Op levensreis neem je mee wat je kunt dragen: parfum

04:22 - 02:37
luistertijd 04:22 - leestijd 02:37

Mick’s column: Ik ruik naar vergane wortels. Jammie!

mick boskamp over vetiver parfumEr zijn mannen die van zoete geuren houden, er zijn mannen die voor bloemige geuren gaan en er zijn mannen die op kruidige geuren vallen bij de keuze van een eau de toilette.  Ik daarentegen kick op de geur van rottende bladeren en vergane wortels.

‘Dat, mijn beste, is jouw Vetiver’ 

Nu is overdrijven mijn vak (ik ben journalist), maar ooit was ik in Parijs op visite bij de parfumeur van Paco Rabanne en toen hij me vroeg wat mijn favoriete bestanddeel was in een parfum, nam hij me bij de neus. Letterlijk en figuurlijk.

Onbeschrijfelijke walm

Hij pakte iets dat op een zwart stukje samengeperste aarde leek en duwde het onder mijn reukorgaan. Ik weet niet meer of ik wakker werd of juist in katzwijm viel van de onbeschrijfelijke walm die van het kleinood afkwam. Maar dat er een alarm in mijn systeem afging, was duidelijk. Happend naar adem vroeg ik: ‘Wat is dat?’ Met een glimlach op zijn gezicht, antwoordde de Neus: ‘Dat, mijn beste, is jouw Vetiver.’

De meest sexy van het stel 

Er zijn weinig componenten die hun naam geven aan een parfum. Maar de geur van deze aan citroengras gelieerde grassoort waarvan Haïti de grootste producent is, is zo uitgesproken dat je die bij wijze van waarschuwing maar beter mee kan geven in de titel.  Ik ben de gelukkige eigenaar van een aantal Vetivers.

Dennennaalden en bergamot

Die van Creed is voornaam en heeft iets van dennennaalden, die van Annick Goutal intens en geconcentreerd als de Vetiver die ik ooit bij de Neus van Rabanne rook (Claude Montana verkiest dit parfum boven zijn eigen geuren) en die van Carven is klassiek met een boventoon van bergamot. In het parfum Masculin Pluriel van de vermaarde parfumeur Francis Kurkdjian (bekijk hier de video) voert Vetiver uit Haïti de boventoon en dus draag ik die geur.

Maar toch keer ik  altijd terug bij mijn favoriet van Guerlain, de meest sexy van het stel; licht als talkpoeder en exotisch als een uitheemse mossoort.

Schuinsmarcheerder van de bovenste plank 

Laatst vroeg ik me af waarom ik zo verknocht was aan die intens aardse en donkere geur, die het klaarblijkelijk ook goed doet bij donkere figuren, want crimineel Klaas Bruinsma kon niet zonder zijn Vetiver. Het antwoord daarop is simpel.

Mijn vader, acteur en bon vivant, droeg het parfum begin jaren 60 toen de Guerlain klassieker nog geleverd werd in een groene, rubberen fles met ronde schroefdop. Ik was idolaat van die man. Hij was bruin, knap, goed gekleed en hij droeg een geur bij zich die alleen hij droeg. Wist ik veel dat hij een schuinsmarcheerder van de bovenste plank was. Hij rook apart. En daar ging het om.

Een parfum draag je…

Zo gaat dat in een mensenleven. Op je reis neem je mee wat je kunt dragen. En een parfum draag je.

francis kurkdijan

Francis Kurkdijan

Onlangs hoorde ik dat er ook een Vetiver Guerlain voor vrouwen bestaat. Als die geur zich vermengd met de Vetiver Extreme, die ik onlangs van hetzelfde huis kreeg opgestuurd, dan vrees ik dat ik eerst de dame opvreet. En vervolgens mezelf.

Masterclass Francis Kurkdjian – 24 maart 2016

Ter ere van de recente lancering van Francis Kurkdjian unisex parfum Baccarat Rouge 540 nodigt Skins Cosmetics je uit voor een unieke ervaring: Om op donderdag 24 maart een Parfum Masterclass te volgen, gehouden door de meesterparfumeur zelf. Hier vind je alle info.

@@@@@

Journalist Mick Boskamp

Wie is Mick Boskamp?
In de 21 jaar dat Mick Boskamp redacteur van Playboy was, ontpopte hij zich als allround reporter en schrijver, maar zijn grote liefde bleef beauty en verzorging. Van zijn hand verschenen talrijke reviews, besprekingen en overpeinzingen over mannengeuren, mannencosmetica, maar zeker ook over vrouwen, de wezens die in zijn ogen handgemaakt zijn om de schoonheid te verkondigen. Dat een en ander met ironie, zelfspot en humor gebeurt, vinden we bij BeautyJournaal juist zo fijn.

Lees ook