Beauty van Hollandse bodem

05:48 - 03:29
luistertijd 05:48 - leestijd 03:29

HUP HOLLAND, HUP! 

In de zomer van 1974, om precies te zijn: op 7 juli van dat jaar, besloot ik om geen chauvinist meer te zijn. Op die dag verloor Nederland van Duitsland in de finale van het WK-voetbal en de klap was zo groot dat ik er een ‘Bei uns ist alles schlechter’- trauma aan over hield.

Vanaf dat moment vond ik wat uit het buitenland kwam per definitie beter. Nu was dat in alle eerlijkheid natuurlijk ook een beetje zo. Wat hadden we hier nou op het gebied van mannen-verzorging (ik was 18 in die tijd en al zeer van de crèmepjes en geurtjes)? We hadden scheerzeep van De Vergulde Hand en daar hield het mee op.

Jaren later toen ik bij Playboy werkte, lanceerden mijn vrienden bij herenmodemerk Van Gils een Van Gils mannengeur. Ik herinner me de presentatie nog, die met veel bombarie werd gehouden in het Autotron in Rosmalen.

Foute berenhap 

Toen modellen langs de gasten gingen met flessen parfums en rond begonnen te spuiten, had dat een heel apart effect op me.

Toen Jacques van Gils me even later groen uitgeslagen in de toiletten vond en vroeg wat eraan scheelde, loog ik tegen de lieve schat dat ik in een tankstation een foute berenhap had genuttigd.

Maar dan opeens wordt het 2016 en ben ik verlost van mijn trauma. En dat heeft alles te maken met de fijne producten van eigen bodem, die de laatste tijd zijn boven komen drijven. Neem de Haar Shaper van de Hema, die slechts een paar euro kost.

De geur van Bazooka-kauwgom

Jarenlang had ik mijn haar in model gebracht met de Shaper van Fudge, met een prijskaartje waar je tien Shapers van de Hema voor kunt kopen. En geloof het of niet, maar die van de Hema is veel beter, veel steviger, ruikt lekkerder (met Fudge in je haar heb je de hele dag de geur van Bazooka-kauwgom om je heen hangen), kortom: de Hema Shaper komt mijn toilettas niet uit.

Ja, als ik mijn haar moet doen.

Schone Douchegel 

En wat te denken van de Schone Douchegel van de biologische supermarktketen Marqt? Net als het groene gras en de blauwe zee lijkt schone douchegel een pleonasme te zijn, maar met schoon wordt hier bedoeld schoon van SLS, SLES, parabenen, siliconen, kleurstoffen en minerale oliën.

Voor nog geen 4 euro 

Ik zweer bij die Schone Douchegel. Vaak gaat mijn huid jeuken en irriteren van douchegels en body-soaps, vooral bij de liesstreek, maar deze doet wat ‘ie moet doen. Me schoon en jeukvrij houden. Daarbij geurt de gel ook fijn (sinaasappel en sandelhout). En dat voor nog geen 4 euro voor een kloeke fles van 250 ml.

Fraai Nederlands cosmeticamerk 

Na het scheren gebruik ik ook al steevast een Hollands product: de after shave balm van Nouvital, een fraai Nederlands cosmeticamerk voor hem en haar, gevestigd in Rotterdam. Nouvital denkt eveneens na over wat je beter niet in crèmes kunt stoppen, dus zijn alle producten van de zeer uitgebreide lijnen hypoallergeen, allergeenvrij geparfumeerd, vrij van minerale oliën, 
vrij van tarwekiemolie (i.v.m. glutenallergie), voorzien van een zonnefilter (alle dagcrèmes), dierproefvrij en parabeenvrij.

Ik ben niet zo van de after shave balms. Ze zijn mij vaak te fris en fruitig. Maar deze van Nouvital voelt boterzacht aan op de huid en biedt de hele dag een fijne bescherming. De rest van de mannenproducten van deze Rotterdamse brand zijn ook voortreffelijk by the way.

White Vetiver

En geloof het of niet, maar sinds kort draag ik ook een parfum van Nederlandse bodem. In een van mijn eerste columns voor BeautyJournaal had ik het over mijn liefde voor de Vetiver-wortel. En vooral voor de parfums die van die wortel worden gemaakt. Het Amsterdamse parfumhuis Abel heeft een nieuwe lijn, Vita Odor, waarvan elk van de vijf geuren volledig is opgebouwd uit natuurlijke materialen, die waar mogelijk biologisch gecertificeerd zijn. Een van die geuren heet White Vetiver en je begrijpt dat ik alleen op de titel al verkocht was. Maar de geur zelf overtrof mijn stoutste verwachting. Een hele fijne, subtiele Vetiver. Uit Holland! Te koop bij Skins of via de website. 

Kwakzalf in je baard

Jules Hoet van baardverzorgingsmerk Mr. Dutchman – Hollandser kan het niet – is een mooie gast. Met veel humor ook. Zijn nieuwste product heeft hij Kwakzalf genoemd, een crème die tussen baardolie en baardbalm in zit. Zelf draag ik geen baard meer, maar op Facebook heb ik gezien dat iedereen die wel gezichtshaar heeft er wild enthousiast over is. Verkrijgbaar bij de betere barbier. Zie ook verkoopinfo op de website.

Gevoel van welbehagen 

En om te laten zien dat ik niet de enige ben die het op z’n Hollands doet, heb ik aan mijn lief gevraagd waarom een vrouw, die weet waar Sarah de crèmes van Dyptique vandaan haalt, de laatste tijd zweert bij het Nederlandse cosmeticamerk NYBF . Ze appte me:

‘Het gemis aan een kunstmatig toegevoegde geur wordt meer dan goed gemaakt door het gevoel van welbehagen en het kalme voorkomen van je gelaatshuid. Een gelijkmatiger teint, glans maar tegelijkertijd een gereduceerde sebum-productie zijn voor mij de redenen om dit merk te lauweren. If you go without make-up, go with NYBF’.

I rest my beauty-case.

Lees ook