Cellulite Gezicht Gezondheid Lichaam Rimpels en slapte

Schoonheidsspecialiste Els geeft cupping tips

Els van Meenen
Geschreven door Els van Meenen

Over trigger points en de cup kiss…

 

Schoonheidsspecialiste Els geeft cupping tips

In mijn praktijk voor huidverbetering en massagetherapie Vital Skin and Body Care werk ik veel met cupping. Zowel in de gezichtsbehandelingen als bij de lichaamsbehandelingen – zoals massages van rug-nek-schouders of cellulitis behandelingen – pas ik het veelvuldig toe. Daarnaast gebruiken veel mijn klanten ook cups thuis als extra tool voor hun huidverzorging en om het resultaat van de salonbehandeling vast te houden. In dit artikel vertel ik je iets meer over het fenomeen cupping.

SHOP HIER CUPPINGS VOOR MASSAGE

 

Geschiedenis van cupping

Cupping als therapie is al duizenden jaren oud. Al 3300 jaar voor Christus werd cupping al in Mesopotamië toegepast. Op hiërogliefen is te zien dat een vorm van cupping gebruikt werd voor aandoeningen zoals koorts en pijn en bovendien voor het versnellen van het genezingsproces. Ook bij de oude Grieken werd het gebruik van cups door Hippocrates, grondlegger van de moderne geneeskunde, aangeraden voor het behandelen van verschillende aandoeningen.

Vanaf de 18e eeuw wordt cupping ook in Europa en Amerika toegepast, waarbij het de afgelopen jaren veelvuldig als behandeling wordt ingezet binnen de alternatieve zorg, massagepraktijken, de fysiotherapie en de schoonheidsverzorging. Bekende sterren als Victoria Beckham, Jennifer Aniston en Justin Bieber ondergaan ook regelmatig een cuppingbehandeling.

Wat is cupping nou precies?

In het westen wordt cupping therapie of cupping massage gebruikt als een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop de spierknoop wordt een cup geplaatst die vacuüm wordt gezogen. Dit kan door middel van een trekkertje of bij een zachte cup door er in te knijpen. Vervolgens kan je de cup op zijn plek laten staan, waardoor je heel specifiek op een knoop (triggerpoint) werkt, of je beweegt hem over de huid, waardoor je het bindweefsel losmaakt.

SHOP HIER CUPPINGS VOOR MASSAGE

 

Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt het spiergebied tot ontspanning. Het laten staan van de cup wordt vooral gebruikt binnen de massage en fysiotherapie. Hierbij blijft er een aantal dagen een donkere vlek zichtbaar, die in kleur kan variëren van rood, paars tot bijna zwart. Dit wordt ook wel de Cup Kiss genoemd.

Het gebruik van cupping in de schoonheidsverzorging

Zoals hierboven al aangegeven, maak je bij cupping het bindweefsel los en stimuleer je de doorbloeding van de huid. En dat is waar we in de schoonheidsverzorging gebruik van maken. Je kunt het vergelijken met een bindweefselmassage. Door de doorbloeding te stimuleren, krijgen de huidcellen meer zuurstof en voedingsstoffen. Hoe meer aanvoer hiervan, hoe beter dat is voor de kwaliteit van de huid.

SHOP HIER CUPPINGS VOOR MASSAGE

 

Bellabaci cups

Afvalstoffen

Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd. Door het bindweefsel te prikkelen, worden de fibroblasten – hele nuttige cellen in onze huid – aangezet tot aanmaak van collageen en elastine. En collageen en elastine zorgen weer voor de stevigheid van onze huid. Hoe beter de doorbloeding van de huid is, hoe beter de kwaliteit van het collageen en elastine is, en dus hoe steviger je huid wordt. Voor het lichaam wordt cupping vooral ingezet bij het behandelen van cellulitis. De huid van de benen zal beter doorbloed worden, de structuur wordt minder bobbelig en voelt steviger aan.

Cupping in je eigen badkamer

Veel van mijn klanten, inclusief mijzelf, gebruiken cups ook thuis in hun dagelijkse verzorging. Er zijn speciale cups voor het gezicht en voor het lichaam. Zelf vind ik de cups van Bellabaci erg prettig in gebruik. Dit zijn zachte cups die makkelijk schoon te maken zijn. Hoe harder je in de cup knijpt, hoe sterker het vacuüm zal zijn. Begin dus zacht! Ze zijn verpakt per twee; een harde en een zachte cup. Je begint met de zachte en bouwt de intensiteit langzaam op naar wat je huid kan hebben. Tegenwoordig heb je ook extra kleine cups voor de bovenlip. Deze heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

SHOP HIER CUPPINGS VOOR MASSAGE

 

Cuppen van het gezicht

Het cuppen van mijn gezicht doe ik zelf altijd in combinatie met mijn reinigingsmilk. Het gaat dan lekker in één moeite mee, waardoor het weinig extra tijd kost. Reinigen moet je toch. In onderstaande filmpje laat ik je zien hoe ik mijn huid 1 tot 2 keer per dag reinig met een facial cup van Bellabaci.

