je cupping cups

 

Afvalstoffen

Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd. Door het bindweefsel te prikkelen, worden de fibroblasten – hele nuttige cellen in onze huid – aangezet tot aanmaak van collageen en elastine. En collageen en elastine zorgen weer voor de stevigheid van onze huid. Hoe beter de doorbloeding van de huid is, hoe beter de kwaliteit van het collageen en elastine is, en dus hoe steviger je huid wordt. Voor het lichaam wordt cupping vooral ingezet bij het behandelen van cellulitis. De huid van de benen zal beter doorbloed worden, de structuur wordt minder bobbelig en voelt steviger aan.

Cupping in je eigen badkamer

Veel van mijn klanten, inclusief mijzelf, gebruiken cups ook thuis in hun dagelijkse verzorging. Er zijn speciale cups voor het gezicht en voor het lichaam. Zelf vind ik de cups van Bellabaci erg prettig in gebruik. Dit zijn zachte cups die makkelijk schoon te maken zijn. Hoe harder je in de cup knijpt, hoe sterker het vacuüm zal zijn. Begin dus zacht! Ze zijn verpakt per twee; een harde en een zachte cup. Je begint met de zachte en bouwt de intensiteit langzaam op naar wat je huid kan hebben. Tegenwoordig heb je ook extra kleine cups voor de bovenlip. Deze heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

Shop hier je cupping cups

 

Cuppen van het gezicht

Het cuppen van mijn gezicht doe ik zelf altijd in combinatie met mijn reinigingsmilk. Het gaat dan lekker in één moeite mee, waardoor het weinig extra tijd kost. Reinigen moet je toch. In onderstaande filmpje laat ik je zien hoe ik mijn huid 1 tot 2 keer per dag reinig met een facial cup van Bellabaci.

Met het cuppen van je gezicht stimuleer je de productie van het collageen en elastine, verbetert je doorbloeding, wordt je huid steviger, worden de poriën wat dieper gereinigd en worden de werkstoffen van je crème beter opgenomen.

 Cuppen bij cellulitis en verstevigen van armen, benen of buik

Last van cellulitis? Of zou je de huid van je armen of buik wat steviger willen hebben? Masseer elke dag de probleemplekken ongeveer 8 minuten en na enkele dagen merk je al dat je huidstructuur verandert. Als tussenstof kan je een heerlijke verstevigende bodycream of -olie gebruiken. Zelf gebruik ik de body cup regelmatig onder de douche in combinatie met de Shower Treatment van Hannah. Alleen het tintelende gevoel van de gestimuleerde doorbloeding is al heerlijk. In het begin kan het, vooral op de benen, best wat gevoelig zijn. Door de cups wat minder hard in te knijpen en voldoende tussenstof te gebruiken kan je dit goed doseren.

Wees consequent

Zoals met alles zal je wel consequent moeten zijn in het toepassen van cupping, maar dan heb je ook echt resultaat!

Shop hier je cupping cups

 

Lees ook