Is budget beter?

03:52 - 02:19
luistertijd 03:52 - leestijd 02:19

Getest Cien Cosmetica van Lidl

Profielfoto Esther van GentZelden of nooit breng ik een bezoek aan de Lidl. Niet zozeer uit principe, maar simpelweg omdat wij geen Lidl in onze stad hebben. Ik was dus ook niet op de hoogte van het feit dat Lidl onlangs make-up producten aan haar vaste assortiment heeft toegevoegd. Het huismerk van Lidl heet Cien en zo heet de make-up dan ook. Ik heb hiervan nagellak, oogschaduw, oogpotlood en mascara getest.

Ingrediënten achterhalen valt nog niet mee…

Nieuwsgierig geworden naar deze (low) budget make-up wil ik eerst een blik werpen op de INCI-lijst. Helaas staan er op de verpakkingen geen ingrediënten genoemd, wat ik wel jammer vind. Als beauty professional ben ik groot voorstander van transparantie en een goed informatievoorziening richting de consument. Uiteindelijk hebben we de INCI-lijst opgevraagd bij het PR-bureau van Cien, om op deze manier achter de ingrediënten te komen. Alleen van het oogpotlood blijkt geen INCI lijst aanwezig te zijn. Dat geeft toch een beetje te denken…

Cien OogschaduwAan de slag met de producten: eerst de oogschaduw

Ik begin met het aanbrengen van de oogschaduw. Ik heb de kleur Macha-Latte, een combinatie van licht beige en bruin. Het hoofdbestanddeel van de oogschaduw volgens de INCI is talk, een mineraal afkomstig van speksteen. Als je een zeer gevoelige huid hebt, kan talk problemen geven, omdat dit de huid afsluit. Mica zorgt voor de glans in deze oogschaduw, het is een gekristalliseerd mineraal. Bij Mica is het altijd de vraag of dit duurzaam wordt ingekocht, daar Mica vaak door middel van kinderarbeid wordt gewonnen uit Micamijnen in onder meer India. Uit de INCI-lijst zal je dat niet kunnen afleiden, maar dat geldt ook voor de duurdere merken cosmetica.

De verpakking is een rond doosje zonder make-upkwastje. De oogschaduw laat gemakkelijk kleur achter op mijn oogleden en er zit een subtiel glansje in. Ik ben erg enthousiast over het pigment en de zachtheid. Heb je echter last van wat vettige oogleden, dan is deze oogschaduw waarschijnlijk te crèmig.

Oogpotlood

Het Khol Kajal oogpotlood is in de kleur brown, wat mooi past bij de oogschaduw. Ook dit oogpotlood is verrassend zacht om aan te brengen; ik hoef niet hard te duwen voordat er kleur verschijnt. Fijn!

Cien MascaraMascara

Ik test ook de waterproof mascara van Cien. Als zeer kritische mascaragebruiker ben ik hier zeer benieuwd naar. Enkele ingrediënten van de mascara zijn: Glyceryl Stearate (een ester van plantaardig vetzuur en glycerine die vocht vasthoudt), zonnebloempitolie (verzachtend en vochtinbrengend), Provitamine B5 (geeft glans, vocht en elasticiteit aan de haartjes, maakt haar dikker). En ook hier is gebruik gemaakt van Mica.

Ik ben aangenaam verrast door het borsteltje dat de haartjes goed scheidt. Echter, laat de mascara niet veel product achter, dus voor een wat heftiger effect zijn meerdere laagjes nodig.

Cien NagellakNagellak

Na positief verrast te zijn door de oogproducten, ga ik aan de slag met de nagellak. Het is heel lastig om de nagellak glad aan te brengen, daar de lak erg stroperig is. Uiteindelijk krijg ik het dan ook niet voor elkaar om mijn nagels mooi te lakken, zelfs niet met een goede basislak.

Mijn eindoordeel

Ik ben erg enthousiast over de oogmake-up van Cien. Het is zacht qua aanbrengen, de kleurtjes zijn mooi en de make-up blijft goed zitten. De nagellak is helaas te stroperig om mooi aan te brengen; deze zou ik gewoon lekker in de winkel laten staan.

De prijzen zijn 1,99 euro voor alle producten. Te koop bij Lidl winkels, niet online.

Lees ook