Met het cuppen van je gezicht stimuleer je de productie van het collageen en elastine, verbetert je doorbloeding, wordt je huid steviger, worden de poriën wat dieper gereinigd en worden de werkstoffen van je crème beter opgenomen.

 Cuppen bij cellulitis en verstevigen van armen, benen of buik

Last van cellulitis? Of zou je de huid van je armen of buik wat steviger willen hebben? Masseer elke dag de probleemplekken ongeveer 8 minuten en na enkele dagen merk je al dat je huidstructuur verandert. Als tussenstof kan je een heerlijke verstevigende bodycream of -olie gebruiken. Zelf gebruik ik de body cup regelmatig onder de douche in combinatie met de Shower Treatment van Hannah. Alleen het tintelende gevoel van de gestimuleerde doorbloeding is al heerlijk. In het begin kan het, vooral op de benen, best wat gevoelig zijn. Door de cups wat minder hard in te knijpen en voldoende tussenstof te gebruiken kan je dit goed doseren.

Wees consequent

Zoals met alles zal je wel consequent moeten zijn in het toepassen van cupping, maar dan heb je ook echt resultaat!

SHOP HIER CUPPINGS VOOR MASSAGE

 

Meer weten over Cellulite?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Els van Meenen

Els van Meenen

Els van Meenen (1971) is ruim 24 werkzaam in de beauty branche en schoonheidsspecialiste. Een van haar beauty geheimen is cupping. Els cupt 2 keer per dag tijdens de reiniging van haar huid om deze goed doorbloed en stevig te houden. “Ik heb een hele droge huid. Smeren met voedende producten is voor mij een must. Ik wissel regelmatig in mijn producten en pas ze aan op de behoefte van mijn huid. Waar ik nog steeds zoekende naar ben is een goede lichaamsverzorging die de lelijke adertjes op mijn benen aanpakt.”

15 reacties

 • Hoi Suzanne,
  Het zou idd van het cuppen kunnen komen. Doordat de doorbloeding gestimuleerd wordt komen er afvalstoffen vrij. Deze moeten afgevoerd worden. Dit kan via de urine maar ook via de huid. Het is daarom belangrijk om veel water te drinken. Vaak zie je dit naarmate je vaker cupt wel minder worden. Je hoeveelheid afvalstoffen worden dan ook minder.
  Een andere oorzaak kan je tussenstof zijn. Als deze op oliebasis is en je maakt na afloop je huid niet goed schoon kan dit ook wat ‘verstopping geven. Voot al met het warme weer wat we nu hebben. Daarom altijd nog even een warme douche nemen om de tussenstof af te spoelen. Meteen goed om de warmte in de huid te houden voor de doorbloeding
  Een derde mogelijkheid is reactie op de siliconen waarvan de cups gemaakt zijn. Dit komt echter niet zo vaak voor maar kan dus wel.
  Even uitzoeken dus wat bij jou de oorzaak kan zijn. Succes met cuppen!

 • Hoi Els, ik ben sinds kort begonnen met cuppen van mijn benen. Nu merk ik dat ik erg veel pukkels op mijn benen en billen krijg. Ik had altijd wel al een pukkeltje hier en daar, maar het is nu echt extreem. Kan dit door het cuppen komen? En weet jij of dit weer verdwijnt naarmate ik blijf volhouden te cuppen? Alvast bedankt voor je reactie! Groet, Suzanne

 • Beste Judith,
  wist niet dat je ze ook bij Bol tegenwoordig kon kopen 🙂 Blauwe plekjes kunnen idd voorkomen. Dit is vaak een samenspel van 2 oorzaken. De kwaliteit van je bindweefsel, de ene persoon reageert wat sneller met blauwe plekken dan een ander, en de intensiteit van het cuppen. Hoe meer je de cup in duwt hoe meer vacuüm hij trekt en dus meer trek/zuigkracht hij op het bindweefsel uitoefent. Daarom is het belangrijk om zacht te beginnen en rustig op te bouwen. Cuppen mag je wel voelen maar mag niet pijnlijk zijn. Houdt een sterkte ongeveer 2 weken aan voordat je intensiever gaat werken. Zorg ook voor voldoende tussenstof zodat je makkelijk over het weefsel heen glijdt. En om cupkisses te voorkomen de cup niet te lang op 1 plek laten staan.
  Succes!

