Stop met swipen, begin met voelen

03:29 - 02:05
luistertijd 03:29 - leestijd 02:05

Digital detox: weg met die smartphone!

Wanneer je werk bestaat uit het zitten achter een computerscherm en je vrije tijd uit het vangen van Pokemons op je smartphone (waarbij je bovendien het risico loopt op een ‘tech neck’), dan is het vrij eenvoudig om de echte ‘natuurlijke’ wereld om je heen te vergeten of te negeren. We raken steeds vaker overprikkeld door de continue nieuws alerts, status updates en andere digitale notificaties, dat we vergeten om het allerbelangrijkste zintuig dat verantwoordelijk is voor ons geluksgevoel te erkennen en te waarderen: tastzin. Of misschien wel beter gezegd: aanraken, strelen, voelen.

Voel de regen op je huid

Kan jij je nog herinneren hoe de regen écht voelt op je huid? En dan bedoelen we niet het gevoel van frustratie wanneer een regenbui je pas geföhnde kapsel verwoest op weg naar een belangrijke afspraak. Maar het gevoel dat je had toen je als kind samen met je vriendjes besloot om je nat te laten regenen en lekker in de plassen te stampen. De rest van de wereld vergetend. Dat kind? …. dat zit nog steeds in je.

Zoek de verbinding

Daarom beginnen we deze dag met suggesties voor een ‘digital detox’. Of je dit nu een week lang doet, een namiddag of een half uurtje, het uitzetten van je computer en het wegleggen van je smartphone om de wereld om je heen bewust te ervaren, helpt je om de accu weer op te laten en in verbinding te komen. In verbinding te komen met jezelf en de wereld om je heen, niet met het WIFI-netwerk. Vergeet scrollen, klikken en swipen… gebruik je handen om de natuur te ervaren en tot rust te komen met deze simpele sensorische tips.

Neem de tijd om te genieten van een warme drank. De damp uit je mok, de geur van versgemalen koffiebonen. Zonder smartphone in je hand.

Pak de ander bij de hand. Je geliefde, je buurvrouw, een voorbijganger die wel wat hulp kan gebruiken.

Ga naar buiten en maak een lange wandeling op blote voeten. Voel het gras, het zand en de stenen. Zoek de mooiste en gladste steen en neem deze mee naar huis als aandenken.

Schrijf je gedachten en gevoelens op. Met een echte pen. Op echt papier. Weet jij nog hoe je eigen handschrift eruit ziet?

Pak kwasten en verf. Kijk wat er als vanzelf uit je handen komt. Je hoeft geen Picasso te zijn om hier van te genieten.

Voel de kou van het ruit. Of beter nog: steek je hand uit het raam en voel de regen op je huid.

Probeer het licht te vangen en voel hoe het je verwarmt.

Geef eens wat vaker een knuffel en vergeet niet om er ook zelf van te genieten.

Speel met klei. Maak dingen met je handen, niet met computers. Creëer zonder filters.

Aai een huisdier en voel de zachte pels.

Pluk bessen uit de natuur en ruik de geur van rijpheid.

Herinner je hoe het was om als kind tijdens een wandeling in het bos je hand langs de bast van een boom te halen. Probeer het weer eens uit, ook als volwassene.

Bron

Lees ook