 • Oops, dit hebben wij al eerder gehoord, dat je allemaal blauwe plekken kan krijgen, als je het niet goed doet. we gaan Els van Meenen vragen om even een reactie te geven. by the way: bedoel je bol.com of boll.com? 😉

 • Hallo. ik heb gister voor het eerst de boll.com cubs gebruikt. Nou heb ik allemaal kleine blauwe plekjes. Is dit normaal of heb ik iets niet goed gedaan?

 • Hoi Karolien,
  Bij couperose is voorzichtigheid wel belangrijk, maar het kan heel goed. Mijn ervaring is dat couperose rustiger wordt omdat je het bloedvatwand versterkt. Tevens stimuleer je de doorbloeding, wat juist bij couperose gestagneerd is.
  Wat belangrijk is, is dat je de zachte cups gebruikt. Hoe harder hoe krachtiger. Ook met weinig zuigkracht beginnen. Dus de cup zacht indrukken voordat je hem opnde huid plaatst. Dit ga je langzaam opbouwen. Wat ik wel bij het thuis behandelen van couperose met cups belangrijk vind is dat je goede uitleg krijgt van een schoonheidsspecialist die gespecialiseerd is in cuppen. Dit ivm de richting van het cuppen en het gebruik van de juiste tussenstof.
  Ik hoop dat ik hiermee je vraag duidelijk heb beantwoord.
  Groet, Els

 • Bedankt voor je reactie Corine, helaas zijn de cups bij Bol.com niet meer te krijgen!
  Nog een vraag voor Els van Meenen. OP de site van Bellabaci zag ik in een filmpje dat je cups voor je gezicht niet mag gebruiken als je couperose hebt. Klopt dat? of kun je wel een bepaalde cup gebruiken? gr Karolien

 • Hoi Karolien, bedankt voor je vraag en je oplettendheid voor wat betreft de niet-werkende link. Ik een nieuwe link aan het artikel toegevoegd. Overigens koop je de cups van Bellabaci ook gewoon bij Bol.com.

 • Beste Denise, Voor je benen is het idd ongeveer 8 minuten. Billen is vaak een 5 minuten voldoende. Begin als het heel gevoelig is wat korter en de cups wat minder indrukken waardoor je minder zuigkracht hebt. Je mag wel wat voelen maar het moet niet pijnlijk zijn. Rustig opbouwen dus. Succes! Groet Els

 • Hoi, begrijp ik dat het dan 8 minuten per gebied is? dus ene bil 8 min, andere bil 8 min, ene bovenbeen 8 en dan andere bovenbeen 8? Groetjes

 • Hoi Su Chen, contra indicaties zijn hetzelfde als bij bindweefselmassage. Dus niet op actieve acne, open wonden, fibromyalgie, eczeem. Bij couperose of rosacea doe ik het wel. Vaak eerst de huid er omheen en later ook het gebied zelf. Dan wel de zuigkracht rustig opbouwen. Groet Els

 • Els ziet er goed uit! Mooie doorbloeding.Vraagje zijn er contra-indicaties voor deze behandeling.

 • Beste Susanne,
  De structuur van je poriën kan zeker wat fijner worden. Je huidstructuur verstevigd als het ware door het cuppen, en dit heeft ook een positief effect op je poriestructuur. Het reinigende effect, wat j dus ook met een reinigingsborstel doet, veroorzaakt geen verbetering van de structuur alleen zullen de poriën minder opvallen doordat ze schoner zijn. Wil je snel resultaat op je poriestructuur, dan moet je denken aan microdermabrasie (zijn ook thuisvariaties in, zoek maar even bij de items over FreshWater Vally) of natuurlijk in de salon microdermabrasie of een intensieve peeling. Een hele mooie zou bijvoorbeeld de Apocalypsis Exfoliating Therapy van Juliette Armand kunnen zijn. Ook hier kan je binnen BeautyJournaal meer informatie over vinden.
  Groet Els

 • Goed stuk! Fijne informatie, top Els! Klein vraagje: verandert met deze behandeling ook de structuur van je poriën omdat deze ook grondiger worden gereinigd? Of zijn andere methoden geschikter om iets aan de poriën structuur te doen? Bijv. zo’n reinigingsborstel met diverse standen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.